Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (8)

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Velmi silný seriál. Napětí, strach, zoufalství, beznaděj. Celou sérii mi běhal mráz po zádech, tohle se přece nemůže stát ani v nejděsivějšich snech. Ono se to stalo. Arogance, absurdní chyby, lidská blbost a pýcha. Vše zkoncentrováno v 5 dechberoucích dílech. Zažil jsem to jako dítě, ale co si o této katastrofě pamatuji je zhutněno v seriálu: série “uklidňujících” lži a rozčarování nad leaknutou pravdou. Seriál ukázal to, co by se nemělo zapomenout. Dne 26.4.1986 ve 1:23:45 se otevřelo peklo na Zemi. 10/10.

plakát

Masaryk (2016) 

Původně jsem na film do kina nechtěl jít, nelíbí se mi kalkul producentů, nechtěl jsem film podpořit ve statistice návštěvnosti ani koupením lístku, ale nakonec mne zlákali kamarádi. Tak alespoň -1* v mém hodnocení jde na vrub producentům. V čem mi naopak film udělal obrovskou radost byla kamera, pro mé fotografické já byl film vizuální lahůdkou, mnoho krásných záběrů. To jsou pro mne pocitově dva póly tohoto film (znechucení a nádhera). Film samotný je tak někde mezi... nesporně zajímavý pohled na tehdejší dobu, plný atmosféry, zajímavých myšlenek v dobrých dialozích, ale na druhou stranu fikce dotčených dějinných událostí mi nepřišla natolik dobrá, aby to film utáhlo (ale chápu, že kdyby se autoři drželi skutečné historie, byl film ještě nudnější). Film regionálního významu natočen jakoby světově, o roli jedince (třeba kontroverzního) v šíleném světě, který chtěl dělat něco jiného a na svou práci se nehodí... Také zajímavé připomenutí k tomu, co se děje na východ od nás - kdyby měl mít film i jen tuto hodnotu, stojí za to... [7-8/10, -1 producentovi].

plakát

Spravedlnost - Epizoda 1 (2017) (epizoda) 

Nic moc jsem nečekal, jen další krimi na nedělní večer, ale razantní rozjezd mne vtáhl a tenze (hlavně postav) vinoucí se dějem mne nepustila. Kdysi jsem něco takového (intenzívněji) zažil na koncertě Prodigy ;). Tak snad i zde chlapcům nedojde energie a bude to podobně pokračovat jako začalo. Dobré, těším se na další díly :). [8/10]

plakát

Psi Páně aneb Sněz ten film (2017) 

Jedním slovem zklamání (velké zklamání). Na dokument jsem se těšil, bral jsem jej jako film, který bude u mne mít 5* už jen proto, že je o Dominikánech. Po shlédnutí jsem ale nechápal o čem vlastně film měl být, co bylo smyslem filmu a kdo je vlastně cílový divák. Hlavní postava filmu mne tvrzením, že to sám pochopil až na potřetí trochu uklidnila, že chyba nemusí jen ve mně. Po tichém intru na diváka vyskočí (a již neopustí) sled skečů a hlášek tak trochu ve stylu Sachi Baron Cohena [Borat, Bruno]. Místo dokumentu o Dominikánech tak vznikla spíš sonda do komplikované osobnosti otce Jindřicha ;). Ve filmu zaznělo mnoho dobrých (moudrých) myšlenek, vzniklo pár opravdově vtipných momentů, ale to bylo úspěšně zabito hláškováním a úšklebkováním za každou cenu. Citlivá témata řešena až velmi necitlivě (zde jsem nejvíc tápal, kdo je vlastně cílový divák). Z diskuze po promítání tak nějak vyplynulo (aspoň mám ten pocit), že se jedná spíš o spontánní akci, než o promyšlené dílo, které má režisér pevně ve svých rukou a kdy hlavní spolutvůrce/postava/hybatel filmu ví, o čem má film vlastně vypovídat. Chápu, že si všichni autoři natáčení užili (a to je dobře), ale myslím, že to nemělo být hlavním důvodem pro natáčení tohoto dokumentu. Díky tomu, že ve filmu bylo více štěkání než myšlenek nebo děje, tak mně osobně nakonec přišlo na filmu nejpříjemnější tiché mlčení p. Justina podložené čtením citátů p. Damiána. A to je škoda! [4/10].

plakát

Svět pod hlavou (2017) (seriál) 

Hodnotit dosud běžící seriál asi není nejsprávnější, ale od pomalého rozjezdu mne každým dílem chytá více a více. Atmosféra, obraz doby, reálné postavy dělají seriál o několik řádů zajímavější než ostatní retro-seriály, kde hlavní roli mají spíš dobové rekvizity [Vyprávěj, Polda]. Ale nejde jen výstižný pochmurný pocit těch ze závadové party a pohoda soudružského teplíčka těch ze správné strany, ale i o výborný humor. Příjemná je mysteriózní zápletka, ale seriál nemá chybu jakmile se soudruzi rozsoudruhujou a Plachý ztratí plachost. Kriminální zápletky jsou pak již jen polystyrén na vycpání děje :). Straník je zárukou nestrannosti! Závěr nakonec překvapil. [8/10].

plakát

Okupace (2015) (seriál) 

To, že seriál má být o politice mne dost odrazovalo, ale řekl jsem si, že to zkusím. A bylo to dobře, od začátku mne seriál naprosto vtáhl a já se nemohl dočkat na další pokračování, což se mi hodně dlouho nestalo. Seriál má promyšlený děj postavený na velmi reálných základech (nám tak dobře známých z vlastní historie), které je o to více děsivější, že vznikl před okupací východní Ukrajiny. Ale ikdyž odhlédnu od aktuálního politického kontextu, je seriál velmi zajímavým vhledem do psychologie kolaborace (zvláště v kontroverzní osobě Djupvika), odporu proti bezpráví, odpovědnosti za společnost. Velmi navýkový seriál, těším se na 2. řadu. [10/10].

plakát

Slíbená princezna (2016) (TV film) odpad!

K Vánocům pohádky patří a těším se na ně. Tak nějak počítám s tím, že většina pohádek je třeba hloupých, třeba až směšných, ale to k tomu patří, je to naivní svět pro dětské oči a nám dospělým tohle období alespoň připomene. K tomu mj. patří i jasný morální podtext pohádek. Tohle všechno neplatí pro tuhle pohádku. Král někdy bývá v pohádkách hloupý trouba, ale křupan s lidovou mluvou? (Stačí prezident). I taková prostitutka může být kladnou postavou (viz americká verze Popelky "Pretty Woman"), ale nemyslím, že by děti měly v pohádce mít message "ojebat a zapřít" jak to předvádí princezny (stačí, že my dospělí to vidíme v politice ;)). Bizarní lidovost, ještě bizarnější kostýmy, kulometná přestřelka! Pohádky si odpad nezaslouží (snad ani ty nejpitomější Troškovy pohádky s pitvořicími se strašidly), ale zde nemohu jinak, tohle není pohádka ani pro děti ani pro dospělé, tohle je čiré zoufalství. Tohle nepatří na Vánoční program. Vlastně bych si přál, kdyby ČT tuhle pohádku již do programu vůbec nezařazovala ;). [0/10].

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Zvláště v Česku není obvyklé, že by "dvojka" dosáhla kvalit "jedničky". Ale nemohu jinak, než přidat další chválu! To, co dělá pohádku krásnou, není jen "dobro zvítězí nad zlem", ale upřimná láska, srdečnost, laskavost, pravdivost a obecně lidské ctnosti. A toho je v této pohádce hodně, ale přesto tak akorát :). I jen takto by to byla moc příjemná pohádka, ale ona je navíc vtipná. Je skvělé, že dvojici Trojan-Dvořák asi zastihlo natáčení ve vrcholné formě, protože takhle lehký, inteligentní a přirozený vtip, který se nebojí rýpnout do "nedotknutelného" (Herodes, Josefovy parohy), nebyl v české pohádce od "S čerty nejsou žerty". Jednoduše, milá česká vánoční pohádka pro celou! rodinu, postavená na myšlenkové podstatě toho, o čem Vánoce ve skutečnosti jsou. Teď už jen doufat, že režisér nebude s "trojkou" spěchat a nechá ji stejně tak dobře uzrát; jako dobré víno. [9,9/10].