Reklama

Reklama

Onion Stark bojuje na Divokém západě s majiteli ropné společnosti o záchranu svého cibulového pole. Jako zbraň nepoužívá tradiční pistoli, ale právě pouze cibuli... Cibule, nebo pistole? Pistole, nebo cibule? Franco Nero jako hlavní hrdina, živící se především syrovou cibulí a samozřejmě chránící právo a spravedlnost, prokazuje v tomto spaghetti westernu obdivuhodný smysl pro sebeironii. Film se naváží do osvědčených westernových schémat - nehrdinský hlavní hrdina, homosexuální šerif a jeho zženštilí pomocníci, mechanik připomínající svým obličejem Adolfa Hitlera... To vše dokreslené hudbou Quida a Maurizia de Angelis. (TV Prima)

(více)

Recenze (173)

Zombi 

všechny recenze uživatele

Westernová komedie mého dětství, tenhle film mě kdysi hrozně bavil, viděl jsem ho i později a i když už má na to člověk jiný pohled, pořád dokáže pobavit, který jiný film kombinuje spaghetti western s prvky z němých grotesek? Franco Nero jako cibulář, rozpouštějící barové sklenice vymačkanou šťávou z cibule, je dokonalej. Tak si vyberte - cibule nebo pistole? ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Od včerejška přemýšlím, co bych k tomuto filmu napsal. Koukal jsem, smál jsem se totálně infantilnímu humoru a přitom se přistihoval, jak sám sobě říkám: "Čemu se směješ, ty vole?!" Inu, humor v tomto filmu je tak pitomý, dětinský, naivní a prvoplánový, že bych řekl, že cílová skupina tohoto filmu je jasná, zkrátka ideální rodinný a dětský film. Na druhou stranu, no a co? Přitroublý hlavní hrdina, který v grotestních honičkách běhá jako Jack Sparrow, pojídá cibuli a zavazuje nepřátele po třech kusech do pytle mi celkem přirostl k srdci. A i když má film spoustu hluchých a nudících míst, jako oddechovka funguje stoprocentně. A jak je o mně známo, tohle dokážu ocenit, jen už se u toho tak nepobavím jako třeba u mistrovských kousků dvojice Spencer/Hill. Nadhodnocuji a vím o tom. ()

Reklama

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Film se skládá ze série střetů svérázného hrdiny s bohatým ropným baronem a jeho nohsledy, kteří ve městě budují diktaturu - korupci, cenzuru a násilí. Jakákoli hrozba se však po chvíli zvrtne v humornou grotesku, kde se záporáci kopou do zadku. V podstatě to zabíjí veškeré napětí - je to o ničem. Mimoto se vznešený boj za svobodu zvrtává v boj proti pokroku a kapitalismu - naivní konec smrdí levičáctvím. Lidé vyhazují do vzduchu těžební věže a i hrdina zahodí možnost těžit ropu a radši zvolí život bídy a pěstování cibule. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mrkající a modré bulvy valící Franco Nero v ryze terencohillovské roli groteskové parodie. Skvělou práci odvedli dabéři z Barrandova 1977, když tuhle kokotinu opatřili perfektní češtinou (Mrkvička, Houska, Holý, Dítě, Čočková, Fišer, Zahajský...). Vůbec to neberte jako western, ale jako parodii na western. Možná vám humor, zrychlovačky a kníratý Franco sednou lépe než mně. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

To byla taková klasika!!! Slavný Franco Nero v šíleném westernu, v kterém místo špenátu (pepek námořník promine) porcuje hromadu cibuli a mlátí každého, kterému neuteče. Kolikrát jsem tento film viděl na VHS? To ani nespočítám. Dnes už to není ono, doba šla dále, úplně jinou cestou a není zde prostor pro staré legendy, které se ukázali smysl pro humor. Také je to už neskutečných 33 let (!!!), co vznikl cibulový král a přesto má stále své kouzlo, svůj humor, svou vtipnou hudbu a svého, Franka Nera. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Navzdory německému názvu Zwiebel-Jack räumt auf („Cibulový Jack uklízí“) se hrdina filmu nikdy nejmenuje Jack a dokonce uvádí, že nemá jiné jméno než Cibule (Sterling Hayden). (Nathaniell)

Reklama

Reklama