Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Akční

Recenze (52)

plakát

She-Ra: Princess of Power (1985) (seriál) 

Od seriálu, který údajně vznik jako reklama na hračky jsem neměl velká očekávání. Spíš jsem si jen chtěl porovnat původní She-Ru se skvělým Netflix rebootem. Originál není žádný zázrak, hodně je znát, že tady bylo cíleno na dětské publikum, respektive hlavně holky. Abych byl fér, Hordak dokáže být do jisté míry zábavný a kdyby seriál nebyl tak infantilní a měl trochu vážnější tón, ze Shadow Weaver by možná i šel strach. Přijde mi, že v rebootu i z tohoto důvodu její postava funguje lépe. Hlavní hrdinka není úplně nesympatická, ale nemá tady moc výraznou nebo zajímavou osobnost. Soundtrack místy fajn, humor možná pobaví hodně mladé diváky, starší většinu pokusů o vtipy asi moc neocení. Dá se na to podívat, ale i z kategorie „dětské" / „child-friendly" tvorby existuje spousta lepších titulů, které si dokážou užít i dospělí.

plakát

Džigokuraku (2023) (seriál) 

Napřed to pozitivní: Průzkum nového, nebezpečného prostředí je zajímavý, podobně jako bytosti, na které postavy narazí. Když jsme u postav, ty podle mě také fungují poměrně dobře a velká část z nich mi byla sympatická. Líbily se mi i interakce Gabimarua se Sagiri. Nechybí ani emocionální scény a za mě hezká animace. Taky bych vypíchl krásnou závěrečnou znělku. Teď k těm negativnějším částem: Nejsem si jistý, na kolik věřím tomu, jak někteří jsou schopni přemýšlet a taktizovat během boje. Případně se třeba bitka na chvíli zastaví, aby se spojenci mohli domluvit na vhodné strategii. Někdy to snad i relativně dává smysl, ale pořád to je trochu zvláštní. Taky se nadužívají monology (ať už vnitřní nebo „vnější“). Občas by bylo lepší, kdyby si divák třeba mohl domyslet myšlenkové pochody dotyčného. Celkově ale jsem vlastně spokojený a i docela zvědavý na druhou sérii.

plakát

Nimona (2023) 

Některé pokusy o humor jsou trochu dětinské, ale od chvíle kdy se na obrazovce objeví samotná Nimona (která je prostě skvělá a v originále i výborně hlasově zahraná) jsem se prakticky pořád bavil, případně mě alespoň zajímalo co se stane dál. Je to vtipné, někdy dost šílené a podle mě i chytré. Tím myslím jednat to, že určité dialogy nebo scény později dostanou jiný význam, ale třeba i různé náznaky a promyšlenou symboliku. I vážné části fungují až překvapivě dobře. Vlastně nebýt už zmíněné občasné dětinskosti v humoru (někdy spojené s přepáleností), tak snad nemám co vytknout. Dodám, že pokud si pamatuji, už dlouho jsem při sledování neměl slzy tak na krajíčku jako se mi to stalo tady. Klobouk dolů a Nimona se zařazuje mezi moje  top celovečerní animáky.

plakát

Tengoku-Daimakyo (2023) (seriál) 

Nejsem zrovna fanouškem anime, což se asi odráží na mých dojmech ze seriálu i hvězdičkovém hodnocení. Ale začnu pozitivy. Přístup k seznamování diváka se světem je zajímavý (nechci prozrazovat víc, ať někomu zbytečně nekazím zážitek). Hlavní dvojka mě také celkem zaujala a byl jsem zvědavý co se s ní bude dít dál. Měli spolu dobrou chemii a obzvlášť Kiruko jsem si dost oblíbil. Částečně i díky tomu, že si přinejmenším pro anglickou verzi evidentně vybrali schopnou hlasovou herečku, která velice dobře dokázal předávat emoce a v odlehčenějších scénách mě občas dokázala pobavit i díky tomu jakým způsobem svou repliku řekla. Dalším plusem je, že se sem tam objeví poměrně kreativní akce, při které se k poražení nepřítele využívá strategie. Teď k těm negativnějším bodům. Osobně mi vadily často přehnané reakce postav (snad kvůli „komickému" efektu), kdy se někdy křičí nebo brečí i v situacích kde to působí nepřiměřeně. Jeden zvrat mi také připadal dost nesmyslný a kromě toho mám dojem, že anime místy vysvětluje situaci nebo nějakou odhalenou skutečnost jako pro pitomce (byť tohle jsem zaregistroval jen párkrát a nějak zásadně mi to tedy zážitek nezkazilo). Některé scény na mě také byly trochu moc úchylné (opět nebudu zabíhat do detailů). Možná tenhle komentář vyznívá negativněji než jak ho myslím. Nechci říct, že to je špatný seriál a ani jsem nezmínil všechna pozitiva, toho co se mi líbilo bylo celkem dost. Ve výsledku mám rozporuplné pocity, ale pokud bude druhá série, podívám se.

plakát

Městečko Záhad - Série 1 (2012) (série) 

Ze začátku trochu rozpačité, ale jako celek dost fajn. Místy jsem měl trochu problém s humorem (hlavně když se na scéně objevili policisté proti kterým jsou ti ze Simpsonových ještě docela schopní a inteligentní). Jinak to ale vlastně funguje dobře, pobaví a hlavní postavy jsou sympatické.

plakát

Choketopus rozbory (2020) (pořad) 

Skvělé rozbory skutečných sebeobranných situací. Pan Pazdiora mluví skvěle a oceňuji, že rozebírá více aspektů (technickou, taktickou, mentální a případně lehce i právní stránku - nutná obrana). Ostatně vzhledem k tomu, že je trenérem kickboxu, boxu a především zkušeným instruktorem Krav-Magy, asi byste u nás nenašli mnoho lidí, kteří by byli kompetentnější podobné situace analyzovat a divákům poskytovat rady jak se snažit zachovat nebo na co se zaměřit. Snad jedinou výtku bych mohl mít k poněkud bulvárním popiskům v náhledech jednotlivých videí, ale samotné rozbory jsou vynikající.

plakát

Mortal Kombat (2021) 

Začnu tím pozitivním. Je hezké vidět postavy, které si k vítězství dopomůžou mozkem. Není to nutně pokaždé, ale pár takových scén by se našlo. Pokud jde o humor, některé vtipy byly fajn, jiné možná lehce na sílu, ale v zásadě jsem s ním taky neměl větší problémy. S čím jsem jisté problémy měl, byl třeba podivný power up nebo scéna, kdy jedna z postav drží nepřítele a snaží se ho zabít, ale z nějakého důvodu si to rozmyslí a jen ho odhodí, aby se ho o chvilku později pokusila zlikvidovat tím samým způsobem. Nejsou to nutně velké problémy, ale obzvlášť když jich je víc, tak výslednému dojmu moc nepřidají. Nemůžu říct, že by na mě tahle adaptace udělala zvlášť dobrý dojem (i když kdybych byl fanouškem her, třeba bych hodnotil pozitivněji). Ale možná jsem až moc kritický a pokud chcete jen něco nenáročného, u čeho vypnete, asi si to i můžete docela v pohodě užít.

plakát

Vládci vesmíru: Odhalení (2021) (seriál) 

Původní seriál jsem nesledoval, ale tohle vůbec nebylo špatné. Líbil se mi určitý balanc mezi akčními a emocionálními scénami, kdy třeba některé interakce Teely s Duncanem na mě až překvapivě zapůsobily. Svou roli v tom mohl hrát i povedený soundtrack a vesměs přinejmenším solidní výkony hlasových herců. Vizuální stránka za mě je hodně dobrá, jen akce mi někdy (asi spíš ve druhé sérii) přišla trochu trhaná. Také si nejsem jistý, nakolik se mi líbil Skeletor se svým teatrálním vystupováním, ale v tomhle Revelation zřejmě je věrné originálu, podobně jako v zálibě (přinejmenším některých) postav ve slovních hříčkách. Každopádně celkově u mě převažují pozitivní dojmy.

plakát

Čas na dobrodružství (2010) (seriál) 

Trochu rozpačitý začátek a i později někdy nevyrovnaná „kvalita" epizod, ale celkově zatím dost povedené. Nevím jestli jsem někdy v jiném seriálu viděl takovou koncentraci nápadů. Je to dost zvláštní až šílená podívaná, ale většinu času podle mě funguje. Kromě humoru a neobyčejné nápaditosti i díky sympatickým hlavním postavám. Hudební vložky zatím většinou také stály za to a líbilo se mi, když seriál někdy šel více do hloubky a třeba poodhalil minulost některé z postav. I přes pár výtek bych téhle animované jízdě určitě doporučil alespoň dát šanci a nenechat se od sledování odradit slabším začátkem.

plakát

Vinland Saga (2019) (seriál) 

Jsem asi v půlce první série a nevím jestli mi stojí za to pokračovat. Ne, že by to bylo úplně špatné, ale s Vinlandem mám více problémů. Ze začátku mi vadil ukřičený/ubrečený hlavní „hrdina". Tohle se sice časem zlepšilo, ale to nic nemění na tom, že jsem si nedokázal vybudovat vztah skoro k žádné z postav. Thors na mě působí dost ploše a nezajímavě, jeho žena ani sestra mi nepřijdou o moc lepší a ani Canute a další si mě za dobu co byli na obrazovce nezískali. Jedním z mála kdo mě zaujali je Askeladd, kterému nechybí charisma a inteligence a jehož interakce s jinými mi obecně přišly zajímavé. Také zatím působí snad nejkomplexněji. Jinak se občas objeví nějaký zajímavější nápad nebo třeba hezky udělaná scéna, ale není toho tolik, aby to pro mě seriál nějak podstatně zvedlo.