foto

Rory Kinnear

  • nar. 17.2.1978 (42 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Narodil se v Londýně 17.2.1978. Ačkoliv byl již od dětství veden k herectví – otec, Roy Kinnear, byl herec a komik, matka, Carmel Cryan je herečka – Kinnearův dětský sen se od jeho současného povolání diametrálně lišil: chtěl být brankářem fotbalového klubu Celtic. Sen se mu sice nevyplnil, ale ještě než zahořel láskou k herectví, vystudoval angličtinu na Oxfordské univerzitě, později pokračoval studiem na Londýnské akademii hudby a dramatických umění (LAMDA).

Jeho divadelní tvorba zahrnuje práci pro různé produkce, ať již pro divadla West End, RSC nebo the Donmar, skutečný úspěch ale přišel až s rolemi pro londýnské Národní divadlo. Na prknech londýnského ND se poprvé objevil v roli Simona ve hře SOUTHWARK FAIR (režie: Nicholas Hytner). Následovala role Sira Fopling Fluttera v THE MAN OF MODE (Člověk podle módy), která Kinnearovi přinesla ceny Olivier Award a Ian Charleson Award.

Z produkcí pro jiná divadla je významná a kritiky vychvalovaná především Kinnearova role Angela ve hře MEASURE FOR MEASURE (režie: Michael Attenborough). V současnnosti vystupuje v londýnském ND v roli HAMLETA. Za obě výše zmíněné role získal v říjnu roku 2010 cenu Best Actor (Nejlepší herec) při příležitosti každoročního udílení cen za mimořádné výkony na londýnské divadelní scéně.

Kromě divadelních představení má Kinnear na svém kontě i filmové role (QUANTUM OF SOLACE) a televizní role (ULTIMATE FORCE, LENNON NAKED, THE FIRST MAN IN THE MOON...).

Caym

Herecká filmografie

Filmy

2020 Není čas zemřít
2019 Brexit (TV film)
2018 Peterloo
2017 iBoy
2016 Proti vlastní krvi
2015 Spectre
Vzmuž se
2014 Kód Enigmy
Zuřivá salsa
2013 Lucan (TV film)
2012 Miloval jsem Joyce Hattovou (TV film)
Rozbitý svět
Skyfall
V kruhu koruny: Richard II. (TV film)
2010 First Men in the Moon, The (TV film)
Lennon Naked (TV film)
Neřízená střela
2008 Margaret Thatcherová - Dlouhá cesta do Finchley (TV film)
Mesiáš (TV film)
Quantum of Solace
2007 Mansfieldské panství (TV film)
2004 Zrazení Krista (TV film)
2003 Ghosts of Albion (TV film)
The Second Coming (TV film)

TV seriály

2020 Penny Dreadful: Město andělů (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
How It is with Brothers (E06)
další epizody (8)
2019 Kateřina Veliká (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Roky a roky (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2018 Daleká cesta za domovem (TV seriál)
The Siege (E04)
The Escape (E03)
The Raid (E02)
další epizody (4)
V čísle 9 (TV seriál)
Zanzibar (S04E01)
2017 Guerrilla (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (5)
Quacks (TV seriál)
The Physicians Hernia (E06)
The Bishops Appendix (E05)
The Indian Mesmerist (E04)
další epizody (6)
2016 Penny Dreadful (TV seriál)
Požehnaná temnota (S03E09)
Věčná noc (S03E08)
Odliv (S03E07)
další epizody (7)
2015 Prázdné místo (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Penny Dreadful (TV seriál)
A byli nepřáteli (S02E10)
A samo peklo mým jediným soupeřem (S02E09)
Memento Mori (S02E08)
další epizody (9)
2014 Penny Dreadful (TV seriál)
Grand Guignol (S01E08)
Na prahu pekla (S01E07)
Co smrt spojí (S01E06)
další epizody (6)
2013 Count Arthur Strong (TV seriál)
Southcliffe (TV seriál)
All Souls (E04)
Sorrow's Child (E03)
Light Falls (E02)
další epizody (4)
2012 Mystery of Edwin Drood (TV seriál)
2011 Černé zrcadlo (TV seriál)
Národní hymna (S01E01)
Ženy milující (TV seriál)
2010 Vexed (TV seriál)
Episode 3 (S01E03)
Episode 2 (S01E02)
Episode 1 (S01E01)
2009 National Theatre Live (TV seriál)
Ashes to Ashes (TV seriál)
Fight for their Rights (S02E03)
Cranford (TV seriál)
August 1844 (S02E01)
Je to soda (TV seriál)
Epizoda 1 (S03E01)
2007 Pět dní (TV seriál)
Day Seventy Nine (S01E05)
Day Thirty Three (S01E04)
Day Twenty Eight (S01E03)
další epizody (5)
2002 Hrozba (TV seriál)
Ultimate Force (TV seriál)
2001 Judge John Deed (TV seriál)
1996 Tichý svědek (TV seriál)

Dokumentární

2018 Nothing Like a Dame - a.z.
2013 National Theatre Live: 50 Years on Stage (TV film)
2008 Bond on Location (TV film)

Divadelní záznam

2018 National Theatre Live: Macbeth (divadelní záznam)
2017 National Theatre Live: Young Marx (divadelní záznam)
2016 Pocta Shakespearovi (divadelní záznam)
2013 Othello (divadelní záznam)
2012 The Last of the Haussmans (divadelní záznam)
2010 Hamlet (divadelní záznam)