Reklama

Reklama

Vražda v Londýně

  • USA See How They Run (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V londýnském West Endu 50. let se náhle zastaví plány na filmovou verzi divadelního hitu poté, co je zavražděn jeden z klíčových členů štábu. Když se případu ujmou světem unavený inspektor Stoppard (Sam Rockwell) a snaživá začátečnice strážnice Stalkerová (Saoirse Ronan), ocitnou se oba v zapeklité záhadě v okázale špinavém divadelním podsvětí a vyšetřují záhadnou smrt na vlastní nebezpečí. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (156)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Podobně jako mě v poslední době potěšilo Na nože a Záhada v Saint-Tropez, mi velkou radost udělala i Vražda v Londýně, která má ovšem svým pojetím blíže hitu Ryana Johnsona. A navíc je to vyloženě lahůdka pro fanoušky Agathy Christie a zejména pak její Pasti na myši. Je svižná, neuvěřitelně zábavná, plná báječně napsaných postav a báječných nápadů, navrch skvělá dobová atmosféra, výborná hudba, výteční herci (ústřední dvojice je pak naprosto boží), a skvěle paroduje ta nejprovařenější žánrová klišé. Také samotný případ, na první pohled jednoduchý, dokáže na konci příjemně překvapit. Báječná záležitost, vážně doufám, že bude nějaké pokračování, takhle poctivých detektivek, které si zároveň z detektivních postupů dělají povedenou srandu, je fakt málo. Jen škoda toho Maxe Mallowana. Proč bože? A ta Agatha vlastně taky. Jestli to bylo myšleno vážně, tak je to ubohost, jestli jako vtip, tak je to jediná věc, která se zoufale nepovedla. 80 %. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

K žánru klasické detektivky lze přistoupit buď otravně (Na nože), vizuálně opulentně (Poirot podle Branagha), nebo opravdu zábavně, jak to dokázali tvůrci tohoto filmu, jehož scenáristu podezřívám z toho, že si nastudoval nejen romány A. Christie, ale také Cimrmanův Záskok. Potěšilo několik referencí na kinematografii počátku 50. let a výkon S. Rockwella, který musel být tlumený, protože dvě vyšetřovatelská třeštidla by byla k nesnesení. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Kristova boto, jak s tímhle mám ty vole naložit. Žánrově mi to celé tedy přišlo zpracované spíš až do takové lehčí parodie na klasické kriminálky, nicméně humor zde použitý si za vyloženě funkční označit rozhodně tedy nedovolím, a zápletka, respektive samotné vyšetřování, pak na mě působilo upozaděně, a to na úkor stylizace celého filmu, kde tvůrci očividně upřednostnili formu nad obsahem, takže se tu sice objevuje mnoho oživujících obrazových vychytávek a i působivého stylu odvyprávění především v podobě retrospektivního zpracování, na druhou stranu, ten samotný případ je prostě opravdu jen jedna velká nuda, celé to vyšetřování je nezáživné, bez koulí, bez energie a bez jakékoliv gradace a pointa, tedy odhalení pachatele v závěru, je upachtěná blamáž, kde k pachateli po celou dobu nevedou jakékoliv indicie a prostě je na konci filmu jen tak pomocí jakýchsi berliček najednou prostě odhalen, a nazdar, což se mi fakt nelíbilo. Abych ale jen nekritizoval, onen zmiňovaný styl, vizuál a atmosféra působí opravdu povedeně, veškeré zde přítomné postavy jsou výrazné a jejich herečtí představitelé pak patří k tomu nejlepšímu, co vůbec film nabízí, především Adrien Brody si tu svou roličku užíval a byl v ní fakt výborný. Celkově mám tak z Vraždy v Londýně docela rozporuplné dojmy, naštěstí to má každopádně alespoň ale adekvátní stopáž k tomu, aby během toho nestihl být případný divák zbytečně nevrlý, ovšem za nějaký fakt výraznější zážitek to nelze považovat též ani náhodou. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po čertech zábavná hříčka, která si na jedné straně bere na paškál všechny ty klasické detektivky a nepokrytě si z nich dělá srandu a na straně druhé jim vzdává hold a sama funguje velmi dobře jako jedna z nich. Rockwell je opět vynikající a konečně v jedné z hlavních rolí a Saoirse Ronan je zkrátka okouzlující a tahle role jí sedla jako už dlouho ne. Na režijní debut u velkého filmu skvělá práce...80% ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Vražda v Londýně mě přišla nesmírně nápaditá a hlavně velmi zábavná a vtipná. Prakticky si film dělá srandu sám ze sebe, protože se jedná o typickou detektivku, která si však z tohoto žánru dělá srandu a nutno říct, že velice vkusně. Velkým plusem jsou i samotní herci, kde Sam Rockwell a Adrien Brody byli doslova boží (což nebylo nijak překvapivé), ale překvapil mě i výkon Saoirse Ronan, která jim perfektně sekundovala. Vím, že tvůrcům asi nešlo o tajemno, protože již na začátku filmu bylo řečeno, že vrahem musí být ten nejméně podezřelý, což vyústilo v to, že jsem již v cca v 15 minutě věděl, kdo tím vrahem je, ale přece jen, když odhadnu, jak celý film skončí (obrázková prezentace, byla doslova bijící do očí), tak 5 hvězd prostě dát nemohu. Přesto se však jedná o vynikající komedii. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Kopernick (Adrien Brody) kritizuje šablonovité provedení detektivních her. Skutečná „Mousetrap“ byla hrou, kde se sama Agatha Christie snažila odbourat tuto šablonovitost, kterou sama pomohla díky svým knihám založit. (TaNya_)
  • Richard Attenborough (Harris Dickinson) pozdraví detektivy oslovením: „Darling.“ Takto skutečný Attenborough oslovoval často lidi kolem sebe, protože zapomínal jejich jména. (TaNya_)
  • Ačkoliv Saoirse Ronan (strážnice Stalker) hraje často postavy mluvící běžným anglickým přízvukem, zde ji režisér nechal používat její přirozený irský přízvuk. (TaNya_)

Reklama

Reklama