Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (540)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Promrzlý, hladový sirotek nachází útočiště ve starém mlýně, netuší, že zdejší mistr není jen mlynářský. Postupem času se vyučí řemeslu, vlastně oběma řemeslům, poznává sílu přátelství i hlubokého citu a střet s mistrem o duši a srdce se kvapem blíží... V dětských střevíčcích jsem tento kus vnímala jako horor a nedodívala do konce. Dnes to beru jako pohádku pro dospělé, drsnou a krvavou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Moc hezký animovaný příběh natočený hodně zvláštně a originálně. Když si tady ty komentáře tak pročítám, vůbec se nedivím, že jako malí měli zdejší uživatelé z této strašidelné pohádky strach Já bych si taky ustřík sledovat Krabata, jak se pere s černokněžníkem. Přitom se na to tak hezky, úplně samo, kouká. 73 minut je sice tak málo, ale v tomhle případě překvapivě dost. Mrzí mě jenom fakt, že nedávno na tenhle film natočili hraný remake. Jak ten asi dopadl... ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vynikající hororová a depresivní záležitost, atmosféra že by se dala krájet, nemám slov, tohle se vážně povedlo a jako kluk jsem se neuvěřitelně bál. Krásný děsivý příběh, atmosféra, efekty, hudba, pan Zeman...:-) Za 5*, takových filmů z dětských let, kdy vám běhal mráz po zádech, a báli jste se usnout, přeci jen moc nebylo. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Na celém světě nebyly louky tak zelené a pampelišky nekvetly tak žlutě, jako u nás v Lužici.....ale ne pořád je tak krásně a i na tuláka přijdou zlé časy. CITÁT - Přijď do mlýna Na černé vodě.......... Krabat poslechl havrany a šel. Znáte to už asi sami, pohádka, co kdysi byla strašidelná je dnes kultem. A Zeman a spol jsou určitě spokojeni. CITÁT - Mlýn už zase mele...cha...cha...chááá.......... Každý už dnes ví, co je to, stát se učněm ve mlýně Na černé vodě. Povedené a mě se na tom zvlášť líbí to povídání ve třetí osobě a pocit, že ta pohádka je strašidelná i po takové době. CITÁT - Pro mě taky vepřovou a pivo......... Kdo by netoužil stát se kouzelníkem ? Hlad a zima jsou mocní Mistrovi pomocníci. CITÁT - Mlýn zase mele.......... Mistr v pohádce dokonce zastavil čas - to je mocné kouzlo. Jenže pak je tady taky láska a to je mocnější čarodějka. CITÁT - Nenech mě už čekat, buď mi ku pomoci........ Má to říz a i dnes to nese dramatičnost a strašidelnost. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Takhle mají vypadat filmy pro děti. Každé rádo po podvečerním promítání usne, aby aspoň na chvíli zapomnělo, v jakém to žije světě. A ráno se s radostným vyskočením probudí, protože si vzpomnělo, v jakém to žije světě. ♥♥♥ (Kniha taky stojí za to. Po jejím přečtení jsem vyloženě litovala, že se do filmu nevešel výlet kočárem s Mistrem na bál. Na druhou stranu jsem si to ale zase během čtení dovedla docela dobře představit v modro-snové animaci.) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)
  • Předobrazem legendárního Krabata byl Jan Šadović, německy Johannes Schadowitz, žijící v letech 1624 až 1704, důstojník chorvatské lehké jízdy, který si svými zásluhami ve válce s Turky od saského panovníka vysloužil statek Gross Särchen - Wulke Ždźary na Horní Lužici. (Ampi)
  • Předlohou filmu byla kniha "Čarodějův učeň" (1971) napsaná libereckým rodákem Otfriedem Preußlerem (Otfried Syrowatka, 1923-2013) podle lužickosrbské legendy o Krabatovi. Příběh knižně zpracoval také Jurij Brězan (1916-2006) pod názvem „Čorny mlyn / Die schwarze Mühle“ - stalo se tak o dva roky dříve, ovšem v ČSSR byl český překlad k dispozici ve stejném roce jako Preußlerova kniha. (Ded@M@tes)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama