Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (152)

plakát

Dopisy pro Julii (2010) 

Jediná osoba, která odvedla výkon nad 3*, je Vanessa Redgrave. Jinak to chce trpělivost a smysl pro nadhled - pak se vám tento až příliš příjemný film může líbit.

plakát

Dost (2002) 

Jennifer Lopez je hezká. Ale rozhodně není nejlepší herečka. Což bych jí klidně odpustil, kdyby si nevybírala tak nudné filmy...

plakát

Drákula (1979) 

Chtěl jsem dát původně 5* a pánové Langella a Olivier by si to zasloužili, avšak nehodnotíme jen herce, byť jsou pro mě ve filmech jedním z nejdůležitějších aspektů. Německá verze je v porovnání k době vzniku působivější (1922) a Coppolova z roku 1992 zase (rozhodně nejen vizuálně) propracovanější a naplněná větší tvůrčí invencí - a barevností. :-) Gary Oldman se navíc na rozdíl od Franka Langelly pro tuto roli narodil, kdežto chudák "Nixon" ji musel kompletně zahrát. :) Typově byl tedy Oldman lepší volbou, kdežto u Van Helsinga nelze nic namítat nikde - je docela symbolické, že v tomto filmu si ho střihl Sir Laurence a o 13 let později jeho "nástupce" Sir Anthony. Vrátím-li se čistě jen k právě hodnocenému filmu, tak celkově musím herce, příběh i amtmosféru pochválit, avšak není možné dávat 5* jen proto, že se mi film líbil. Vždyť 4* také znamenají výborný (ale ne dokonalý) film a sem sednou lépe. Snímek měl slušné tempo a dařilo se mu udržovat správné hororvé napětí, ale problém je, že neskončil na konci (resp. konec se nacházel jinde) a především nezačal od začátku. Tvůrcům se zřejmě nechtělo do Rumunska. :-D

plakát

Duna (1984) 

Lynchi, cos to provedl?? Jak jsi mohl TOHLE natočit po Sloním muži?? Když pominu toporné herecké výkony (s výjimkou Maxe von Sydowa, který ale stejně hned zmizel), nudu a podivnou práci s kamerou, tak pořád zbyde ještě plno věcí, které si zaslouží kritiku. Dřevěné místnosti..., uniformy jak z 1. světové války..., pobíhání sem a tam..., létající tlouštík..., osedlaný červ... atd... A hlavně: chvílemi zmatený a nelogický děj. Sice jsem se u toho docela nasmál, ale nepředpokládám, že by bylo Lynchovým záměrem natočit parodii na sci-fi. Přesto jsem byl po většinu filmu ochoten dát celé 3*, ale zmatený imperátor točící se s periskopem, plešatá královna, která si plete, na čí je vlastně straně, šílený Sting, který nechápavým divákům musí šestkrát oznámit, že "ho zabije", nepochopitelný déšť na konci a má závěrečná snaha o přemýšlení nad Dunou, mě ujistilo, že 2* bohatě stačí. Nebyla to katastrofa, vydržet se to dalo, byl tam nápad..., ale to je tak všechno.

plakát

Dvanáct (2007) 

Moje první setkání s Nikitou Michalkovem. Myslím, že společně s Larsem von Trierem se jedná o jednoho z nejzajímavějších současných evropských režisérů.

plakát

Farma zvířat (1954) 

Dívali jsme se na to při dvouhodinovce angličtiny a já, i když jsem se ze začátku šklebil, že budeme zírat na animovaný film, musím nakonec dát 4* - ale tedy především za ten Orwellův nápad (alegorie na komunismus pomocí lidsky se chovajících zvířat). Ale pojmout jeho Animal Farm tímto způsobem rozhodně nebyla špatná myšlenka a v divákovi to zanechá přesvědčivý dojem. Pustili jsme si to v originále a bez titulků, ale fakt, že jsem nerozuměl úplně všemu (především kvůli horší zvukové kvalitě) nijak nesnižuje hodnotu díla a nevadilo mi to. Mimochodem, jedna z hlavních zvířecích postav - nebudu psát která - mi trochu připomněla populárního předsedu jisté naší oranžové politické strany...:-)

plakát

Funebrák (1932) 

0,6* K tomu nemám co dodat. Snad jen, že to má naprostou absenci scénáře a kdyby to byl první Burianův film, co jsem viděl, tak by byl i poslední. Dalo strašnou práci to vydržet do konce - málem jsem odešel už po 20 minutách, když Burian převážně jen žral nebo chodil. K ostatním hercům se snad radši ani vyjadřovat nebudu - potěšil jen Šlégl, ale než jsem si vůbec uvědomil, že je to on, tak zmizel. :) Tragédie...

plakát

Gran Torino (2008) 

Nedokážu napsat žádný objevný, dokonce ani plnohodnotný komentář... Snad jen, že jsem pochopil zdejších 92% a nechápu trestuhodné opominutí Americké filmové akademie - minimálně nominace byly povinností. Panu Eastwoodovi můžu vzkázat, že se klidně může ještě mnohokrát před kamerou objevit (i když už asi chce stát jen za ní), protože se podle mě nedá určit, jestli je lepší herec nebo režisér. Skvělý filmový zážitek!

plakát

Hamlet (1948) 

Filmařsky rozhodně nejlepší Olivierův shakespearovský počin s neopakovatelnou atmosférou.