Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (29)

plakát

Labyrint: Útěk (2014) 

Celý nápad s umístěním mladíků do izolovaného území obehnaného asi stometrovou zdí se mi z počátku zamlouval. O knize jsem slyšel pouze v závanu větru a netušil tak předem, o co tam vlastně jde. Po shlédnutí (jako z těch velkých zdí) mám pocit, že se z toho dalo vytěžit mnohem více a přijde mi to jako celkem zahozená šance na slušný mysteriózní film. Proč zase katastrofa na zemi, po které určitě nemělo těch pár přeživších co dělat, než budovat stavbu velkolepější než pyramidy. Proč mix robota a příšer, opět asi po-apokalyptický breeding z nudy. Ah a proč tam zase museli strčit toho jednoho slizkýho týpka, který se vším nesouhlasí a nakonec mu hrábne, od začátku máte chuť mu jednu fláknout a poslat ho do... Spousta nejasností a věcí, které mi do toho filmu jednoduše nesedí a mohly by být vytvarovány do lepší podoby, třeba i přes snahu držet se knihy (nečetl jsem).

plakát

Co žere Gilberta Grapea (1993) 

Jedinečný Leonardo DiCaprio nám to už ukázal mnohem dříve než by se myslelo, schopen zahrát jakoukoliv roli si vybral tento neskutečně těžký kousek už na začátku své kariéry, protože věděl o svém talentu a dokázal by se proměnit do všech postav. Věřím, že právě tato role ho raketově vystřelila mezi nejžádanější herce vůbec. Kdybych se jako nevědomý divák, jenž o něm nikdy dříve neslyšel a neviděl, podíval poprvé na tento film, neuvěřil bych, že ten chlapec doopravdy postižený vůbec není. Vedle něj zvláštní Juliette, na které prostě něco je a přitom nevíte... Deppa nebudu zmiňovat více než - paráda. Z filmu bych vyňal autenticky ztvárněné nudné město s pár obyvateli, kteří se všichni dokážou sejít v obchodu nebo u šplhání na nádrž a to jim stačí, klasická nuda, kdy nemáte do čeho píchnout, románek mladíka s vdanou ženou, s matkou která je tak obézní, že téměř nedokáže vstát, ale stále má dostatek sil říkat všem co mají dělat, tolik stručně a přitom obsažně.

plakát

Mr. Brooks (2007) 

Costner se svým imaginárním parťákem tvoří až mrazivou dvojici tohoto thrilleru, který po celé dvě hodiny má rychlý spád a není ničím zbytečně natahován. Co se odehrává v mysli velmi inteligentního člověka, jenž v sobě pěstuje snad nejděsivější závislost ze všech a to závislost na vraždách? Dopředu promyslené vraždy, důslednost a důraz na jakýkoliv možný detail avšak i přesto dochází k zaváhání, které situaci značně komplikuje a přitom vylepšuje, adrenalin tak stoupá ještě více než obyvkle. Korunku na hlavu tomu dodává milovaná dcera, která vaši zálibu zdědila a představuje pro vás hrozící hrozbu, neboť co když budu jako bohatý podnikatel příští obětí já sám?

plakát

Caddyshack (1980) 

Nejlepší části filmu byl sysel a Bill Murray, ostatní ani nevím o čem bylo. Připadá mi to jako komedie, které jsem si půjčoval jako malý kluk ve videopůjčovně, kdy byl jejich veliký boom z Ameriky a všechny byly na jedno brdo. Hodně podobné infantilnímu humoru v Nemotorech.

plakát

Miluj souseda svého (2014) 

Podle galerie a obsahu jsem se na tento film předem těšil, čekal jsem komedii ve které bude nějaký starý otrapa a hodný, chytrý, sympatický kluk který se s nim skamarádí a skončí to uvědoměním „jak jsem se choval špatně“. Netrefil jsem se úplně, ale byl jsem aspoň dost blízko svému odhadu. Ke konečné nápravě mrzouta nakonec nedošlo, což je akorát dobře a filmu to u mě přidalo. Na povrch vyplouvá trocha skutečné povahy Vincenta, takže trochu tušíme že se něco musela stát, určité události, které jej změnily. Průměrný film, po kterém ale nemusíte litovat svého času.

plakát

Prázdniny (2006) 

Na začátek mi to trochu připomnělo lehkou americkou napodobeninu Lásky nebeské, které se to ve skutečnosti ale jen vzdáleně přiblížilo, naštěstí. Co mi vadilo bylo až přílišné přehrávání od Cameron Diaz, pokud si ale pamatuji, tak to nijak jinak neumí a nedělá ani v jiných filmech, mohlo se proto sáhnout po jiné herečce po bok Kate Winslet, která byla naopak příjemnou a objetí hodnou postavou tohoto filmu. Poněkud vtipný běh po zasněžené silnici téměř na závěr, kdy tušíte jak se věci schované pod postelí začnou konečně třídit do skříní, bylo pro mně až velké klišé těchto romantických filmů. Jedna z lepších romantických komedií 21. století.

plakát

Na ostří nože (1997) 

Drama odehrávající se uprostřed nádherné aljašské přírody, není jen bojem o přežití v divočině, ale také psychologická hra mezi dvěma muži mezi kterými stojí žena. Ze začátku jsou nám podávány jen předkrmy v podobě rádoby nevinného focení a poté zlomky konverzací, kdy není ještě zcela jasné zda-li miliardář Morse o románku věděl nebo ne. V závěru došlo k tomu, na co všichni předem čekali a to skutečná pravda s přece jen plánovanou vraždou. Klidně by mi ve filmu stačila jen havárie a boj s medvědem, tedy pouze boj o přežití, a proto i když s lítostí hodnotím za tři. Záběry na vycvičeného medvěda se mi velmi líbily, úžasné zvíře!

plakát

Coach Carter (2005) 

Kouč Carter je sportovní klasika, v tomto případě z prostředí naleštěných podlah a sportovních tílek, kdy se beznadějný tým z konce tabulky zázračně za pomocí nového trenéra vypracuje až do bojů o celostátního mistra. Co tomuto filmu naštěstí přidává a liší ho od jiných tolikero stejných filmů, je aspoň závěr ve kterém nedošlo k žádným hodům, jenž desetkrát oběhly obroučku a v poslední sekundě padl koš, nebo to tam někdo hodil přes celé hřiště otočený zády (i když jsem to do poslední chvíle čekal). To je důvodem, proč jsem si to docela užil a hodnotím za tři hvězdy. Stále nechápu proč v každém filmu vypadají středoškoláci aspoň na dvacet pět?

plakát

Podivnější než ráj (1984) 

Willie žije svůj americký sen v New Yorku, ve špinavém malém bytě s nedopalky cigaret a zápalkami všude po zemi, dává si TV dinner, sází a vyhrává na dostizích, švindluje se svým kamarádem v kartách a většinu času není naprosto co dělat, dokonce si nechává říkat i jiným jménem, aby zapřel maďarské kořeny; dny se nudně táhnou jeden za druhým. Na druhou stranu je cítit ta naprostá svoboda, kdy můžete vzít auto a procestovat tisíce kilometrů, pardon vlastně mil a dělat si co chcete.

plakát

Rivalové (2013) 

Pohled na několik sezón mezi dvěma závodníky, přičemž každý z nich představuje úplně odlišnou lidskou povahu. Zatímco Niki je jezdec velmi disciplinovaný, až pedantský závodník, který nejde do ani o trochu vyššího rizika než je obvyklé, představuje James Hunt kamerového modela, kterému přináší jízda na trati žádanou slávu. Za zvuku burácejících motorů Formule 1, jenž při startu naprosto ohlušují veškeré dění kolem, za vůně spálených gum a benzínu se ponoříte do osobního souboje mezi nejlepšími jezdci někdejší doby. Pátá hvězda pro zpomalené záběry na mokré trati, chytlavý rakouský přízvuk Brühla, vážnou tvář při každém hovoru a jeho gestikulaci. Jo a samozřejmě hudbu od veterána Hanse.