Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (419)

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvodní díl mi nijak zvlášť nesedl, ale vydržet se vyplatí neboť každým dílem je to lepší a lepší. A ani se v podstatě nemusí mystická dějová zápletka nikam rozvíjet a díly jsou mnohdy humorné samy o sobě. Závěr seriálu rozuzluje a rozřešuje to, co se v úvodním díle načalo. Na hlavního hrdinu v podání V. Neužila ml. jsem si několik dílů musel zvykat než jsem jeho chladně cynický projev přijal. Figurky ztvárněné Trojanem, Budařem a Koptou (i další herci, např. Marek Daniel, Jan Cina) výborně bavily. Judit Bárdos tu má jen relativně vedlejší, řekl bych jakousi mysticky průvodcovskou roli. Za mne, po shlédnutí celého ceriálu, palec nahoru! ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jsem někde na pomezí 3 a 4, někde kolem 70 %. Je tu spousta věcí, které mi přijdou super, jako třeba samotná cesta do prostředku normalizační éry s celou její nablblostí, předstíráním víry v socialismus, prospěchářstvím, mizernou hudbou (která obvykle v seriálu nesedí, protože vznikla až později - třeba Kristinka iba spí je z roku 1984) a krátkejma tlustejma kravatama. Horší je, že chování postav působí, jakoby se tvůrci nemohli rozhodnout, jestli točí mysteriózní film, krimi nebo crazy komedii. A dost často jsou takhle nevyvážené i jednotlivé epizody. Mnohdy nedává logicky smyl ani chování postav a vlastně i celé společnosti (vyšetřování špionáže). Ta nevyváženost je vlastně typická vlastnost i pro herce, kdy někteří nefungují vůbec a jiní zase skvěle. Taky tu chybí aspoň jediná slušně zahraná ženská postava a nějak koherentní závěr. Ale abych nebyl krutý, je to jeden z nejlepších seriálů, jaký ČT za poslední roky natočila (nejvýš pořád u mne zůstává "I ve smrti sami"). ()

Reklama

Mikita 

všechny recenze uživatele

Kdo u seriálu vydržel, neprohloupil. Naprostá lahůdka českých vod se skvělým obsazením a výborným příběhem. Plný počet zatím nedávám, vše rozhodne závěrečné rozuzlení, ale většina dílů je lahodných i samostatně. Tleskám. A hřeje mě pocit, že i mezi šmejdy se občas najde výjimka, co se nebojí hledat pravdu (Trojan). EDIT: Plný počet byl skoro dosažen. Rychlé uzavření seriálu nebylo úplně nutné. Ale některé prvky propojení minulosti a současnosti stojí za obdiv. Paráda. ()

jh666 

všechny recenze uživatele

Ze světa pod hlavou se nakonec vyklubalo opravdu překvapení. Sci-fi zápletka není sice v posledním díle úplně dotažená (byl tam, nebo ne?), ale to jsem ochotný prominout díky skvělé atmosféře 80. let. Sice jsem tuhle dobu nezažil (naštěstí, ne že by současnost nebyla bezchybná), ale historii studuju a tohle mě opravdu vtáhlo. Zatímco v prvním díle se člověk ještě smál, když podezřelý dostal přes hubu, nebo při sledovačce, čím víc se seriál blížil ke konci, tím víc člověka spíš mrazilo. Velké plus pak za obsazení. To, že Trojan byl nejlepší asi nemá cenu zdůrazňovat, ale překvapili mě Neužil s Budařem. Neužila jsem měl doteď zafixovaného jen jako blba z reklam s Trojanem, ale tady hrál dobře. A Budař si svého stranicky uvědomělého esenbáka střihnul taky skvěle. Dávám 90 %, protože pár věcí se nevyřešilo. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvních pěti dílech: Sice je to celé postavené na základech, které nedávají mnoho smyslu (všechno nasvědčuje tomu, že je to jen sen chlápka v kómatu - ostatně tuto možnost zvažuje i hlavní hrdina během úvodu každé epizody) + skoro všechny herečky jsou tam hrozné (ať už si pod tím představíte cokoliv), ALE má to jednu výhodu. Je to pecka. V prvních dílech sice trochu ruší sarkastické a trapně doslovné komentáře, které slyšíme z rozhlasu či televize, ale jejich nepatřičnost si zřejmě uvědomili i sami tvůrci, takže tyto později naštěstí úplně vymizí. Humor je na dobré úrovni, i když zatím poslední, dramatičtěji a vážněji laděná epizoda Závadová mládež se mi líbila asi nejvíc. No a Trojan rulez. ( - - - ) Po posledních pěti dílech: Slušela by tomu menší uspěchanost. Klidně bych setrval delší čas u těch poklidnějších vyšetřovacích epizod, jako byla Orchidej na smetišti. A koneckonců, větší prostor by si zasloužilo i nějaké to další poodhalení tajemství z Plachého minulosti. Finálové díly pak působí, jako by scénáristé náhle obdrželi pokyn za každou cenu to nějak urychlit. Celkově by byl Svět pod hlavou materiál na pěkných pár dílů navíc (konkrétně mezi epizodami Smrt špióna a Rodinná záležitost). Škoda. I tak skvělý projekt! PS: Bylo zajímavé sledovat, jak se tomu seriálu díl od dílu lepší hodnocení. No a těm modrým procentům u první epizody (Stín kapradiny) nevěřte. [Za prvé: Byla skvělá. Za druhé: Obsahuje asi nejvíc Plachého hlášek.] To jen lidé ještě nebyli na něco takového zvyklí... Tak. A teď tu naši! ()

Galerie (142)

Zajímavosti (83)

  • Marvan (Václav Neužil) má na pokoji tranzistorový přijímač VEF 206 ruské provenience, vyráběný od roku 1973. (sator)
  • V čase 28:51 se v záběru objeví Škoda 100. Její SPZ je ve formátu bez pomlčky mezi písmeny a čísly. Tento formát značek se objevil v roce 1986. Děj je však zasazen do roku 1982. (budivoj)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama