foto

Agatha Christie

  • nar. 15.9.1890
    Torquay, Devon, Anglie, Velká Británie
  • zem. 12.1.1976 (85 let)
    Wallingford, Oxfordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Agatha Christie, celým jménem Agatha Mary Clarissa Mallowanová, byla velmi známou anglickou spisovatelkou detektivních románů. Autorka používala také pseudonym Mary Westmaccot.

Narodila se ve viktoriánské rodině a získala od rodičů základní vzdělání. Později v Paříži vystudovala hudbu a dokonce se chtěla stát zpěvačkou, od tohoto snu ale nakonec upustila pro nedostatečně silný hlas. Když se provdala, začala pracovat jako dobrovolná sestra a lékarnice v Ashfieldu. S manželem měla jednu dceru.

Autorka napsala více než osmdesát knih. Její romány byly nejprodávanější hned po knihách Williama Shakespeara. Nejvíce se asi proslavila knihou Deset malých černoušků a divadelní hrou Past na myši. Vymyslela postavu slavného belgického detektiva Hercula Poirota a slečnu Marplovou. Oba vystupovali v mnoha jejích románech. Skoro všechna autorčina díla se dočkala zfilmování.

kiki1

Spisovatelská filmografie

Filmy

2018 Witness for the Prosecution - povídka
2017 Crooked House - kniha
Sošite dare mo inakunatta (TV film) - kniha
Vražda v Orient expresu - kniha
2016 Chorabali - kniha
The Witness for the Prosecution (TV film) - povídka
2015 Oriento kjúkó sacudžin džiken (TV film) - kniha
2014 Vraždy podle Agathy Christie: Karty na stole (TV film) - kniha
Vraždy podle Agathy Christie: Viděla jsem vraždu (TV film) - kniha
Vraždy podle Agathy Christie: Vražda se nevyplácí (TV film) - kniha
2013 Perlivý kyanid (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Greenshawova Kratochvíle (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Karibské tajemství (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Nekonečná noc (TV film) - kniha
Smysluplná vražda (TV film) - kniha
Vraždy podle Agathy Christie: Němý svědek (TV film) - kniha
Vraždy podle Agathy Christie: Proč nepožádali Martina? (TV film) - kniha
2012 Associés contre le crime... - kniha
Nůž na krku (TV film) - kniha
Zapomenutá vražda (TV film) - kniha
2011 Čas přílivu (TV film) - kniha
Mrtvá na polštáři (TV film) - kniha
Pět malých prasátek (TV film) - kniha
2010 Jsem nevinná (TV film) - kniha
Kočka mezi holuby (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Modrá pelargonie (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Plavý kůň (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Rozbité zrcadlo (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Tajemství Chimneys (TV film) - kniha
2009 Malé vraždy Agathy Christie: Dům na útesu (TV film) - kniha
Malé vraždy Agathy Christie: Otrávené pero (TV film) - kniha
Malé vraždy Agathy Christie: Zkouška neviny (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Kapsa plná žita (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Proč nepožádali Evanse? (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Smysluplná vražda (TV film) - kniha
2008 Malé vraždy Agathy Christie: Vraždy podle abecedy (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Vraždit je snadné (TV film) - kniha
Velké alibi - kniha
Vražda ve vlaku - kniha
2007 Agathe: Nebezpečná hra (TV film) - kniha
Nultá hodina - kniha
Slečna Marplová: Nemesis (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Nultá hodina (TV film) - kniha
Slečna Marplová: V hotelu Bertram (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Zkouška neviny (TV film) - kniha
2006 Agathe: Andělská křídla (TV film) - kniha
Agathe: Vražda s handicapem (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Cukání v palci (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Není kouře bez ohýnku (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Sittafordská záhada (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Zapomenutá vražda (TV film) - kniha
2005 Agathe: Sonáta smrti (TV film) - kniha
Agathe: Všechno nebo nic (TV film) - kniha
Meitantei Akafudži Takaši (TV film) - kniha
Škubání v palci - kniha
2003 Perlivý kyanid (TV film) - kniha
Shubho Mahurat - kniha
2001 Murder on the Orient Express (TV film) - kniha
1997 Vraždy prokletých (TV film) - kniha
1995 Nevinné lži - kniha
Suspicions - kniha
1992 Slečna Marpleová: Rozbité zrcadlo (TV film) - kniha
1991 Miss Marple: They Do It with Mirrors (TV film) - kniha
1989 Deset malých Indiánů - kniha
Miss Marple: Caribbean Mystery, A (TV film) - kniha
Muž v hnědém obleku (TV film) - kniha
Zagadka Endchauza - kniha
1988 Schůzka se smrtí - kniha
1987 Deset malých černoušků - kniha
Miss Marple: At Bertram's Hotel (TV film) - kniha
Miss Marple: Nemesis (TV film) - kniha
Slečna Marpleová: Vlak z Paddingtonu (TV film) - kniha
Slečna Marpleová: Zapomenutá vražda (TV film) - kniha
1986 Hra na vraždu (TV film) - kniha
Miss Marple: The Murder at the Vicarage (TV film) - kniha
Vražda o třech dějstvích (TV film) - kniha
1985 Kiken na onnatachi - kniha
Miss Marple: A Pocket Full of Rye (TV film) - kniha
Miss Marple: The Moving Finger (TV film) - kniha
Slečna Marplová: Ohlášená vražda (TV film) - kniha
Smysluplná vražda (TV film) - kniha
Ten Little Maidens - kniha
Třináct u stolu (TV film) - kniha
1984 Slečna Marpleová: Mrtvola v knihovně (TV film) - kniha
Zkouška neviny - kniha
1983 Šumivé cyankáli (TV film) - kniha
Tajemný protivník (TV film) - kniha
Tajna Čjornych drozdov - kniha
Záhada v Karibiku (TV film) - kniha
1982 Hodina s Agathou Christie: Červené světlo (TV film) - povídka
Svědek pro obžalobu (TV film) - povídka
Vždyť je to hračka (TV film) - kniha
Záhada Sedmi ciferníků (TV film) - kniha
Zlo pod sluncem - kniha
1980 Proč nepožádali Evanse? (TV film) - kniha
Rozbité zrcadlo - kniha
1978 Smrt na Nilu - kniha
1974 Až tam nezbyl žádný - kniha
Vražda v Orient expresu - kniha
1972 Endless Night - kniha
1965 Deset malých černoušků - kniha
Gumnaam - kniha
The Alphabet Murders - kniha
1964 Murder Ahoy - kniha
Murder Most Foul - kniha
1963 Murder at the Gallop - kniha
1962 Hercule Poirot (TV film) - povídka
1961 To je vražda, řekla - kniha
1959 Ten Little Indians (TV film) - kniha
1957 Ein Fremder kam ins Haus (TV film) - kniha
Svědek obžaloby - povídka
1949 Ten Little Niggers (TV film) - kniha
Witness for the Prosecution (TV film) - povídka
1947 Love from a Stranger - kniha
1945 And Then There Were None - kniha
1938 Love from a Stranger (TV film) - kniha
1937 Love from a Stranger - kniha
1934 Lord Edgware Dies - kniha
1931 Alibi - kniha
1928 Dobrodruzi, spol. s r. o. - kniha
The Passing of Mr. Quin - povídka

TV seriály

2015 Až tam nezbyl žádný (TV seriál) - kniha
Epizoda 3 (E03) - kniha
Epizoda 2 (E02) - kniha
Epizoda 1 (E01) - kniha
Tommy a Pentlička (TV seriál) - kniha
N or M?: Part 3 (E06) - kniha
N or M?: Part 2 (E05) - kniha
N or M?: Part 1 (E04) - kniha
další epizody (6)
2013 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Opona - Poirotův poslední případ (S13E05) - kniha
Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (S13E04) - kniha
Hra na vraždu (S13E03) - kniha
další epizody (5)
2011 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Hodiny (S12E04) - kniha
2010 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Vražda v Orient expresu (S12E03) - kniha
Viděla jsem vraždu (S12E02) - kniha
Tragédie o třech jednáních (S12E01) - kniha
2009 Les petits meurtres d'Agatha Christie (TV seriál) - kniha
2008 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Schůzka se smrtí (S11E04) - kniha
Třetí dívka (S11E03) - kniha
Kočka mezi holuby (S11E02) - kniha
další epizody (4)
2006 Malé rodinné vraždy (TV seriál) - kniha
Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Čas přílivu (S10E04) - kniha
Rodinné sídlo (S10E03) - kniha
2005 Slečna Marplová (TV seriál) - kniha
Ohlášená vražda (S01E04) - kniha
Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Karty na stole (S10E02) - kniha
Záhada modrého expresu (S10E01) - kniha
2004 Agatha Christie no meitantei Poirot to Marple (TV seriál) - kniha
Slečna Marplová (TV seriál) - kniha
Vlak z Paddingtonu (S01E03) - kniha
Vražda na faře (S01E02) - kniha
Mrtvola v knihovně (S01E01) - kniha
Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Poslední víkend (S09E04) - kniha
Smrt na Nilu (S09E03) - kniha
2003 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Temný cypřiš (S09E02) - kniha
Pět malých prasátek (S09E01) - kniha
2002 Něudača Puaro (TV seriál) - kniha
2001 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Vražda v Mezopotámii (S08E02) - kniha
Zlo pod sluncem (S08E01) - kniha
2000 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Smrt lorda Edgwara (S07E02) - kniha
Vražda Rogera Ackroyda (S07E01) - kniha
1996 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Němý svědek (S06E04) - kniha
Vražda na golfovém hřišti (S06E03) - kniha
1995 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Případ v ulici Hickory (S06E02) - kniha
1994 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Vánoce Hercula Poirota (S06E01) - kniha
1993 Hercule Poirot (TV seriál) - povídka
Krádež klenotů v hotelu Grand Metropolitan (S05E08) - povídka
Zrcadlo mrtvého muže (S05E07) - povídka
Bonboniéra (S05E06) - povídka
další epizody (8)
1992 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha
Nástrahy zubařského křesla (S04E03) - kniha
Smrt v oblacích (S04E02) - kniha
Vraždy podle abecedy (S04E01) - kniha
1991 Hercule Poirot (TV seriál) - povídka
Záhada lovecké chaty (S03E11) - povídka
Vražda na maškarním plese (S03E10) - povídka
Krádež královského rubínu (S03E09) - povídka
další epizody (10)
1990 Hercule Poirot (TV seriál) - kniha, povídka
Záhada na zámku Styles (S03E01) - kniha
Záhada Západní hvězdy (S02E09) - povídka
Únos ministerského předsedy (S02E08) - povídka
další epizody (10)
1989 Hercule Poirot (TV seriál) - povídka
Sen (S01E10) - povídka
Křížový král (S01E09) - povídka
Podivná loupež (S01E08) - povídka
další epizody (10)
1983 Agatha Christie's Partners in Crime (TV seriál) - kniha
Shades of Darkness (TV seriál) - povídka
1982 Hodina s Agathou Christie (TV seriál) - povídka
1980 Mystery! (TV seriál) - kniha
1966 Au théâtre ce soir (TV seriál) - kniha
1955 ITV Play of the Week (TV seriál) - kniha
1954 Die Galerie der großen Detektive (TV seriál) - kniha
1953 General Electric Theater (TV seriál) - povídka
1951 Goodyear Television Playhouse (TV seriál) - kniha
1950 Danger (TV seriál) - povídka
Lux Video Theatre (TV seriál) - povídka
Nash Airflyte Theatre (TV seriál) - povídka
1949 Fireside Theatre (TV seriál) - kniha
Suspense (TV seriál) - povídka
1948 Studio One (TV seriál) - kniha
The Chevrolet Tele-Theatre (TV seriál) - povídka
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál) - kniha
1937 Theatre Parade (TV seriál) - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Witness for the Prosecution - divadelní hra
2016 The Witness for the Prosecution (TV film) - divadelní hra
1990 Myšelovka - divadelní hra
1982 Svědek pro obžalobu (TV film) - divadelní hra
The Spider's Web (TV film) - divadelní hra
1978 Smrt na Nilu - divadelní hra
1973 Black Coffee (TV film) - divadelní hra
Dhund - divadelní hra
1960 The Spider's Web - divadelní hra
1957 Svědek obžaloby - divadelní hra
1956 Das Spinnennetz (TV film) - divadelní hra
1955 Spider's Web (TV film) - divadelní hra
1932 Coffret de laque, Le - divadelní hra
1931 Black Coffee - divadelní hra

TV seriály

1959 Kraft Mystery Theater (TV seriál) - divadelní hra

Herecká filmografie

Dokumentární

2013 Tajemná Agatha Christie (TV film) - a.z.
1982 Terra X (TV seriál) - a.z.

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(60)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace