Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (30)

plakát

Mrtvý muž přichází (1995) 

Výborný film, který splňuje vše, co od podobného snímku lze očekávat. Silný příběh, geniální herecké výkony (Oscar Susan Sarandon více než zasloužený), (pro mě překvapivě) kvalitní režie. Mrtvý muž přichází vám navíc nedovolí, abyste na něj jen tak rychle zapomněli. Vzbuzuje otázky implicitně, neservíruje nic na stříbrném podnose. A když otázky, tak tady je i moje odpověď psaná s jednodenním odstupem. Patřím k odpůrcům trestu smrti, ale ne z důvodů, které by si podle tvůrců měl asi divák uvědomit. Justiční systém není dokonalý a trest smrti je příliš definitivní, a to zejména v případě omylu, protože ani DNA a další vychytávky alá CSI nemusí být zárukou neomylnosti. Ale vážně nesoucítím s člověkem, který znásilnil a zabil. Jeho oběti (zejména dívka) trpěly mnohem, mnohem více, nemohly se rozloučit s rodinou (i když scéna, kdy matka nemůže syna jdoucího na smrt ani obejmout, je bez pochyby silná) a ani s jejich těly nebylo naloženo důstojně (plena u popravovaného vězně mi přece jen nepřipadá srovnatelná s dívkou, kterou nalezli nahou v zuboženém stavu v bahně po x dnech). A protože nejsem věřící (resp. věřím v jiné "věci" než Helen, ač některé hodnoty s ní sdílím), nemyslím si, že taková lidská zrůda si zaslouží dojít odpuštění a umírat tak možná klidnější. Takže v tomto se u mě film trochu minul zamýšleným účinkem, ale to nic neubírá na kvalitě zpracování těžkého tématu, jeho neotřelosti a schopnosti vzbudit ve vás potřebu ještě dlouho o něm přemýšlet. A proto za pět.

plakát

Glee (2009) (seriál) 

Glee by měli zodpovední tvůrci distribuovat s varováním "Pozor, způsobuje nevyléčitelnou závislost". Minimálně já už jsem definitivně ztracena. Skvělí herci (a zpěváci), vtip, (sebe)ironie, poměrně propracovaná taneční a hudební čísla, to vše znamená jistotu několika probdělých nocí strávených sledováním jednoho amerického středoškolského sboru.

plakát

Občan Havel (2007) 

Největší tragédie, komedie i tragikomedie píše historie. Škoda jen, že se výborný dokument v tisku špiní v souvislosti s blížící se volbou prezidenta.

plakát

MacGyver (1985) (seriál) 

Když to znovu po těch letech vidím, musím zvýšit ze tří na pět. Vždyť je to klasika! Sice naivní, místy frázovité a přehnaně nacionalistické a antivýchodní, ale vynalézavé. A chlapovi, který z bambusu a bláta udělá bombu, vážně nelze odolat:)

plakát

Láska nebeská (2003) 

Neuvěřitelně pohodové a přitom s myšlenkou. Bravo, konečně romantika s duší.

plakát

Balzac a Švadlenka (2002) 

Krásně udělaný film, který dokázal postihnout nejen život jedné generace, ale také vliv knihy na člověka. Na počátku bylo vážně slovo...

plakát

Blízko od sebe (2013) 

Fim Blízko od sebe se zcela nepotkal s mým aktuálním rozpoložením. Nutně jsem potřebovala komedii a místo toho jsem si koupila (naslepo) lístek na drama. Na druhou stranu musím ocenit výborné herecké výkony, protože s těmi tento snímek stojí a padá. Jen ten Ewan mě úplně nepřesvědčil...

plakát

Hvězdná brána: Archa pravdy (2008) 

Protože tým SG1 patří mezi mé televizní favority, za normálních okolností bych bez váhání dala pět. Jenže přestože Cam se snaží, nikdy z něj Jack nebude. I když je mladší, chybí mu generálovo charisma a s tím moc nenaděláte ani dobře rozbitým obličejem s roztomilým kukučem. A taky jsem udělala tu hroznou hloupost, že jsem si film pustila v české verzi. To by fandové nikdy, nikdy, fakt nikdy udělat neměli. Dokonce by snad měla existovat nějaká nálepka, která by varovala, že český dabing může ohrozit... no, minimálně večerní zážitek. Koho napadlo změnit dabéry a překlad? Kdyby mi to u filmu, který (do)řeší náboženský fanatismus posledních dvou sérií seriálu, nepřipadalo absurdní a paradoxní, asi bych nahlas klela:)

plakát

Nezapomeň na mě (2010) 

Znáte to. Hledáte jednoduchý, ba až hloupý film na odreagování (na základě představitele hlavní role) a ono se z něj vyklube... tohle. Pointa by mě nenapadla, i když tam několik jasných náznaků bylo (úvodní přednáška, lokace kavárny, profese obou otců apod.), ale i tak mi po vyslovení data trvalo dvě vteřiny, než mi docvaklo, co bude následovat. I když nějakou kulišárnu narušující zdánlivý happy end (byl by až příliš okatý) jsem čekala. Nezdálo se mi však, že by film hrál na city násilně, ačkoli několik dalších záběrů emoce diváků zbrzdilo. Velká škoda, přesto se mezi 3 a 4 hvězdami přikláním spíš k vyšší hodnotě.

plakát

Doogie Howser, M.D. (1989) (seriál) 

Pokud přežijete úvodní znělku, která se snaží doslova vypípat mozek z hlavy, čeká vás Neil Patrick Harris, který opravdu dokáže zahrát snad úplně všechno. Seriál jako takový je poměrně nápaditý, geniální dítě, které už v 16 letech pracuje jako lékař, ale musí se vyrovnávat zároveň s vlastním dospíváním. Takže kombinace dvou receptů na zaručený seriálový trhák, nadstandardní hrdina a lékařské prostředí. Samozřejmě, je to staré, nemoderní, pokládá otázky, které dnešní děti asi nezajímají, ale něco do sebe to má. Škoda, že se to u nás asi nikdy na obrazovce neobjeví. Bylo by docela zajímavé srovnávat Doogieho a Barneyho, šarm nechybí ani jednomu.