Reklama

Reklama

Okupace

(seriál)
  • Norsko Okkupert (více)
Norsko / Francie / Švédsko, (2015–2020), 18 h (Minutáž: 45 min)

Hrají:

Henrik Mestad, Eldar Skar, Ingeborga Dapkunajtě, Ane Dahl Torp, Selome Emnetu, Janne Heltberg, Ragnhild Gudbrandsen, Vegar Hoel, Kristin Braut-Solheim (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Desetidílný norsko-švédský thriller Okupace vznikl podle námětu spisovatele Joa Nesboho, jenž se také podílel na scénáři. Příběh, zasazený do blízké budoucnosti, vypráví o hypotetické okupaci Norska Ruskem. Nově zvolená norská vláda, zaměřená na ochranu životního prostředí, zastaví těžbu ropy a vývoz ropných produktů. To samozřejmě způsobí otřes v celé Evropské unii. Rusko vyjde vstříc požadavkům EU s tím, že jeho vojska vstoupí na norské území. Jelikož Spojené státy americké již nejsou členem NATO, je severská země odkázána sama na sebe. Dramatické události na sebe nenechají dlouho čekat. Brzy je totiž unesen norský premiér Jesper Berg... Pozoruhodné televizní dílo tvoří originální umělecký komentář k současnému politickému uspořádání světa a jeho bezpečnostním rizikům. Dotýká se tématu kolaborace, stinných stránek diplomacie i novodobých metod vedení válečného konfliktu, který zdaleka nespočívá jen v použití zbraní. (Česká televize)

(více)

Recenze (130)

Aky 

všechny recenze uživatele

Byl jsem velmi mile překvapený, řekl bych nadšený. Norové se nebojí a navíc se s tím nijak zvlášť nemažou. Deset dílů o reálné hrozbě ruské rozpínavosti, věrolomnosti ruské politiky a současně reálné slabosti všech závazků a příslibů západního světa ke společné obraně. Naprosto uvěřitelná sci-fi. Chvílemi mi to připadalo jako další série k letům šedesát osm a šedesát devět v Československu. Navíc filmařsky skvěle zvládnuté. ()

jhr 

všechny recenze uživatele

Stupidní zápletka, která nedává moc velký smysl. Proč by Rusové dělali špinavou práci za EU a napadali Norsko? Kvůli ropě? Rusko má přece ropy a zemního plynu dost a podobné rozhodnutí Norska ukončit těžbu by mu naopak jen prospělo, protože by celá Evropa byla závislá právě na Rusku! Na straně Ruska bych naopak takový krok Norska podpořil s cílem uškodit právě EU. ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nápad byl skvělý, možná, kdyby tolik nechvátali...Skvěle si zde poradili s moderní dobou. Kosmopolitismus, témata otřásající současným světem. Dobří herci, svébytná a hrdá kultura, sms a internet bravurně zakomponované do obrazu, rozmanitost postav, napětí. Po čase však začíná nudit, příliš střihů, postavy jsou nám představeny jen velmi povrchně, sice jim dokážeme rozumět, ale byly nám podány příliš střízlivě. Na konci první série mám dojem, že už všichni ztratily můj zájem a sympatie, jsem ráda, že to končí, 2. sérii vidět nechci... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, nezajímavé zpracování. 1) Spoiler. Základní východiska příběhu nedávají smysl._____ a) Útlum těžby ropy přece neproběhne ze dne na den, je to spíš záležitost několka desítek let, tím spíš, když na dodávkách závisí další země._____ b) Jak se podařilo Norům zbavit se přes noc závislosti na motorové naftě například v dopravních prostředcích?_____ c) Představa Ruska jako poslušného pejska Evropské Unie je vskutku zábavná. Jaký zájem by mělo Rusko na udržení norské těžby, která mu konkuruje?_____ 2) Logické lapsy jsou i v samotném příběhu._____ 3) Když vypneme kritické myšlení, zůstane nám ke sledování zajímavý příběh, zvláště pro národy, které mají podobnou historickou zkušenost. Praxi bezohledné mezinárodní politiky zobrazuje film vskutku výstižně. Vůbec nemám pocit, že by šlo o politickou fikci._____ 4) Bohužel však celé zpracování je neobyčejně fádní a jednotvárné. Jako když dostanete na talíř flák dobře uvařeného hovězího se suchými bramborami, bez másla, bez koření, bez chutě. Silné emocionální situace prošumí jen tak mimochodem a divák, který se jen na okamžik ohlédne, si jich ani nevšimne. Nabízí se srovnání se šťavnatým americkým počinem House of Cards._____ 5) Z herců mě vedle spousty zajíčků zaujal především pěkný 32letý Eldar Skar (bodygurd zprostředkovatel Djupvik)._____ 6) Psáno po první řadě. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Ako by to mohlo vyzerať, keď nejaká krajina vynájde výnosný obnoviteľný zdroj energie, ktorým môže sebestačne zásobovať minimálne seba samú, ale ostatné krajiny ovládané fosílnym priemyslom ju budú držať v šachu za každých okolností. V seriály sú celkom realisticky a uveriteľne zobrazené zvraty. Charaktery a psychológia postáv sú tiež na vysokej úrovni. Videl som ale len prvé dve série, v ktorých bolo všetko, čo som chcel vidieť a nechcem si dojem skaziť. Aby sa podobný scenár nemohol uskutočniť, je nutné, aby Environmentálna strana získala vládnuce pozície vo viacerých krajinách, nie len v jednej (ako v tomto prípade). Scenár by potom mohol byť v opačnej, krásne zelenej réžii. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (7)

  • Ve 2. sérii používají politici a hnutí Svobodné Norsko ke komunikaci na PS4 českou hru „DayZ“  od studia Bohemia Interactive Studio, která původně vznikla pod stejným názvem jako modifikace pro hru „ArmA 2“. Modifikace „DayZ“ je známá tím, že výrazně zvýšila prodeje „Army 2“. „DayZ“ patří mezi MMO hry s otevřeným světem a nádechem survival hororu. (CRUZ05)
  • Seriál vyvolal ještě před svou premiérou v roce 2015 nevoli ruského ministerstva zahraničních věcí, neboť Rusko zobrazuje jako agresora. „Je rozhodně politováníhodné, že v roce sedmdesátého výročí vítězství v druhé světové válce se autoři seriálu, kteří jako by zapomněli na hrdinské přispění sovětské armády k osvobození severního Norska od nacistických okupantů, rozhodli v duchu nejhorších tradic studené války děsit norské publikum neexistující hrozbou z Východu," vyjádřil se tehdy pro agenturu AFP ruský velvyslanec v Oslu Vjačeslav Pavlovskij. (Kaufman)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama