Reklama

Reklama

Oddíl 10 z Navarone

  • Česko Komando 10 z Navarone (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1961 vznikl slavný válečný film Děla z Navarone, vyprávějící o odvážné akci malé jednotky během Druhé světové války. O sedmnáct let později vzniklo jeho volné pokračování s novými představiteli. Do Jugoslávie jsou vysláni major Mallory a seržant Miller, aby našli a zlikvidovali nebezpečného nacistického agenta Nikolaje Leskovara, působícího v partyzánských jednotkách. Na cestě do Jugoslávie jsou přiděleni k jednotce plukovníka Barnsbyho, která má za úkol vyhodit do vzduchu strategicky významný most. Není to vůbec snadné, nacisté jsou v přesile a Leskovar má v záloze nebezpečný plán. Podaří se Malloryho jednodce v sebevražedné akci splnit oba úkoly? Zajímavý příběh a hvězdné herecké obsazení v němž září Robert Shaw a Harrison Ford patří mezi hlavní klady filmu. Guy Hamilton, režisér filmů o Jamesi Bondovi (např. Goldfinger, Diamanty jsou věčné), natočil dobrodružnou podívanou s překvapivými dějovými zvraty a typickým britským humorem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

otík 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, zda to byl záměr, ale vznikla válečná komedie, která v zábavnosti neztrácí nic ve srovnání s komediemi. Výkony herců jsou standartní a natočeno to je ve stylu válečných filmů ze šedesátých let. I hudba a celá nálada filmu vypovídá spíše o tom, že zde nejde o vážnou studii války, ale o zábavu. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších válečných filmů, který je tak trochu komedií, díky výběru postav a hlavně H. Fordovi. Je tam sice pár nelogičností, ale film se ani nesnaží být nějak logický nebo se držet hostorie, chce být pouze zábavným dobrodružstvím s patřičnou porcí dramatičnosti a výbuchů a to se mu daří velice dobře. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Oddíl 10 z Navarone jsem kdysi viděl na Nově, když jsem nakoukával všechny možné filmy mého oblíbeného Harrisona Forda. Po cca 20 letech jsem si nepamatoval ani jedinou scénu a znovu si to tak skvěle užil. Pokračování Děl z Navarone má jiné herce ve starých postavách a není tak napínavé a drsňácké. Nemá to ani žádné hluboké myšlenky, ďábelské zlo, nebo smrtelně důležitou misi. Je to "jen" naprosto klasicky natočený, dobrodružně a mírně odlehčeně pojatý válečný film z druhé světové. Improvizované komando se vydává do Jugoslávie odpálit jeden most a potrestat zrádce, občas se mi jim něco posere, občas někdo zařve (včetně asi jediné ženské), pohybují se mezi partyzány, kolaboranty i skopčáky a hlavně se neustále něco zajímavého děje. Tu přestřelka, tu zajímavý souboj 1 na 1, tu nálet nebo pyrotechnické orgie. Kromě Shawa, Forda a ledově klidného a sarkastického Foxe v hlavních rolích potěší hlavně ty vedlejší - pruďas Weather, "Čelisti" Kiel jako obrovitývůdce četniků a Franco Nero jako slizký zrádce. Na konci přijdou katastrofické orgie a sarkastický dovětek o špatné straně řeky :) a já jsem spokojen na silné 4*. ()

Davej 

všechny recenze uživatele

No, nechápu to vysoké hodnocení od ostatních. Jedná se totiž o jasné béčko (zřejmě to bylo točené pro televizi). Opravdu zábavná je pak pouze hláška jakéhosi Němce, který křičí na nepřítele, který mu postřílí kolegy: "Das ist nicht correct." Jinak i přes přítomnost skvělých herců, kteří ovšem nemůžou nahradit slabý scénář, nuda. A úroveň historické věrnosti je až příliš "americká". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejde zas tolik o příběh, jelikož ten se příliš reality nedrží a spíš to bere volnější formou. Tento film je ještě navíc opklopen jugoslávskými partizány, zajímavým okolím a dobrými hereckými výkony. Jde o to, že právě Oddíl 10 z Navarone je volné pokračování jiného, podobného válečného filmu, ale s jiným příběhem a přesto skvělé. Jediné co mi tam opravdu chybělo, tak více akčních scén i když ta poslední za to rozhodně stojí. Ač v tomto období vznikala řada válečných filmů věřím, že tento se mezi ostatními neztratí, nejen díky hvězdnému obsazení, ale také díky zajímavému postavení příběhu. Kolik válečných filmů se odehrává v Jugoslávii? Když pominu Země Nikoho, která ještě k tomu není za 2. světové války? Moc ne --- Máte pět minut na to vykopat ten Váš poklad - A co když to nenajdeme - Kopat budete stejně, ale svůj hrob. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (20)

  • Producenti zamýšleli tento film natočit už ve druhé polovině 60. let a posléze bylo oznámeno, že půjde do kin v roce 1967, ale producentovi Carlu Foremanovi dalších deset let trvalo, než sehnal z pěti mezinárodních zdrojů dostatek financí. Alistair MacLean, autor prvního příběhu Děla z Navarone (1961), nechtěl volné pokračování napsat, původně měl v úmyslu dodat pouze filmový scénář. (Robbi)

Související novinky

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama