Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Soukromá vyšetřovatelka tvrdí, že je silně paranoidní. Nastoupí proto do psychiatrické léčebny, aby tam přišla na kloub záhadné smrti jednoho pacienta. (Netflix)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (143)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Oriol Paulo umí a v současné době není jistějšího španělského režiséra. Nevyzpytatelné cesty Boží jsou jeho typickým napínákem, který někam směřuje, hraje si s divákem, předkládá mu špatné karty a na konec je možná vše jinak, než to vypadá. Slušelo by trochu prostříhat a nebýt závislý na flashbacích, ale jako celek velice povedený, chytře napsaný a perfektně natočený thriller. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Oriol Paulo figuruje ve dvou mých Top Ten žebříčcích, a proto od něj očekávám jen to nejlepší. No, a když to, jako v tomto případě, nepřijde, dostaví se u mě frustrace, která má následně dopad na hodnocení. Je to prostě takový dominový efekt, popřípadě zákon padajícího hovna. Seňor Paulo mě obvykle pobaví důmyslně spletitým příběhem, u něhož si v závěru už nejsem jistý, jestli se dívám na film, nebo se film dívá na mě a já si na diváka jen hraju. Režisér a scénárista v jednom totiž běžně klame scénářem tak, jako to dělá zkušený fotbalista tělem. A to byl tentokrát problém. O všechny tyto zapeklitosti jsem byl hanebně ochuzen; já si totiž myslím, že je téma psychiatrických léčeben už natolik provařené, že si nedovedu představit, čím by mě ještě mohli filmaři překvapit. A pokoušet se udržet mou plnou pozornost za těchto okolností po tak dlouhou dobu (protože stopáž byla skutečně obsáhlá) bylo prakticky nemožné. Ani můj oblíbený inkvizitor holt nemusí být neomylný, ale faktem zůstává, že i když jsem se tentokrát dokonale nebavil, žádná katastrofa to přece jen nebyla. / Poučení: Každý je psychicky zdravý jen do doby, než si promluví s psychiatrem. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Oriol Paulo je BŮH a je zpátky v mistrovské formě!! Už to vypadalo, že Španělé slábnou, ale potom příjde na scénu Španělský David Fincher a natočí pro Netflix jeden z nejlepších filmů roku. Contratiempo meets AHS:Asylum!! Soukromá detektivka si přichystá inteligentní plán jak se infiltrovat do blázince, aniž by někdo znal její pravou identitu s úmyslem vyřešit vraždu, která byla označená za sebevraždu.Ovšem nepůjde to úplně dle jejího plánu a můžete se těšit na pěkně nervydrásající zážitek, který překroutí vaše správné teorie několikanásobně. Paulo hodně těží z atraktivního prostředí blázince- jeden z nejlepších blázinců, co kdy byl mimochodem zfilmován. Někteří lidé jsou opravdu správně creepy a někomu z nich může být lehce nekomfortně. I při 155 minutové stopáži zde nedochází k hluchým místům, mou pozornost si režisér získal okamžitě a dokonale se mnou manipuloval a vodil si mě za nos opravdu precizně. Výborná je Bárbara Lennie, která předvádí obdivuhodné herecké dovednosti, baví svým intelektem a manipulací a vzhledově i vyjadřováním mi připomíná Raqel z La Casa de Papel, ale i zbytek herců odvede kvalitní práci. Paulo tu přísně dodržuje svůj rukopis- Zvrat na Zvrat, dokonalá manipulace s divákem, kde až do poslední minuty divák neví, čemu věřit,úžasná mysteriózní atmosféra, kde je záhadná i kniha ležící na stole a více rozjetých dějových linek naráz, které pěkně zapadnou jak puzzle. Při sledování jsem měl několik prodělaných infarktů, spocenou prdel, mráz v zádech, husí kůži, úzkost a otevřenou pusu dokořán ( a to Paulo k mému uspokojení nepotřeboval ani GORE a tomu říkám true art). Opravdu nemám žádné výhrady, tady je mistr v perfektní formě a luxusní scénář zasazený do nepříjemného prostředí s atraktivní zápletkou a údernou hudbou je trefa do černého. Dokonalost sama. 10/10, ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Pravda je taká, akú ju chceme mať..." Oriol Paulo... Keď som asi pred rokom s nadšením dopozeral mini sériu Nevina na netflixe písal som, že sa veľmi teším s čím príde Paulo opäť. Zachytil som nejakú novinku na Netflixe, spočiatku som jej nevenoval veľkú pozornosť, až keď som spustil trailer. Po zistení, že to točí Paulo som sa do toho pustil hneď na druhý deň. Musím uznať, že mi opäť mozgové závity točili na plné obrátky, hlavne z faktu, že dej je nám predkladaný ako to, čo sa stalo niekoľko dní "po nehode", no časom zistíme, že dej sa odohráva tu a teraz...Neprezrádzam nič, je to stále pekne zamotané, zvrat za zvratom ani po skončení filmu nebude každému všetko jasné, nájdu sa určite aj takí, ktorí nepochopia takmer nič a film odpíšu. Každý divák si musí skladačku záhad vyriešiť sám a prísť na to, čo z toho všetkého si hlavná postava Alicia vymyslela a čo je pravda. Každopádne Oriol Paulo znova nesklamal, film je výborne a pútavo natočený, herecky super obsadený i zahratý. Musím pochváliť výbornú snovú scénu asi v polovici filmu, ktorá mala až hororový nádych. Nemôžem dať plný počet z dôvodu, že s niečím podobným tu už bol Scorsese a DiCaprio. Napriek tomu v záplave priemernosti a braku na Netflixe je to príjemné osvieženie. Berte toho Paula do Hollywoodu...80%. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Čakalo sa oplatiť, Oriol ma za to odmenil svojim TéeMkom. Ale tentokrát mu nešlo o mindfuck(!) Len sa rád hrá s divákom a pýta sa. A ja rád neodpovedám a od Neho sa nechávam fackať. Nasrať na nejaký "ostrov", kto povedal? Pripomenuť môže, ale toto je iná centryfuga. Doteraz neviem , ako sa mu darí držať pokope vizuál a scenár dokopy. Musí byť teda sústredený, čo asi čaká aj odomňa. Laťky si nenastavuje. Za mňa ohnivé fajn. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel v Barceloně, Tarragoně a Terrasse. K vytvoření přesvědčivě děsivého blázince byla využita stará budova Tabacalery v Tarragoně a bývalá automobilka Mercedes v Barceloně. (GASTON73)
  • Film se odehrává v 70. letech 20. století. Tedy v době, kdy zemřel španělský autoritativní vůdce Francisco Franco, jehož titul zněl „Vůdce Španělska z Boží milosti“. Ve Španělsku se v té době prováděly rozsáhlé reformy, včetně reformy péče o duševně nemocné, kterou můžeme ve filmu vidět. Název filmu částečně odkazuje na titul zesnulé hlavy státu. (Viacslav)

Reklama

Reklama