Reklama

Reklama

Nebezpečná mise

(TV film)
  • Velká Británie Bravo Two Zero (více)

Obsahy(1)

Skutočný príbeh nesmiernej statočnosti a odvahy. Skutočný príbeh vojenskej tajnej misie, ktorá sa pre Britániu stala jednou z najvýznamnejších svojho druhu od čias Búrskej vojny. Bravo to Zero. Tak znela krycím menom tajná operácia ôsmich mužov, ktorí dostali v Perzskom zálive za nepriateľskou líniou za úlohu vyradiť riadené strely, ktoré Saddám Hussein tak rád používal k zastrašovaniu. Popri tejto operácii mali za úlohu zmariť komunikačné spojenie medzi Bagdadom a severom Iraku. Vedeli, že sa nikto z nich nemusí vrátiť živý a zdravý. Riskovali svoje životy, aby ich zachránili tisíce. Aj nad týmito hrdinami sa sťahujú sivé mračná. Obkolesení nepriateľskou armádou, uprostred chladu a bez rádiového spojenia čelia boju o prežitie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Haló, tu Bravo two zero, pozemná jednotka. Sme v hajzli, prepínam..." K tomuto filmu som už pár krát zablúdil, ale vždy ma odradil podivne a lacno vyzerajúci plagát k filmu, ktorý pripomína skôr nudný akčňák ako pomerne reálne zobrazenú drámu. S. Bean svojím hlasom a vnútorným monológom komentuje celý film - akciu i svoje osobné pocity. K cieľu akcie sa skupina vybratých vojakov nestačí ani priblížiť, keď sa ich misia zmení na boj o holý život. Film môže dosť pripomenúť novinku od P. Berga Na život a na smrť. Film je podaný realisticky a akčné scény sú tiež na slušnej úrovni. Jeden z členov týmu má zmysel pre humor za každých okolností a vtipné poznámky si neodpustí ani po bitke pri vypočúvaní, keď sa na kratučký moment stretne s parťákom na chodbe ("Chodíš, tu nejak často, blbče...!") Filmovej hudby je tu pomenej, skôr si všimnete songy, ktoré v tej dobe leteli ako Clash či P. Collins. Celkovo veľmi vydarená vojnová dráma, obzvlášť po zistení, že sa jedná o tv film!, kde toho s partiou mariňákov zažijete mnoho, vrátane mrazu v púšti. Veru tak. Vojaci podchladený v púšti... Should I stay or should I go? Jednoznačne go to toho! 80%. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle stejnojmenné knihy Andy McNaba. Kniha je napsána podle skutečné události jedné patroly SAS na nepřátelském území Iráku. CITÁT - Největší ze všech válek: Saddam Hussein........ Konflikt musí být rychlý a rozhodující: George Bush.......... Skupina má za úkol najít a zničit optické kabely zasypané v písku na válečné straně protivníka. Úkol se zdá nejdříve jednoduchý, ale jeho složitost vzrůstá a dramatizuje se. Patra vojáků při plnění tohoto úkolu prožije peklo. CITÁT - Jest-li to čteš, tak jsem mrtvej.......... Scéna z taxíku, kde se vojáci vysmívají arabský hudbě je nechutná, typicky americká a mě se to vůbec nelíbilo. Tady někde jsem jim možná přestal fandit. To je přesně ta scéna, při které si američané dělají nepřátele. Zesměšňovat - to jim jde. Také mi trochu připadalo náhodné, že se zrovna ztratí přesně takový počet vojáků, aby se ten zbytek celkem v pohodě vešel právě do toho ukořistěného taxi. CITÁT - Ať je tvůj Bůh kdokoliv, budeš ho potřebovat......... Mučení ve filmu bylo zbytečně prodlužované a jako by se zapomnělo, že vojáci jdoucí do mise jsou za to placeni, dělají to tudíž dobrovolně a tak musí znát rizika. Proč se nám tvůrci snaží vštípit, že to dělaj pro dobro všech? A tudíž by jsme je měli litovat? Ten příběh se mi moc nelíbil. CITÁT - Jednoduše vás necháme umřít........ ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

SASici v Iraku - ehm tedy briti na zaskodnicke misi behem Golfove valky. Po emerickych pohadkovych gerojich typu Cerveny jerab sest stehen nebo Vecer trikralovy se dostava divakovi jiny pohled na Irak. Sice mi trochu vadila scena, kdy na zcela rovnem terenu zmasi 8 maniku rotu podporovanou dvema BVPeckama, ale zbytek byl dobry. Mozna mohli jeste trochu pritlacit na drsnote, ale kdyz uz to ma byt true story. A navic film podporuje The Clash! ;]] ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Podle plakátu bych se na film ani nevyblil, ale dal jsem na vás, kluci.-) Hned na začátku jsem začal trochu nadávat, protože to vypadalo celkem nechutně lacině a béčkově, ale pak začala sranda a já v půlce zjistil, že mě dění ve filmu i docela zajímá. Sic je to náborový jak prase, oceňuju, že iráčani jsou tady celkem férový, narozdíl od vžité představy animálních zrůd. Jinak ovšem klasicky nabíhají po desítkách pod hlavně protagonistů a i pod nejtěžší palbou hořekujou něco arabsky, na což bych prskal i v počítačový hře -) ()

Pump 

všechny recenze uživatele

V roce 1999 kdy tento film vznikl to pro mě byla akční jízda. Dnes v roce 2014 je to stále dobrý film. Kdysi jsem měl pocit, že si filmaři dali opravdu práci s detaily a dnes vidím, že tomu tak není. Stále je to však dobrý film. Dnes bych dal jen menší hodnocení. Pro mě stále kultovní záležitost a fascinující Sean Bean! ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu prebiehalo vo Veľkej Británii a na severozápade Juhoafrickej republiky. (MikaelSVK)
  • Skutočný Andy McNab, ktorého v snímke stvárnil Sean Bean, sa po odchode z SAS uplatnil v Hollywoode ako zbraňový inštruktor pri natáčaní filmov. Bol mimo iné inštruktorom pri natáčaní filmu Heat (1995). (Jello Biafra)
  • Autor scénáře Andy McNab dílo sepsal podle své autobiografie, u nás vydané pod názvem „Konečná stanice Bagdád“. (Sharky95)

Reklama

Reklama