Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Komedie

Recenze (29)

plakát

Naušika z Větrného údolí (1984) 

Anime je velmi povedené, jak už ostatně bývá u Mijazakiho zvykem. Sleduje příběh mladé princezny v postapokalyptickém světě, zničeném lidskou činností. Film v sobě nese i ponaučení, a dal by se použít jako výukový materiál při hodinách ekologie jako odstrašující příklad, jak může planeta země v budoucnosti dopadnout. Film nasazuje od začátku slušné tempo, avšak ke konci už mi přišel mírně překombinovaný. Klady ale rozhodně převažují nad zápory a proto nezbývá nic jiného než snímek doporučit ke shlédnutí jako kvalitní příklad dobrodružného/fantasy žánru anime.

plakát

Můj soused Totoro (1988) 

Příběh je dobře napsaný, divák se dokáže ztotožnit se spoustou věcí, které prožil ve svém dětství a které jsou obsažené v ději. Animace jsou na dobu ze které film pochází velmi kvalitně zpracované. Tento film je určen spíše pro mladší publikum, jako dospělý divák se můžete místy nudit.

plakát

Requiem za sen (2000) 

Tento film by se dal skvěle použít k odrazení mladých lidí, kteří chtějí zkusit užívání drog. Atmosféra je zde místy až přehnaně depresivní, herecké obsazení ucházející. Hudba skvěle dokresluje děj. Jen je škoda občasných slabých míst ve scénáři, který místy působil až mírně nerealisticky. Pokud nechcete aby se Vaše ratolesti daly na špatnou životní dráhu, doporučuji jim pustit právě tento snímek.

plakát

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023) 

Jednoznačně zatím nejlepší díl z celé série. Film si udrží divákovu pozornost po celou svoji úctyhodnou délku stopáže. Je zde vidět vývoj hlavní postavy z předešlých filmů, která s postupem času stále více tíhne ke svojí temnější stránce, a potvrzuje moji dlouholetou domněnku, že dobrý film stojí především na kvalitně zpracované záporné postavě. Snímek provází skvělá hudba a strhující atmosféra. Zá návštěvu kina nové Hunger Games opravdu stojí.

plakát

Šingeki no kjodžin - The Final Season (2020) (série) 

Tato série nás doprovázela po hezkou řadu let a konečně jsme se dočkali uzavření celé ságy. Pokud mám hodnotit každou sérii zvlášť, pak z toho nejlépe vyjde samozřejmě ta první, ve které se divák teprve rozkoukává, neví co se děje a příběh je na samotném začátku. S postupem času, jakmile dojde k vysvětlení zápletky, seriál malinko ztrácí svoje kouzlo. Třetí řada na mě působila, jako by se sami tvůrci do děje zamotali a byly nám překládány jednotlivé etapy z minulosti páté přes deváté. Poslední sezóna to naštěstí zachránila a konec byl určitě kvalitně zpracován i když ne každého samozřejmě potěší, po tolika letech čekání. Nicméně Shingeki no Kyojin rozhodně patří mezi anime, které by měl pravý fanoušek tohoto žánru zařadit na svůj seznam ke shlédnutí.

plakát

Čekej do tmy (1967) 

Ze začátku jsem byl k tomuto filmu skeptický, ale po prvních pár desítkách minut sledování vzaly mé obavy za své. Již od úvodu je zde budována výborná atmosféra doplněná ucházejícími hereckými výkony, a ačkoliv se děj filmu odehrává valnou většinu času v jedné místnosti, rozhodně mu to neubírá na kvalitě. Divák je tak ponořený do děje, že si to skoro ani neuvědomí. Je velmi příjemné když člověk v dnešní době, s nepřeberným výběrem filmů a seriálů, narazí občas na takovýto, byť poměrně starý, zato ale skvělý snímek.

plakát

Armageddon (1998) 

Americký velkofilm ve kterém skupina astronautů a těžařů vyrazí raketoplánem odpálit asteroid ohrožující zemi. Od začátku je ve filmu budována slušná atmosféra, a jako divák se i často zasmějete, zejména při scénách z výcviku. Po odstartování do vesmíru a pobytu na ruské vesmírné stanici to jde s filmem dost z kopce. Zejména ve scénách na asteroidu je místy střih tak zmatečný, že divák má sotva šanci postřehnout co se ve filmu děje. Jediné co tyto nedostatky alespoň částečně zachraňuje je výborné herecké obsazení a skvělá hudba. Nečekejte od snímku nic originálního, vyskytuje se v něm spousta klišé a otřepaných hlášek. Na druhou stranu je ale příjemné, že člověk nad ním nemusí moc přemýšlet, a může se nechat unášet na vlně akčních scén a drsných hlášek.

plakát

Kengan Ašura (2019) (seriál) 

Další anime od Netflixu, kde jsou hlavním námětem souboje mezi jednotlivými postavami. Pokud Vás zajímají pouze bojové scény, pak si při sledování Kengan Ashura rozhodně přijdete na své. Hlavní dějová linka, jestli se to tak vůbec dá nazvat, se odehrává pouze na pozadí a není příliš důležitá nebo originální. Animace jsou zpracovány velmi kvalitně, jak lze od tohoto filmového giganta očekávat. Bohužel kromě soubojů, které jsou místy protkány povětšinou fádní minulostí postav, není na tomto anime nic dalšího k vyzdvižení, a proto spadá spíše ke slabšímu průměru. Náročnějšímu divákovi nelze shlédnutí zcela doporučit.

plakát

One Piece (2023) (seriál) 

Filmová adaptace světoznámé mangy a také anime série, která má v současné době přes tisíc epizod a trhá divácké rekordy kam se člověk podívá. Ze začátku jsem byl trochu skeptický, co nám to tentokrát producenti Netflixu naservírovali, ale hned po první epizodě byly všechny mé obavy smeteny ze stolu. Hraný seriál One Piece je velmi povedená adaptace, která se zatím vcelku bravurně drží mangy, což u některých podobných počinů bývá problém. Speciální efekty jsou až na menší výjimky vskutku ucházející a herecké výkony jakbysmet. První řada nastavila laťku opravdu hodně vysoko a fanoušci mangy a anime budou z tohoto díla nadšení.

plakát

Muži v černém 3 (2012) 

Po delší pauze jsme se dočkali dalšího pokračování Mužů v černém, neboli organizace, která má chránit svět (USA) před mimozemskými hrozbami. Herecké obsazení není úplně stejné jako v předchozích dvou dílech, hlavní duo ale zůstává. Na Tommy Lee Jonesovi je už na první pohled znát pokročilý věk, možná i z tohoto důvodu mu nebyl poskytnut velký prostor, a na scéně se objevuje jen zřídka, na rozdíl od jeho mladší verze. Zápletka není kdovíjak originální a stopáž poněkud skromná, takže než se nadějete film už spěje do finále. Z celkového tria natočeným filmů je tento nejslabší.