Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (398)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl čekal, že Emmerich natočí opravdu hodnotnou rekonstrukci jedné z nejdůležitějších bitev 2. světové války. Film založený na historických faktech, postavách, prokázaných událostech, taktických, bitevních i špionážních postupech dané bitvy. Možná trochu bolí oči menší rozpočet, občas ty letadla, výbuchy i lodě bolí, ale věřím že spíš dnešní mládež zhýčkanou půl miliardovými Assvengers, konec konců přesně tuhle vyjebanou mládež stejně historie zajímat nebude a jelikož jsem se včera koukal na loutky v Kam orli nelétají a hltal jsem to, tak přežiju v nové bitvě o Midway těch pár nepovedených pixelů. Herecké obsazení na jedničku. Dialogy slušné a bez patosu. Bayův Pearl Harbor je o proti tomu růžová limonáda pro buzeranty. Emmerich překvapil, hodně.80%. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Nemecký »pustošiteľ« č. 1 - Roland Emmerich, sa tentokrát akosi držal príliš skrátka, na uzde, či ešte lepšie povedané: „Na reťazi” , pretože býval naučený vo veľkom (vy)hubiť celú Matičku Zem, alebo aj Veľké Jablko, ktoré napadli buď rozčúlení, samozvaní votrelci, či aj gigantický, zmutovaný veľjašter s menom Godzilla nemala extra dobrú náladu, alebo, skrátka, už len Matka príroda naplno úradovala, že sa práve teraz, v tomto okamihu, normálne čudujem, ako si tento nevyspytateľný režisér mohol vystačiť iba s niekoľkými zničenými bojovými loďami a krížnikmi, a to najprv v predohre - Pearl Harbor, a potom neskôr už v epickom vyvrcholení v Bitke pri Midway, kde sa síce už trochu viac, ako sa povie: „Odtrhol z reťaze, ako spupný pes” , ale i napriek tomu je to celé ešte v rámci únosnosti, pričom som bol aj E-X-T-R-A požehnane zavalený „digitálnym bordelom” - par excellence ! Čiže, mal som čo dočinenia s vojnovým filmom z 2. svetovej vojny, v ktorom Japonci nie sú bezprostredne vykreslení (vnímaní), ako beštiálne zveri, že zasa typickí Yankees sú pre zmenu za najväčších, vlasteneckých hrdinov, keď aj oni hrdinsky umierajú ! Vizuálne efekty dosť bijú do očí i niektoré herecké výkony sú prehnané, a to ani nehovoriac o plytkom scenári nováčika Wesa Tookea, ktorý sa doteraz venoval iba seriálu Kolónia, že asi sotva s Midway urobí dieru do sveta... ? PS: Patrí už Roland Emmerich do režisérskej kazajky... ? Otázka za milión. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

20 minut útok na Pearl Harbor a poté "tohle je za Pearl Harbor", máme tu další větší film o nejslavnější bitvě druhé světové války v Pacifiku. Akční podívaná je náležitě světelná, výbušná a velkolepá, ideální vypnout mozek a kochat se, ve zbytku však poměrně častý válečňácký neduh - hodně postav, co nemají šanci přirůst k srdci a vyniknout, výsledek pak emotivně nedopadá jak by měl. Solidní, patetický v rámci mezí, nijak pamětihodný. Někdy dám opáčko 1976 verze. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Efekty masivní, drama nízkokalorické. Je to směs historicky přesného výklady a nezapomenutelného fejku. A neobstojí ve srovnání s Bitvou o Midway z roku 1976. Paradox, že remake díla o slavném americkém vítězství za druhé světové války točil německý rodák, by nestál za řeč, kdyby jím nebyl Roland Emmerich. Tvůrce, který právě chystá už třetí díl svého Dne nezávislosti, totiž vyznává jediné náboženství – počítačové efekty, ať s jejich pomocí honí Godzillu, mimozemšťany nebo Japonce. Výsledkem jeho Bitvy u Midway je tudíž plochá bojová videohra za 75 milionů dolarů, do níž mají přístup už jen chápavé manželky, rodinné fotografie, baseball a strašlivé dialogy, podpořené hromadou pohřebních projevů a motivačních výzev k novému odhodlání.Protože velkofilm pojímá látku hodně zeširoka, od roku 1937 přes japonský útok na Pearl Harbor a čínskou zastávku až po boj o Marshallovy ostrovy, titulní Midway přijde na řadu teprve v poslední půlhodině. Chudák Woody Harrelson coby legendární admirál Nimitz neuplatní nic než svůj osobitý hlas. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ach jo, keby to nebolo tak prekypujúce pátosom a patriotizmom, tak to mohol byť celkom zaujímavý životopisný vojnový film - Dick Best bol fakt best, zrušiť dve lietadlové lode sa nevidí tak často. Určite jeden z mála príkladov, kedy jeden človek sám dokázal výrazne pohnúť pomyselnými váhami vojny a prikloniť si ich na svoju stranu. Aj vzdušné súboje bavili, hoci niekedy tej digitalizácie bolo až moc. Lepší priemer. 65/100 ()

Galerie (113)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu je u amerických strojů věnována veškerá pozornost torpédovým bombardérům TBD Devastator a střemhlavým bombardérům SBD Dauntless. Celkově film působí tak, že Američané útočili naprosto nechránění, což samozřejmě není pravda. Americké letouny byly doprovázeny palubními stíhačkami F4F Wildcat a při prvních útocích na atol Midway se do boje zapojila i tamní posádka námořní pěchoty se stíhačkami F2A Buffalo a F4F Wildcat. (Foxhound#1)
  • Dvoumotorové americké bombardéry, které útočí na japonskou flotilu, jsou typ Martin B-26 Marauder. Ty se této bitvy skutečně zúčastnily, ale pouze v počtu čtyř strojů. Dva náležely do stavu 69th BS / 22nd BG a dva do 408th BS / 22nd BG operujícich z pozemní základny Midway. Sice šlo o armádní stroje, ale na tuto akci byly vybaveny torpédy. Všechna minula cíl a dva z Marauderů byly ztraceny. (p3tris)
  • Najväčšou zaujímavosťou bitky o Midway je dokonale načasovaný prílet strmhlavých bombardérov na miesto. Bombardéry, ktoré za 5 minút poškodili 3 lietadlové lode a otočili vojnu v Pacifiku v prospech USA a vyhrali už skoro prehratú bitku o Midway, prileteli na miesto určenia v dokonalom čase len preto, že sa po ceste stratili (teda meškali s útokom). Vo filme je len spomenuté, ako sa už chceli vrátiť a náhodne zbadali japonský torpédoborec. Predpokladá sa, že ak by prileteli načas 20 min. skôr, boli by zostrelené. Ak by prileteli 10 min. neskôr, aj tak by boli zničené Zerami, ktoré by sa už stihli vrátiť na letovú hladinu hliadkovania nad loďami. Jedná sa o jednu z najväčších šťastných náhod v dejinách vojenstva. (mikibu)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama