foto

Jaroslav Moučka

  • nar. 9.11.1923
    Studená, Československo
  • zem. 26.12.2009 (86 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaroslav Moučka se narodil ve Studené u Telče do majetkově skromných poměrů. Otec byl obchodním cestujícím, matka švadlenou. Jaroslav se postupně učil kamnářem, pekařem a knihkupcem. Nakonec se úspěšně vyučil jako strojní zámečník a soustružník a tuto profesi během války také vykonával. Jeho politické postoje formovala jednak chudoba, kterou kolem sebe viděl, jednak dělnické prostředí, ve kterém se pohyboval. A v neposlední řadě také Mnichovská dohoda a okupace. Přiklonil se na stranu radikální levice a ihned po válce zcela spontánně vstoupil do KSČ. Krátce po osvobození se také oženil, vzal si dceru holiče z Kardašovy Řečice.

Už během války se živě zajímal o divadlo. Jediný záskok za nemocného herce u jihlavských ochotníků stačil k tomu, aby herectví úplně propadl. Stal se členem ochotnického spolku. Po osvobození dostal funkci na jihlavském národním výboru a v jejím rámci se staral o bydlení a zájezdy herců z profesionálního Horáckého divadla. V Horáckém divadle začal působit jako inscipient s hereckou povinností. Po roce odešel na jednu sezónu do kladenského divadla, kde pracoval opět jako inspicient. Další rok odehrál v Olomouci a divadelní sezónu 1949-50 dokonce v Národním divadle, kam odešel za režisérem Jindřichem Honzlem. Protože se tam ale v ostré konkurenci neprosadil, na další dvě sezóny se přestěhoval do Zlína.

Až v roce 1953 definitivně zakotvil v pražském Ústředním divadle Československé armády - tedy v Divadle na Vinohradech. Do roku 1994, kdy odešel do důchodu, tam odehrál 145 rolí, např. Jana Husa, Bláhu v Paličově dceři nebo hejtmana v Revizorovi. Nejslavnější rolí se pro něj ale stal zapomenutý čert Trepifajksl ze hry Jana Drdy Dalskabáty, hříšná ves, kterého si zahrál po boku Vlasty Chramostové. V roce 1976 tuto postavu úspěšně zopakoval ve stejnojmenném televizním snímku. Jeho partnerkou tehdy byla Jiřina Bohdalová. Jen zřídka býval obsazován do rolí milovníků, tíhl spíše k robustním lidovým typům, často komediálního zabarvení. Vyhýbal se složitým psychologickým kreacím, používal spíš dobrosrdečný humor a schopnost vystihnout postavu přesně zvoleným detailem.

Ve filmu se poprvé objevil v roce 1950 ve snímku PŘÍPAD DOKTORA KOVÁŘE a od konce 50. let pravidelně získával role menšího rozsahu ve filmu i televizi. Často býval obsazován v detektivkách - např. VRAH SKRÝVÁ TVÁŘ, NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH nebo ZATYKAČ NA KRÁLOVNU. Objevil se ale i ve filmech MARKÉTA LAZAROVÁ nebo NOC NEVĚSTY. Vedlejší postavy ztvárnil i v řadě seriálů, např. SŇATKY Z ROZUMU, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO nebo BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI.

Jaroslav Moučka může sloužit jako modelová postava vzestupu a pádu vlivu české radikální levice. V mládí byl nekritickým příslušníkem komunistické strany, ve druhé polovině 60. let s nadšením přijal reformní kurz KSČ, na protest proti okupaci ze strany vystoupil a z mladistvých ideálů vystřízlivěl. Objevil se tehdy v malé roli v kritickém dramatu UCHO a především ztvárnil hlavní roli v trezorovém snímku DLOUHÉ DOPOLEDNE. KSČ mu tuto zradu nezapomněla a během normalizace byl opomíjen. Nicméně i tehdy se více méně pravidelně, na rozdíl od řady kolegů, objevoval v televizi i ve filmu. V druhé polovině 70. let, kdy vznikla Charta 77, KSČ potřebovala odpovědět ideovou protiofenzívou. Jaroslav Moučka dostal nabídku vrátit se do strany a získat lepší postavení na hereckém žebříčku - v opačném případě by ztratil řadu hereckých příležitostí. Moučka znovu přijal stranickou legitimaci a odměnou se mu v roce 1978 stal titul zasloužilého umělce. O dva roky později si zahrál hlavní roli v propagandistickém televizním seriálu OKRES NA SEVERU, kde ztvárnil poctivého, hluboce lidského a odvážného tajemníka okresního výboru KSČ Pláteníka, který v rámci svých možností dělá maximum pro blaho obyčejných občanů, ze kterých vzešel. Seriál byl zručně napsaný zkušeným scénáristou Jaroslavem Dietlem a stal se ztělesněním ideologie normalizace na televizní obrazovce. Moučka se do role hodil typově, navíc se s postavou Pláteníka do jisté míry sžil a uvěřil jí. Za tuto roli získal státní cenu Klementa Gottwalda a stal se oficiální tváří systému. Příležitostně publikoval v tisku a vystupoval na besedách. Celá 80. léta vlastně prožil ve stínu své seriálové postavy.

Pro politický systém byl populární a lidově bodrý Moučka ve skutečnosti mnohem užitečnější než Jiřina Švorcová, která své privilegované postavení nedokázala herecky zúročit a zůstala spíše stranickou funkcionářkou. Příznačné bylo, jak po listopadu 1989 dokázal Jaroslav Moučka z Pláteníkova stínu šikovně a typicky česky vyklouznout. Až do konce 90. let zůstal herecky aktivní, v polovině 90. let např. získal roli dědy v populárním seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU. Z herecké profese ho definitivně vyřadila až Parkinsonova choroba. Stáří trávil na jindřichohradecku v Kardašově Řečici. Podle posledních zpráv se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že se vrátil do Prahy. Přes své přímočaré herectví byl nejednoznačnou postavou, na které se dá dobře demonstrovat složitost českých dějin ve 20. století. Zahrál si přibližně v 70 filmech a desítky zajímavých postav ztvárnil i v televizi. Jeho osobnost a dílo má i dnes zejména mezi staršími občany řadu obdivovatelů, na internetu se v současnosti dá najít např. jeho fanklub.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

1999 Z pekla štěstí
Z pekla štěstí (TV seriál)
1995 Život na zámku (TV seriál)
1993 Svatba upírů
1989 Kdo probudí Pindruše ...? (TV film)
O hloupém peciválovi
Roky prelomu (TV seriál)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Kalhoty od krejčího ze Lhoty (TV film)
Kdoví, kdy začne svítat (TV film)
1987 Bogan (TV film)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Potkat Anděla (E05)
Sychravé království (TV film)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Gottwald (TV seriál)
Hrdina (TV film)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Chobotnice z II. patra
Tichá domácnost (TV film)
Velká filmová loupež
Veselé Vánoce přejí chobotnice
Zázračné dítě (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Lyžař v parném léte (TV film)
O loupežníku Olbramovi (TV film)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
Bandité (TV film)
Hubertus (TV film)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Nade mnou země (TV film)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Slané pohádky (TV seriál)
Štěstí (TV film)
1983 Co poudala bába Futéř (TV film)
Moje srdcová sedma (TV seriál)
Třetí skoba pro Kocoura
1982 Děkuju, pane profesore (TV film)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Milenec (E02)
Sny o Zambezi
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
1981 Až já budu velká (TV film)
Jak se peče štěstí (TV film)
Okres na severu (TV seriál)
Příjemce platí v dolarech (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
Pohádka o Honzíkovi a Mařence
Rváč (TV film)
Skapinova šibalství (TV film)
Zabijačka (TV film)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Grandle (TV film)
Hastrmanská povídačka (TV film)
Muzika pro dva
Nebožtíci na bále (TV film)
Nositelé zeměkoule (TV film)
Plechová kavalérie (TV seriál)
Poprask na silnici E 4
Velká policejní pohádka (TV film)
Verlobung in Hollerbusch (TV film)
Verlobung in Hullerbusch (TV film)
1978 Černá ovce (TV film)
Jožin (TV film)
Nie
Otec nebo bratr (TV film)
Smrt císaře a krále Karla IV. (TV film)
1977 Čarodějův učeň
Děd, otec a syn (TV film)
Dům bez oken (TV film)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Strašení čmeláků
Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
Tichá voda (TV film)
1976 Bouřlivé víno
Čas lásky a naděje
Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (TV film)
Dobrý den, město
Hodně štěstí! (studentský film)
Muž na radnici (TV seriál)
Odysseus a hvězdy
O Terezce a paní Madam (TV film)
Parta hic
Případ mrtvých spolužáků
Střílej oběma rukama (TV film)
Světlík (TV film)
Zlaté pometlo (TV film)
1975 Hamernická povídačka (TV film)
Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Režisér (E08)
Romeo z autobusu (E07)
Zasloužilý všeumělec (E05)
další epizody
Když Praha povstala (TV film)
Matka (TV seriál)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Stěhovaví ptáci (TV film)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Jízda do tunelu (E03)
Stěhovavá trafika (E01)
Čekání (TV film)
Dlouhá cesta (TV film)
Generál chudých (TV film)
Hrst plná kopřiv (TV film)
Krádež (TV film)
Muž z Londýna
Poslední ples na rožnovské plovárně
Případ mrtvého muže
Sám proti městu (TV film)
V každém pokoji žena
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Adam a Gabriel (TV film)
Adam a Gabriel
Měsíční kámen (TV film)
Poklad krále Davida (TV film)
Tři chlapi na cestách
Větrné moře
Zatykač na královnu
Země zlatých plodů (TV film)
Zvony pana Mlácena (TV film)
1972 Bitva o Hedviku
Byli jednou dva písaři... (TV seriál)
Chlap pravdu unese (TV film)
Lev je v ulicích (TV film)
Lupič Legenda
Mnoho povyku pro nic (divadelní záznam)
Pan Tau a taxikář
Slepé střevo (TV film)
Smrt si vybírá
Ukradená bitva
1971 Babička
Bečička (TV film)
Chléb a písně (TV film)
Kat nepočká (TV film)
Klícka (TV film)
Král, kejklíř a hvězdář (TV film)
Poslední výstřel Davida Sandela
Princ a chuďas (TV film)
Smrt černého krále
Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
Taková normální rodinka (TV seriál)
Vím, že jsi vrah...
Zajatec šílenství (TV film)
Zlatá hvězda na cestách (TV film)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Byly noci májové (TV film)
Čert a Káča (TV film)
„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Ďábelské líbánky
Dlouhá bílá nit (TV film)
F. L. Věk (TV seriál)
Chvojka (TV film)
Jeden z nich je vrah
Na kolejích čeká vrah
Návštěvy
Pěnička a Paraplíčko
Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
Rapotínská tragédie (TV film)
Svatby pana Voka
Ucho
Zvláštní případ (TV film)
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Dlouhé dopoledne (TV film)
Dvě Cecilky (TV film)
Hrozné děti (TV film)
Obžalovaná (TV film)
Odvážná slečna
Panenství a kriminál
Pan Tau (TV seriál)
Přehlídce velím já!
Smuteční slavnost
Světáci
Tchýně (TV film)
Trapasy (TV film)
Záhada hlavolamu (TV seriál)
1968 Farářův konec
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Jak chodí babičky spát (TV film)
Maratón
Raport (TV film)
Řeč o Puškinovi (TV film)
Sňatky z rozumu (TV seriál)
1967 Amatér (TV film)
Dívka s třemi velbloudy
Inzerát (TV film)
Marketa Lazarová
Noc nevěsty
Obrácení Ferdyše Pištory (TV film)
Pinocchiova dobrodružství (TV film)
1966 Ukradená vzducholoď
Vrah skrývá tvář
1965 Hrdina má strach
Lysistrata (TV film)
Pohádkový zeměpis (TV seriál)
1964 Atentát
Čintamani & podvodník
Darounická poudačka (TV film)
Komedie s Klikou
Návraty
Pět hříšníků
První den mého syna
Tři chlapi po roce (TV film)
Vajíčko
1963 Bez svatozáře
Cesta hlubokým lesem
Handlíři
Hlídač dynamitu
Lucie
Na laně
Smrt si říká Engelchen
Tátova škola (studentský film)
Začít znova
1962 Černá dynastie
Objev na Střapaté hůrce
Tarzanova smrt
Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1961 Červnové dny
Ďáblova past
Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert (divadelní záznam)
Kde řeky mají slunce
Malý Bobeš
Noční host
Poslední bohém (studentský film)
Tažní ptáci
1960 Černá sobota
Hlídač dynamitu (studentský film)
Smyk
1959 Dařbuján a Pandrhola
1957 Bezejmenná hvězda (TV film)
1956 Zaostřit, prosím!
1950 Případ Dr. Kováře

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1980 Křeslo pro hosta (TV pořad)
Než se zvedne opona (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace