Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (152)

plakát

Utrpení mladého Boháčka (1969) 

Lanďák mě překvapil, i když vím, že herec je to výborný. Kvůli němu by si tento film neměl nikdo nechat ujít, stojí to za to.

plakát

Střihoruký Edward (1990) 

Asi nejlepší (nebo spíš nejhezčí) film Tima Burtona. Ani nemůžu říct nahlas, že jsem ho dnes (18. 10. 2009) viděl poprvé. Šup s ním do TOPky! :-) ------------ 11. 4. 2010: už tam není...:-(

plakát

Most přes řeku Kwai (1957) 

Informace na DVD-obalech je třeba brát s rezervou - někdy dokonce s tou největší. Ale s tvrzením, které se nachází u tohoto filmu (že se jedná o jeden z nejlepších válečných filmů všech dob) bych se nebál souhlasit. David Lean natočil mistrovské dílo, které si všechny získané ceny zasloužilo. Vyzdvihnout musím především výkon Aleca Guinnesse (zarputilá neústupnost z něj vyzařovala, i když se ani nehnul a navíc mi opět potvrdil, že patří k hercům, které je vyloženě nutné slyšet v původním znění) - a také hudbu, což se u mě moc často nestává. Snímku nemám co vytknout; odehrává se samozřejmě během války, čemuž odpovídá celý příběh a prostředí, ale podle mého názoru se jedná hlavně o mimořádně propracované drama. Jsem rád, že i druhé zhlédnuté Leanovo dílo byl pro mě velký zážitek - prostě velkofilm s velkým V.

plakát

Nell (1994) 

Jodie je stejně nejlepší... Avšak členové Akademie očividně dospěli k závěru, že získat ve 32 letech už třetího Oscara by na ni asi bylo moc...

plakát

Jeď, Trabi, jeď! (1991) 

Hodnocením svých databázových spoluobčanů nerozumím. Vždyť to byl tak zábavný film! Asi to nikdo nepochopil. :-)K výbornému dojmu výrazně napomohl skvělý dabing Jiřího Pragera, který namluvil velmi dobrého hlavního herce Wolfganga Stumpha. A to jsem se k tomuto filmu vlastně dostal jen náhodou - přes Ottfrieda Fischera, který je tam ale jen na chvíli (přehlédnout však samozřejmě nelze). Když jsem spatřil zdejší hodnocení, zděsil jsem se. Avšak čekalo mě příjemné překvapení. Jen mi vadí, že se mým 5* to celkové hodnocení nepodařilo nijak zvýšit.

plakát

Dvanáct (2007) 

Moje první setkání s Nikitou Michalkovem. Myslím, že společně s Larsem von Trierem se jedná o jednoho z nejzajímavějších současných evropských režisérů.

plakát

Tanec v temnotách (2000) 

Larsi, vy jste se rozhodl, že mě budete vždy násilím nutit, abych dával každému vašemu filmu pět hvězdiček, že? A co se týká Björk, tak to je úplně neuvěřitelné, jaký výkon ze sebe dostala, zvlášť když není herečka, ale zpěvačka. Tím spíš bych jí dal Oscara. Tanec v temnotách musí v každém zanechat silný dojem.

plakát

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005) 

Nepřekvapuje mě, že dávám 5*, ale překvapuje mě, že se mi to snad líbilo ještě víc než původní tři filmy. Ale možná je to tím, že když se to povede, tak v roce 2005 je nepochybně víc možností k vytvoření působivého zážitku, než na přelomu 70. a 80. let. Navíc bych řekl, že jelikož má Lucas všechno tak perfektně promyšlené, tak znalost následujícího děje a poznávání událostí minulých jen povyšuje celou vesmírnou ságu jako celek. Kromě skvělých bitev je hlavním plusem, že Hayden Christensen začal hrát a že Ian McDiarmid se vybičoval k opravdu pozoruhodnému výkonu, kterým rozhodně také překonal sám sebe (tím ovšem nechci říct, že také on hrál dřív špatně, to v žádném případě). Jinak musím dodatečně pochválit Ewana McGregora, který je důstojný "pokračovatel" Aleca Guinnesse. Natalie Portman a Samuel L. Jackson byli dobří a Christopher "Saruman" Lee se tedy na plátně moc neohřál. Tím hlavním lákadlem ve filmu byla samozřejmě přeměna Anakina Skywalkera (Christensen) na Darth Vadera - takže v závěru si opět mohl na chvilku svým dunivým hlasem vesele zaburácet James Earl Jones. :-)

plakát

Rachel se vdává (2008) 

Prvních pár minut jsem nadával, že Demme nepochopil, že ruční kamera automaticky neznamená, že s ní budu pomateně mávat. Ale pak jsem si na to nejen zvykl, ale dokonce to i přijal, poté jsem to nevnímal a nakonec to považuju za klad. A upřímně řečeno - žádné hrozné mávání to nebylo a ke snímku, který se odehrává převážně před svatbou a pak v jejím průběhu, se to dobře hodí. Důležité také bylo, co se zrovna v záběru odehrávalo a podle toho tomu byl pohyb kamery přizpůsobován. Od pana Jonathana jsem zatím viděl jen Mlčení jehňátek a i když toto rodinné drama je o něčem jiném a jejich úrovně nedosahuje, nelze mu upřít vynikajícím způsobem prokreslená atmosféra. Tomu všemu samozřejmě napomáhají i skvělí (kromě Anne Hathaway a Debry Winger spíš neznámí) herci. A výborný scénář, protože film je hodně postaven na dialozích. Malá výtka jen k příliš dlouhému svatebnímu tanečnímu veselí - závěr to však napravil. Jonathan Demme prokázal, že je stále skvělým režisérem a já opravdu nechápu zdejší nevysoké hodnocení.

plakát

Andaluský pes (1929) 

Jelikož budu maturovat mimo jiné i z dějin umění a je určitá pravděpodobnost, že si vytáhnu surrealismus, nehodilo by se dát nižší hodnocení. :-)