Reklama

Reklama

Je to pták? Je to letadlo? Ne, mechanický kluk – Astro Boy. Byl stvořen pro napínavá dobrodružství, které může prožít jenom on. Jeho táta, slavný vědec Tenma, mu do vínku dal super sílu, rentgenové paprsky, rychlost a schopnost létat nad oblaky. Astro Boy poznává svět, učí se lidským emocím, když tu je jeho rodina a přátelé ocitnou v nouzi. Odvážný kluk se proto vrací do rodného Metro City, aby čelil možná dosud největší životní výzvě.

Astro Boy pochází z hlavy Osamu Tezuky, který je přezdíván Bůh mangy, tedy japonských komiksů. Příběhy malého chlapce začal vydávat počátkem padesátých let minulého století. Ty byly později přepracovány do televizního seriálu. Právě jeho podoba tehdy udala směr celé japonské animované produkci a dodnes je v ní patrný Tezukův vliv. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (158)

Han22 

všechny recenze uživatele

V USA Astro Boy propadl, ale mě se líbil. Animace sice opravdu není už moc dobrá a celý je to takový dětský, čemuž odpovídají i vtípky. Jenže na druhou stranu, rozdělení světa na bohaté nahoře a chudé dole, vykořisťování robotů nebo všehoschopný politik zas tak úplně do dětského světa nepatří. Celkově tak na tři hvězdičky, ale za monumentální finální bitvu, ve které se Astro Boy utká s obřím robotem a zlikvidují praktický celé město hvězdičku přidávám. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Navzdory technologicky zastaralému (ovšem na druhou stranu zcela přiznanému) technickému kabátku je Astro Boy až překvapivě sofitsikovaným mixem klasického retro anime (z dob, kdy ještě oči nebyly tak velké a hlavy tak hranaté) a superhrdinského filmu, navíc aplikující prvky sociální satiry (zjevné styčné body s anime Metropolis z roku 2000, jehož manga předlohu má, jen tak mimochodem, na svědomí právě Osamu Tezuka, autor Astro Boye) a ve finále se se vší vervou zvrtnuvší do vod japonským monster filmů. Akce je kulervoucí, Tobyho první let je zcela bez nadsázky spektakulární a to celé je proloženo nehoráznou náloží hlodů a hlášek. Zároveň se ale daří vyvážit správný poměr a film prokládat vážnými a seriózními momenty. Ve výsledku jedno z překvapení roku... ()

Reklama

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční dospělejší animák, u kterého se děti (a nejen děti) navíc zasmějí. Pro starší diváky to není přehnaně infantilní, takže je to víceméně film pro všechny. Nesedla mi digitální výtvarná podoba, která s dospělejším příběhem nejde úplně ruku v ruce. *** Ve zkratce: Jak zvědavé geniální dítě k modré síle přijde. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Při hrátkách s dobrou a zlou hmotou přichází o život malý Tobby, syn jednoho z předních vědců Metro City. Ten má ale nápad jak Tobbyho zachránit - vytvoří robota, který jako by Tobbymu z oka vypadl, jen je poháněn dobrou hmotou, a má spoustu vybavení, které se může malému klukovi hodit. Ale stále je to jen robot, a mrtvého syna nenahradí. Ale jednou by mohl zachránit celé město... Takže, co k tomuto animáku říct - rozhodně jsem se nenudil, ani na chviličku. Ale že bych nějak ucvrkával blahem (jako např. u Ratatouillie nebo tak), tak to taky ne. Prostě je to film, který vám krásně zpříjemní cestu autobusem či letadlem, příp. jej můžete pustit svým ratolestem a mít hodinku a půl volna. Ale žádné větší ambice bych zde rozhodně nehledal... ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl trailer, tak mi podle tech animací přišlo, že je to film pro děti do 10ti let. Hluboce jsem se však mýlil, když jsem viděl po pár minutách filmu hlavního hrdinu nenávratně zemřít. Celkově vzato je to velice inteligentní animovaný film, který sice není nějak výrazně zábavný z pohledu malých dětí, na druhou stranu je v něm více parafrází na vážné věci, než by se mohlo zdát. Komunismem zavánějící odklízení chytrých lidí pryč ze světa, zamořování cizích zemí odpadem (viz. rakouské kamiony, vozící odpad do České republiky ), předsudky z lidí žijících "tam dole" jakoby neoprávněný distanc od lidí, kteří potřebují naši pomoc. Tento snímek není dokonalý, je v něm dokonce i několik hluchých míst, na druhou stranu vysvětluje dětem na té nejzákladnější úrovni nebezpečí nedemokratických režimů a stejně tak je schopen tak nějak "dětsky" usměrňovat myšlenky, i když nic násilím nevnucuje. Možná s odstupem času své hodnocení snížím, ale momentální dojem je jasný. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (5)

  • Poprvé byla pohádka Astro Boy vysílána v Japonsku roku 1963 (D3VIL)
  • Postava Astro Boye se poprvé objevila v roce 1952 ve své první komiksové sérii. Úspěch byl obrovský, a tak v roce 1963 vznikl stejnojmenný televizní seriál. Na televizní obrazovce byl několikrát "znovuoživen", a to v roce 1963, posléze v roce 2003. (Tomihiro)
  • Astro Boy a jeho tvorca sa v Japonsku stali natoľko populárnymi, že sa dostali aj na poštové známky a robotický chlapec sa v sieni slávy postavil vedľa takých postáv ako napr. robot C-3PO z Hviezdnych vojen. (rudess)

Reklama

Reklama