Reklama

Reklama

Nimona

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Rytíř chce po křivém obvinění prokázat svoji nevinu, a tak spojí síly s holkou, co umí měnit podobu. Ta je ale ve skutečnosti příšera, kterou má on za úkol zničit. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (119)

carly 

všechny recenze uživatele

Tento film je o inakosti a o tom, ako lahko sa naucime strachu a nenavisti, casto aj napriek nasim vlastnym skusenostiam. Je smutne, ze podla komentov tuto lekciu mnohi potrebuju, ale nie a nie sa ju naucit. Cely film je o queer people, takze rozculovat sa, ze v nom su, je ako ist do vinic a stazovat sa, ze je vsade hrozno. Film v prvych momentoch klame telom, lebo sa zda, ze bude o tom, ako sa Bal bude snazit ocistit svoje meno. V skutocnosti je dej skor o tom, ako sa moze spolocnost zdrahat prijat fakt, ze ich historia a kultura nie je zalozena na odhodlani a odvahe, ale na zbabelosti a zrade. A o tom, ze casto jedina moznost, ako opravit zhnity system, je burn it to the ground. Medzi silne momenty urcite patri Nimonina nocna mora, ako sa z Gloreth vlastne stala hrdinka a Balova zachrana Nimony. Linka s Balom a Ambrosiusom bola podarena, a to, ze dviha homofom tlak, ju robi este milsou a potrebnejsou. Animacia bola ina, ale filmu pristala a z voice actingu extra ocenujem Riza a Chloe. A hudbu, ktokolvek ju vyberal si zasluzi minimalne darcekovy kos. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Hodnotím spíš jako příznivec komiksu - kdo ho nezná, možná bude mít víc pochopení. Nicméně volba laciného animačního stylu (který se tak odklání od specifické estetiky komiksu), zásadní změny v příběhu (Bylo na to vážně potřeba osm lidí? Proč teda vůbec adaptovat existující předlohu?) i znuděné hlasové herecké kreace nereflektující dynamiku postav to celé podstatně sráží. ()

Reklama

ER 

všechny recenze uživatele

Tohle se povedlo. Tentokrát nejde o epický příběh, ale spíše naopak. Staví na povaze jednotlivců a jednoho nudícího se "dítěte". Upozorňuje na nešvary naší společnosti jako jinakost, dezinformace aj. Zároveň vyzdvihuje důležitost přátelství, čemuž velmi dobře porozumí i dětský divák. Děj je dostatečně dynamický, humorný a animace tak akorát. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

První velký problém, který jsem měl, je fakt, že to, kdo za vším stojí, jsem uhádnul po pár minutách (scéna ve vězení), takže žádné velké napětí a překvapení se tu pro mě nekoná. Druhý velký problém, co jsem s filmem měl, jsou logické lapsy a občas naprosto stupidní chování postav. SPOILER To takhle máte v ruce důkaz o vaší nevinně a chcete ho předat svému příteli, abyste očistil svoje jméno, ale neuděláte to tak, že si domluvíte nějakou soukromou schůzku, nebo mu důkaz předáte nějak šikovně, ne vy prostě přijdete na základnu nepřítele, kde se na vás sesype 50+ vojáků a důkaz zničí. Že to jinak nešlo? Za dvacet minut se situace otočí, přítel má něco, co vám chce předat a potají si vás prostě pozve na tacosKONEC SPOILERU Animačně je to solidní, jak už zde padlo, není to nový Spiderman ani Kocour v Botách, ale má to své chvilky, hlavně v samotném závěru, kdy se na ty barvičky dobře kouká. Co se humoru týká, po pravdě – moc mi nesedl, občas byl hodně prvoplánový, někdy až dětinsky hloupý, zkrátka jestli jsem se zasmál za celý film dvakrát, ale tak humor je subjektivní… Co se týká zasazení, je to takový podivný mix středověkých rytířů a futuristických technologií, což mě osobně k sobě zrovna moc nejde, ale rozhodně nemůžu upřít body za originalitu. Co se mi líbilo byl příběh Nimony a vůbec samotné finále, které mě v určité části dokázalo i mírně dojmout. Takže za mě je tenhle film přesně tím případem, kdy jsou tam věci, co byly super, ale i takové u kterých jsem si chtěl dát facepalm s tím, že miska vah se u mě tentokrát trochu přiklání spíš k lepšímu průměru. 5,5/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Už vidím, ako to celé s filmom "Nimona" nakoniec dopadne. Príde veľké - "homofóbi všetkých zemí spojte sa" a bude sa hádzať odpad jedna radosť. A len zbežný náhľad na záverečné najnižšie hodnotenia mi to len potvrdilo. Takže trend boja proti "woke propagande" pokračuje v rovnakom tempe. Ale to len tak na úvod. Aby som bol celkom úprimný, máme tu podľa mňa vynikajúci film, ktorý určite vie udrieť na správne struny. A napriek určitým klišé, ktoré tu máme podľa mňa vo svojich najsilnejších momentoch funguje absolútne perfektne. Pretože vie pracovať so svojou látkou a doručiť kvalitný produkt. Animácie by som mohol podobne ako v prípade "Across the Spider-Verse" označiť za prelomové. Spôsob ako to celé pôsobí, ako keby sa kombinovali ručné animácie s počítačovými je skvelé. Vyzerá to na pohľad úchvatne. Nimona a jej schopnosti sú kvalitne spracované a najmä to ešte veľmi dobre zachytáva aj to, že niekedy môžeme druhých skutočne dotlačiť svojimi reakciami, slovami a skutkami k niečomu skutočne bolestivému. Myslím si, že práve to je pre mňa najlepší moment celého filmu, ktorý nechcem spoilovať, no vidieť Nimonu ako sa chce načisto vzdať je veľmi silný a veľmi uveriteľný. Ak mi niekto ale bude tvrdiť, že k jej bláznivej náture to absolútne nesedí... ľudia vedia svoje problémy skrývať za rôzne masky. A vedia to veľmi dobre. Ako Pink spieva v jednej svojej skladbe: "Let´s play pretend", na čom je to celé v podstate postavené. Je pravda, že príbeh vieme sledovať a poznáme a najmä identita nášho zloducha je celkom ľahko odhadnuteľná, no vo svojej podstate ide pre mňa o film, ktorý sa na nič nehrá, ide na maximum a adresuje podstatné témy, o ktorých je treba hovoriť. Z toho titulu musím Nimonu náležite oceniť. Hodnotenie: A ()

Galerie (51)

Zajímavosti (4)

  • Film je založený na rovnomennom grafickom románe z roku 2015 od ND Stevensona, ktorý sa odohráva vo futuristickej verzii stredoveku. (Arsenal83)
  • Film malo točiť štúdio Blue Sky pre Disney, avšak vedenie spoločnosti výrobu pozastavilo kvôli LGBT témam vo filme. Projekt zachránil Netflix. (Arsenal83)
  • Film byl originálně produkcí Blue Sky Studios od roku 2015. V roce 2021 byl film zrušen kvůli uzavření studia společností Disney. Film byl údajně dokončen na 70 %. Vývoj filmu byl obnoven o rok později společností Annapurna Pictures. Animacici dokončila společnost DNEG Animation. (petr.koca)

Související novinky

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Herní Stray se dočká filmu

Herní Stray se dočká filmu

06.09.2023

Pokud jsou v otázce domácích mazlíčků kočky vaší preferovanou volbou a sem tam doma sáhnete po nějaké videohře, jistě vám neušel chválený loňský titul Stray od herní divize studia Annapurna Pictures.… (více)

Reklama

Reklama