Reklama

Reklama

Men

  • Velká Británie Men (více)
Trailer 2

Harper (Jessie Buckley) odjíždí na malebný anglický venkov odpočinout si a srovnat si myšlenky po nedávné tragédii v osobním životě. Okolní příroda však působí značně zneklidňujícím dojmem a Harper má neodbytný pocit, že ji kdosi či cosi zpoza stromů sleduje. Co nejdříve vypadá jako plíživý děs, se brzy promění v opravdovou noční můru. Vizionářský režisér Alex Garland se ve své horečnaté vizi vydává do nejtemnějších zákoutí lidské mysli a přichází s originálním mysteriózním hororem plným hutné atmosféry a neotřelých režijních nápadů. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (299)

castor 

všechny recenze uživatele

Nemám problém u filmu/nad filmem přemýšlet, ale zase jsou nějaké limity. Tady jsem se ztrácel, respektive Alex Garland o mě coby diváka přišel. Ukousl si víc, než dokázal rozkousat. Na malebném anglickém venkově leží panství ideální k utřídění myšlenek a vyčištění hlavy. Londýňanka Harper (letos na Oscara nominovaná Jessie Buckley) totiž přišla o manžela. A právě chvíle klidu opakovaně přerušují vzpomínky na zesnulého milého (respektive na to, co se s ním stalo) a hlavně patřičně znepokojivá a strašidelná přítomnost jiných mužů, kdy se záhy dozvídáme, že o jejich ztvárnění se postaral majitel panství s tváří Roryho Kinneara. Ztělesňuje to nejlepší, ale hlavně to nejhorší z toho, co lidé-muži emocionálně nabízejí. V období stále nezpracovaného smutku, viny a vzteku ji otravují i děsí. Celé je to pomalé, plné obrazů, které v divákovi zanechávají další otázky skrze jejich smysl ve vyprávění. Finále je pak surrealisticky groteskním tělesným hororem. Úspěšný scenárista (a potřetí režisér) Garland mě stejně jako svými předchozími pracemi úplně nezaujal. Ač se mi teda líbí, jak obratně manipuluje s náladami a podvrací očekávání, oceňuji i kameru a práci s ruchy a zvukem. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct? Filmy, které pouští do světa studio A24 jsou divácky náročné a hodně těžko stravitelné. S tím musí člověk počítat už ve chvíli, kdy vyráží do kina. Já osobně se většinou dostanu do stavu, kdy nejsem schopen jednoznačně říct, jestli se mi jejich nejnovější film líbil nebo ne. To však není příklad „mužů", kteří mi nesedli vůbec. Nemám problém jít na artovku, která je obskurní, ale má poselství a něco vám předá. Jenže tady je to pojetí tak nejednoznačné a podivně „formulované", že člověk po opuštění sálu nemá pocit, že dostal něco navíc. Přitom je to příjemně táhlé, místy zvrácené a krásně natočené. Běžný divák ale bude z kina odcházen rozladěn a mě překvapí, pokud nejnovější Garland vůbec něco vydělá... P.S.: Pokud po zhlédnutí netušíte, co to mělo všechno znamenat, zkuste pohledat nějaké rozbory. Nevysvětlí vám všechny podivnosti, ale částečně dokáží jednotlivé myšlenky trochu srovnat. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Garland je svoj a točí si, ešte viac ako naposledy, presne po svojom. Je to maniéristické, nie vždy presvedčivé, ale stále autorské tak, že musíte neustále premýšľať nad videným a buď tým byť frustrovaní, alebo myšlienkovo naplnení. Záverečné rozuzlenie síce navodí atmosféru ako u Cronenberga, ktorý ale na rozdiel od Garlanda pozná mieru vo využití symbolov a metafor. Ono to nakoniec skôr pripomína Tarkovského, ktorý by asi mal z Men veľkú radosť. Áno, je to namierené proti mužom, alebo skôr proti ľudskej prirodzenosti, ale na akejsi hlbšej, podvedomej úrovni. Viac nadhľadu by každopádne Men slušala, pretože Garland ten Tarkovskij predsa len nie je. Za mňa percentuálne nehodnotiteľné, takže hodnotenie treba brať s rezervou. ()

Posheidon 

všechny recenze uživatele

To byla ale .íčovina. Většinou se snažím na každém filmu najít alespoň něco kladného, abych jej rovnou nemusel šoupnout do propadliště dějin. Musel jsem hooodně dlouho přemýšlet. Nakonec jednu hvězdičku za ztvárnění vícero rolí pro Rory Kinnear. Jinak nevím co to autor scénáře a režisér v jedné osobě měl za matroš, ale musela to být teda jízda. Děj neustále balancuje mezi nudou, kdy ani zívnutí nestačíte počítat a solidní fantasmagorie, že se prostě musíte smát i tam, kde to tvůrci patrně asi nebylo ani chtěné. Ale kdo ví? :-D Pozor spoiler:👩👨🏿🤼🏘️🤾⚰️👩🚗🏡🌳🚶‍♀️🕳️🧟‍♂️👮🚶‍♀️⛪🧎👨👩🏡🦤🧟‍♂️✋🔪👐🩸🔪🧟‍♂️🤰🏻🩸👾👨🏿 ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Nechtěl bych být manželka toho, kdo v tom našel feministickou agitku. Pokud ovšem sdělení, že i žena je člověk, není feministické. Jinak zajímavé zpracování vyrovnávání se s tragickou smrtí blízkého člověka a s šrámy zanechanými jeho toxickou osobností. Nakonec to ale jinak dopadnout nemohlo a ta pampeliška i zelený muž měli recht: život jde dál. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Rory Kinnear se objeví jako všichni muži, kteří se „zrodili“ jeden z druhého, kromě Samuela – chlapce s maskou, a mrtvého manžela Harper – Jamese (Paapa Essiedu). Kinnear v rozhovoru uvedl, že všichni muži, které hrál, představují prvek mužského chování, „ať už jde o mikroagresi až po makroagresi“. Také tvrdil, že se snažil vyhnout tomu, aby se jednotlivé postavy staly archetypem; jejich chování záviselo jak na jejich vlastních osobních životech, tak na reakci Harper na ně. (Silen.c.e)
  • Děj filmu se odehrává ve fiktivní vesnici Cotson. Natáčení probíhalo v hrabství Gloucestershire ve Withingtonu (Velká Británie) na místech Withington Manor Farm Horse Livery, The Manor House a v St. Michael's and All Angels Church na High Street a v Cheltenhama a v Londýně na St Katherine's Docks. Natáčení začalo 1. dubna 2021. (noelcoward73)

Související novinky

Co nového chystá Alex Garland?

Co nového chystá Alex Garland?

24.01.2022

Režisér a scenárista Alex Garland (Dredd, Ex Machina) má za sebou některé z nejzajímavějších sci-fi projektů posledních let. Jeho režijní prvotina Ex Machina nadchla většinu diváků i kritiků,… (více)

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

07.01.2021

Režisér Ex Machiny nebo Annihilation Alex Garland si zřejmě konečně vybral svůj další projekt. Původně se zdálo, že se filmař po svém posledním seriálovém projektu Devs uchytí v televizi, nakonec… (více)

Reklama

Reklama