Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Dobrodružný

Recenze (83)

plakát

Agenda: Grinding America Down (2010) 

„Dokument je nejsilnějším odhalením komunistického, socialistického a progresivního pokusu o převzetí moci v USA, který byl kdy natočen.“ - Ted Baehr, Movieguide

plakát

Amazing Spider-Man (2012) 

Osobně jsem ocenil snímek o něco více, než předešlé spidermanovské hrané snímky. Andrew Garfield mi připomínal komiksového Petera Parkera více než Tobey Maguire. Garfield dokáže díky svojí povaze zobrazit mnohem větší paletu emocí. Také jsem ocenil návrat ke komiksové verzi pavučin, které si původně Spiderman skutečně sám vyráběl. Dalším plusem byl nový záporák Rhys Ifans alias Curt Connors, který se promění v ještěráka Lizarda. Ema Stone mi také více sedla jako Gwen Stacyová a stejně tak její milostný vztah s Parkerem byl dobře zahraný. Nechápal jsem ale, proč se tvůrci odklonili od původního způsobu získání pavoučích schopností - Parkera teď nekousne pavouk, který se náhodou připletl do fyzikálního pokusu, jak tomu je v komiksové předloze - možná chtěli navodit pocit, že půjde o trochu "jiného Spidermana".

plakát

Astro Boy (2009) 

Příjemná atmosféra a zajímavý příběh. Malí diváci si užijí velké dobrodružství a dospělí se u filmu se svými dětmi nemusí nudit, protože i pro ně bude v příběhu něco málo k zamyšlení a zábavy. Astro Boy se v rukou nových tvůrců stále drží v duchu tvorby Osami Tezuka a přináší nejen zábavu a dobrodružství, ale i hlubší témata.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Už ve snímku Speed Racer bylo cítit, že Wachovští nalezli něco mírumilovného, co se přirozeně zrcadlí do jejich tvorby. Pomalu se jim to tříbí. Skutečné filmové umění nemusí být "akční", nebo se skrytou pointou, kdy si musíme lámat hlavu nebo kdy jsme neustále překvapováni. Pokud filmové umění předává a zrcadlí životní moudrost a prezentuje divákům důležité hodnoty "nad kterými se možná nedospělí ušklíbají" je to umění dobré. Snímek se při podrobnějším zkoumání zdá být poměrně detailně promyšlený. Zamyšlení nad koloběhem převtělování duše překračuje hranice ras; správné rozhodnutí je stále správným vzhledem k vyšším principům, které určují běh světa již věky; labyrint lidského života je po všechny věky sestaven ze stejných chodeb a při pohledu na historii lze odhalit jeho siluetu; proč se mi zdá, že některé lidi jako kdybych znal celý život, aniž bych se s nimi před tím kdy potkal; svět je tajuplné místo a smysl lidského života je učit se, pochopit, vystříhat se negativních věcí a postoupit k vyšším sférám mysli - a další věci se z Atlasu mraků dají vytahovat, jako z kouzelného klobouku.

plakát

Ať žijí rytíři! (2009) 

Velmi dobrá kvalita díky 4K Red Cam - hloubka a ostrost filmu. Námět trošku nešťastně připomíná Robina Hooda. Jinak Kříž skutečně překvapil a potěšil svým odlehčeným krutým záporákem. Děti hrály tyké skvěle. Škoda že sestříháním filmu z původního seriálu zmizel vývoj postav a některé charaktery a postavy stojí trochu ve vzduchu. Ale co, je to nakonec hlavně pro děti. Ještě je dobré dodat, že i když jsem se zhrozil u posledního záběru v traileru - jestli nejde o pokus kopírovat záběry ve stylu snímků Letopisy Narnie nebo Pán prstenů - zůstalo nakonec jen u toho jednoho záběru. Film je opravdu konečně český - jak humorem tak příběhem a parádním překvapením na konci. Užil jsem si to jako malé dítě.

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Ať už se Marvel komiks vydá jakkoliv daleko do vesmíru a nalezne tam jakékoliv bytosti, stále bude nabízet akci ve smyslu nějakého druhu bitky nebo boje o něco. Ale nebuďme nespravedliví, nejde pouze o boj. Připomeňme si morální ponaučení z některých marvelovských snímků: Hromovládce Thór se naučil, že nejdůležitější a někdy také nejobtížnější je udržet mír namísto vrhání se do bojů, které by prokázaly jeho statečnost a schopnosti, a v konečném důsledku vyvolaly zkázonosnou válku. Doktor Strange dokázal povýšit zájmy lidstva nad svoje vlastní, mnohonásobně se obětoval v nekonečném utrpení, aby vykoupil osud lidstva. Tony Stark dokázal, že Iron Man není brnění, ale ten člověk uvnitř něho a tak dále. Takže Marvel není pouze o mělkosti a omezenosti, to by bylo přehnané tvrzení. Možná jde pouze o omezenost hlavních hranic a hybných sil jeho světa, definovaných jako – ateismus, přežije jen ten nejsilnější, vesmír je hmota bez duše a všichni spolu navzájem bojují. Vlastně se omezují na bojování hrdinů a Avengerů s padouchy a občas i Avengerů mezi sebou. Prostě se stále bojuje...

plakát

Barva vítězství (2016) 

Nedávám moc často 4 hvězdičky, hlavně u snímků založených na skutečných událostech, což tento je, a navíc je skvěle zahraný a má pro mě tu správnou atmosféru - díky za bezva filmový zážitek. Nesu za týden kamarádovi do práce půjčit originál :)

plakát

Beyond the Red Wall: The Persecution of Falun Gong (2007) (TV film) 

Silný materiál. Sonda do prohnilé duše čínského režimu. Absurdní odpovědi čínského ambasadora a stejně tak absurdní brutalita, kterou si komunistický režim vytvořil svoji neblahou světovou proslulost. Pokud někdy bude natočen nějaký otevřený dokument o čínských pracovních táborech obávám se, že bude podobný záběrům z vyhlazovacích táborů nacistického německa, nebo zprávám o ruském souostroví Gulag. To je ale jen moje předjímání. Snad to nebude trvat dlouho a podaří se přemluvit i úředníky čínského režimu, aby se začali chovat jako lidé. :)

plakát

Beze stop (2018) 

Režisérka Debra Graniková využívá drobné detaily k ilustraci svobodného životního stylu a jeho konfrontaci s poněkud odlidštěným světem civilizace, konzumu a administrativy. Protože snímek nevyznívá jednostranně, můžeme porovnávat výhody i nevýhody dvou světů. Jednoho, který je na jednu stranu obtížnější a materiálně chudší ale zároveň svobodnější a nesrovnatelně klidnější. Druhého, který je značně materiální, neuvěřitelně kvapný, ale zároveň poskytuje obživu a výhody civilizace...

plakát

Blade Runner 2049 (2017) 

Mně osobně vadila brutalita a akční složky snímku, které měly ukázat, že i když jsou to replikanti a považujeme je za „výrobky“, neopravňuje nás to jednat s nimi bez soucitu, protože právě v tu chvíli ztrácíme svoje lidství. Prvoplánová nemilosrdnost a bezohlednost mě značně iritovala, ale tvůrci ji používali zcela záměrně, aby nastolovali otázku, jaké vlastnosti by člověk měl mít, aby si mohl říkat člověk...