foto

Martin Balsam

  • nar. 4.11.1919
    Bronx, New York City, New York, USA
  • zem. 13.2.1996 (76 let)
    Řím, Lazio, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Martin Balsam se narodil 4. listopadu 1919 v Bronxu (New York) židovským rodičům Lilliane a Albertovi Balsam jako nejstarší ze tří dětí. Vzdělání získal na střední škole DeWitt Clinton High School v Bronxu, kde byl také členem školního dramatického souboru. Než se stal profesionálním hercem vystřídal několik povolání. Živil se například jako číšník, nebo prodavač knih. Na Broadwayi debutoval v roce 1941 ve hře "Ghost for Sale" . K jeho vrcholu na broadwayské scéně patří role ve hře "You Know I Can't Hear You When the Water's Running" za kterou v roce 1967 získal cenu Tony. Během druhé světové války sloužil u letectva (Army Air Corps). Hereckou průpravu absolvoval v newyorském Dramatic Workshop of the New School for Social Research a v Actors Studio.

Filmový debut si odbyl v roce 1954 ve snímku Eliana Kazana V PŘÍSTAVU, kde se představil v roli inspektora. Výrazněji na sebe upozornil v roce 1957 , když ztvárnil postavu předsedy poroty ve snímku Sidneyho Lumeta DVANÁCT ROZHNĚVANÝCH MUŽŮ. V roce 1960 přišla role soukromého detektiva Miltona Arbogasta v legendárním filmu Alfreda Hitchcocka PSYCHO. V roce 1965 si zahrál vedlejší roli Arnolda Burnse ve snímku Freda Coea TISÍC KLAUNŮ, která mu vynesla sošku Oscara v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. V roce 1970 se objevil hned ve třech významných filmech. HLAVA 22 Mika Nicholse, MALÝ VELKÝ MUŽ Arthura Penna a koprodukční válečné drama TORA! TORA! TORA!. V průběhu 70. let působil často v Itálii, kde se objevil v několika filmech. Mezi známější patří například westernová komedie z roku 1975 VŮNĚ CIBULE. V průběhu 80. a 90. let se již spíše realizoval v televizní tvorbě.

Velkou část své herecké kariéry věnoval práci pro TV, kde se začal pravidelně objevovat od začátku 50. let , kdy se televize stala novým fenoménem. V průběhu 50. let se objevil v několika seriálech, například : "PLAYHOUSE 90" , "PHILCO TELEVISION PLAYHOUSE", nebo "ALFRED HITCHCOCK PRESENTS" . Za vynikající výkon v televizním dramatu OPERACE BLESK z roku 1977 obdržel nominaci na cenu Emmy v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. Úspěšné bylo působení v letech 1979 - 1981 v seriálu "ARCHIE BUNKER'S PLACE" , kde ztvárnil populární postavu Murraye Kleina. Později se objevil například v seriálech "THE TWILIGHT ZONE", nebo koprodukčním seriálu CHOBOTNICE a jeho pokračováních.

Martin Balsam byl třikrát ženatý. Jeho první ženou byla v letech 1952 - 1954 herečka Pearl Somner. Druhou ženou byla herečka Joyce Van Patten, kterou si vzal v roce 1959 a o rok později se jim narodila dcera Talia, která se také stala herečkou a v letech 1989 až 1993 byla ženou George Clooneyho. V roce 1962 toto manželství skončilo rozvodem. Jeho třetí ženou byla od roku 1963 Irene Miller s kterou žil až do své smrti. Měli spolu dvě děti, syna Adama (narozen 1965) a dceru Zoe (narozena 1969). Martin Balsam zemřel na infarkt 13. února 1996 na dovolené v Římě ve věku 76 let. Je pohřben na hřbitově Cedar Park Cemetery v Emersonu (New Jersey).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1997 Legend of the Spirit Dog
1995 Soldato ignoto
1994 Mlčení šunek
1993 The Black Cat
1992 The Sands of Time (TV film)
1991 Mys hrůzy
Poslední zápas
1990 Dvě ďábelské oči
1989 Oceano (TV film)
1988 Hermano del espacio
The Child Saver (TV film)
1987 Okovy slávy (TV film)
Once Again (TV film)
Soukromé vyšetřování
Sporca insegna del coraggio, La
Tyhle děti (TV film)
1986 Delta Force
Druhé podání (TV film)
Whatever It Takes
1985 Eliášův oheň
Grown-Ups (TV film)
Murder in Space (TV film)
Přání smrti 3
1984 Goodbye People, The
Innocent Prey
1983 I Want to Live (TV film)
1982 Little Gloria... Happy at Last (TV film)
1981 People vs. Jean Harris, The (TV film)
Salamandr
1980 Bankovní konto s výstrahou
Love Tapes, The (TV film)
There Goes the Bride
1979 Aunt Mary (TV film)
Gardenia, il giustiziere della mala
Kuba
Seeding of Sarah Burns, The (TV film)
Tajemný dům na Garibaldi Street (TV film)
1978 Occhi dalle stelle
Rainbow (TV film)
Siege (TV film)
The Millionaire (TV film)
1977 Bankéři
Contract on Cherry Street (TV film)
Diamanti sporchi di sangue
Sentinel
Storyteller, The (TV film)
1976 Běsnění smrti
Lindbergh Kidnapping Case, The (TV film)
Odpočítávání smrti
Operace Blesk (TV film)
Pronto ad uccidere
Všichni prezidentovi muži
1975 Corruzione al palazzo di giustizia
Death Among Friends (TV film)
Il tempo degli assassini
Miles to Go Before I Sleep (TV film)
Mitchell
Vůně cibule
1974 Přepadení vlaku z Pelhamu
Trapped Beneath the Sea (TV film)
Vražda v Orient expresu
1973 Brand New Life, A (TV film)
Consigliori, Il
Letní naděje, zimní vzpomínky
Money to Burn (TV film)
Sicilské nešpory
Six Million Dollar Man, The (TV film)
Six Million Dollar Man: Wine, Women and War, The (TV film) - a.z.
1972 Colonna infame, La
Imputazione di omicidio per uno studente
Man, The (TV film)
Night of Terror (TV film)
Pravda a lež
1971 Andersonovy nahrávky
Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky
1970 Day Before Sunday, The (TV film)
Hlava 22
Hunters Are for Killing (TV film)
Malý velký muž
Old Man Who Cried Wolf, The (TV film)
Tora! Tora! Tora!
1969 Dobří a špatní hoši
Já, Natálie
Trilogy
1967 Among the Paths to Eden (TV film)
Hombre
1966 Hon na lišku
1965 Harlow
The Bedford Incident
Tisíc klaunů
1964 Sedm květnových dní
Youngblood Hawke
Zbohatlíci
1963 Kdo to spal v mé posteli?
1962 Citta prigioniera, La
Mys hrůzy
1961 Ada
Snídaně u Tiffanyho
1960 Psycho
Všichni domů
1959 Al Capone
Uprostřed noci
1958 Marjorie Morningstar
1957 Dvanáct rozhněvaných mužů
Time Limit
1954 V přístavu

TV seriály

1990 Chobotnice 5 (TV seriál)
1988 Půlnoční linka (TV seriál)
1985 Chobotnice 2 (TV seriál)
Pásmo soumraku (TV seriál)
Space (TV seriál)
1984 Chobotnice (TV seriál)
Glitter (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1979 Archie Bunker's Place (TV seriál)
1976 Quincy M.E. (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
Kriminální oddělení (TV seriál)
1972 Maude (TV seriál)
1967 CBS Playhouse (TV seriál)
1964 Mr. Broadway (TV seriál)
Suspense (TV seriál)
The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1963 Arrest and Trial (TV seriál)
Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Breaking Point (TV seriál)
Espionage (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The New Exhibit (S04E13)
1962 The Eleventh Hour (TV seriál)
1961 'Way Out (TV seriál)
Cain's Hundred (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
Target: The Corruptors (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
The New Breed (TV seriál)
1960 Route 66 (TV seriál)
The Robert Herridge Theater (TV seriál)
1959 Brenner (TV seriál)
Five Fingers (TV seriál)
Rawhide (TV seriál)
Sunday Showcase (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Sixteen-Millimeter Shrine (S01E04)
The Untouchables (TV seriál)
1958 Naked City (TV seriál)
Pursuit (TV seriál)
The Further Adventures of Ellery Queen (TV seriál)
Westinghouse Desilu Playhouse (TV seriál)
1957 Decoy (TV seriál)
Goodyear Theatre (TV seriál)
Have Gun - Will Travel (TV seriál)
The DuPont Show of the Month (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
Zane Grey Theater (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
ITV Play of the Week (TV seriál)
1954 Father Knows Best (TV seriál)
Greatest Gift, The (TV seriál)
Inner Sanctum (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
Valiant Lady (TV seriál)
1952 Bible: Nový zákon (TV seriál)
Mister Peepers (TV seriál)
1951 Frontiers of Faith (TV seriál)
Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
The Living Christ Series (TV seriál)
1950 Danger (TV seriál)
1949 Man Against Crime (TV seriál)
Suspense (TV seriál)
The Big Story (TV seriál)
1948 Actor's Studio (TV seriál)
Studio One (TV seriál)
The Philco Television Playhouse (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
1982 Henry Fonda: The Man and His Movies (TV film) - a.z.
Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)
1979 The Horror Show - a.z.
1978 Salute to American Imagination, A (TV film)
1967 Around the World of Mike Todd
1966 Anyone Around My Base Is It

TV pořady

1996 68. Annual Academy Awards (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1968 The Dick Cavett Show (TV pořad) - a.z.
1961 The Mike Douglas Show (TV pořad)
1950 The Joe Franklin Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace