foto

Mark Wahlberg

  • nar. 5.6.1971 (43 let)
    Dorchester, Boston, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vo veku trinástich rokov ho spolu s jeho bratom Donniem objavil hudobný producent Mark Starr, keď hľadal chlapcov do skupiny New Kids on the Block. Zatiaľ čo Donnie bol Starrovou ponukou od prvého okamihu nadšený, Mark sa k nej staval skôr skepticky. Mal totiž radšej zábavu s kamarátmi ako únavné nacvičovanie a tak sa rozhodol po troch mesiacoch odísť.

Ako sa New Kids on the Block začali stávať hviezdnou formáciou, Mark trávil svoj teenagerský vek na ulici najrozličnejšími protizákonnými zábavkami a fetovaním. Keď sa ale ocitol vo väzení, Donnie sa ho rozhodol vytiahnuť na kauciu a postarať sa o jeho nápravu. Zabezpečil mu produkciu prvého albumu ich novozaloženej skupiny Marky Mark and the Funky Bunch. Ten sa ocitol na 1. miestach amerických Billborad Charts a pilotný singel z neho - "Good Vibrations" - sa stal obrovským celosvetovým hitom.

Po tomto úspechu dostal Mark novú chuť do života a rozhodol sa skúsiť šťastie aj na poli filmového šoubiznisu. Spočiatku prichádzali iba malé, nevýrazné roličky, no v roku 1997 prišla ponuka režiséra Paula Thomasa Andersona na film HRIEŠNE NOCI a Mark, nadšený jak scenárom, tak možnosťou hrať hlavnú rolu, ponuku okamžite prijal. Film, v ktorom hrá mladú pornohviezdu Dirka Digglera zožal obrovský úspech nielen u kritiky, ale i u radových divákov a z Marka sa stala filmová hviezda. Tento úspech ale bolo treba potvrdiť a tak si dal Wahlberg sakramentsky záležať na tom, do akého ďalšieho projektu sa pustí. A jeho výber bol priamo dokonalý.

Prvými dvomi projektami boli akčné zábavky BIG HIT (1998) a VOJNA GANGOV (1999), ktorými sa Markovi podarilo osloviť mladé publikum. Druhými boli TRAJA KRÁLI (1999), ktorými sa mu podarilo osloviť odbornejšiu časť obecenstva (Asociáciou Los Angelských kritikov bol tento snímok označený za nejlepší film roku 1999). A konečne - tým tretím bola DOKONALÁ BÚRKA (2000), ktorá sa stala jedným z komerčne najúspešnejších filmov roku 2000.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2015 Entourage
Gambler, The
Good Time Gang
Ted 2
2014 Cocaine Cowboys
Mojave
Transformers: Zánik
Wahlburgers (TV seriál)
2013 Na život a na smrt
Pot a krev
Zlomené město
2 zbraně
2012 Kontraband
Méďa
2010 Benga v záloze
Fighter
Noční rande
2009 Pevné pouto
2008 Max Payne
Stalo se
2007 Noc patří nám
Odstřelovač
2006 Nepřemožitelný
Skrytá identita
2005 Čtyři bratři
2004 Mám rád Huckabees
Vincentův svět (TV seriál)
2003 Loupež po italsku
2002 Pravda o Charliem
2001 Planeta opic
Rocker
2000 Dokonalá bouře
Temná zákoutí
1999 Tři králové
Válka gangů
1998 Big Hit
1997 Hříšné noci
Kočovník
1996 Milenec nebo vrah
1995 Rváčův deník
1994 Vzbuďte se, vojáci!
1993 Nebezpečná učitelka (TV film)

Dokumentární

2014 Champs
Manny
2011 Hollywood Sunset: A Tribute to Entourage (TV film)
2009 Picture (video film)
2007 Příběh bostonského gangstera: Skutečný člověk, který byl předobrazem Jacka Nicholsona (video film)
2002 Bubblegum Babylon (TV film)
HypaSpace (TV seriál)
Starbuck Holger Meins
2001 Making of 'Planet of the Apes', The (TV film)
1993 Form... Focus... Fitness, the Marky Mark Workout (video film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1991 Idols (TV film)
Teen Vid II (video film)

TV pořady

2014 Nickelodeon Kids Choice Awards 2014 (TV pořad)
2014 MTV Movie Awards (TV pořad)
2013 85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2012 MTV Movie Awards (TV pořad)
2011 Scream Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 MTV Movie Awards 2008 (TV pořad)
24/7 Chicago (TV pořad)
2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
2000 Big Brother (TV pořad)
1999 Late Late Show with Craig Kilborn, The (TV pořad)
1998 Total Request Live (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Ben Stiller Show, The (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1990 Word, The (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1978 Top Gear (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)