Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o "čaji o páté", kde se jen tak mimochodem projednává jeden z největších zločinů proti lidskosti. Odosobněně, se společenskými úsměvy. Předpokládá se, že jste s historickými fakty seznámeni, a tak se příliš nepodává pomocná ruka. Z výsledku (myšleno filmového) mrazí více než byste řekli, že je vůbec možné, když se jedná čistě o "interiérovou konverzačku". Skvělí jsou hlavně herci; a to všichni bez výjimky. Ovšem Heydrich v podání excelujícího Branagha je kapitola sama pro sebe. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh a smějící se pražský řezník přímo fenomenální, Tucci nebo Firth zaostávají jen o kousek. Obludný film, i kvůli tomu, že si člověk tady nejlépe uvědomí, že všichni tito nacisté byli opravdu jen lidé, kteří kolikrát mohli vystupovat velice elegantně a sympaticky. A pak se zaposlouchá do toho, o čem diskutují. A ochladí se. Scéna "spravedlivého" hněvu Stuckarta v podání Firtha, který prosazuje právní řešení věci, je nezapomenutelná a mrazivá. Stejně tak jako "jednotky". ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu není možné projevovat nadšení. To, co tam zazní, je hnus největší. Herci jsou výborní, a proto z jejich chladných výkonů čiší obrovský chlad. Ze samého Kennetha Branagha jde strach, když bez emocí pronáší ty strašné věty. Sledovat tenhle film právě v den 80. výročí téhle děsivé události je ještě více znepokojující, než si je člověk ochoten připustit. Pokud jste z Konference ve Wannsee nadšeni, máte nějaký problém, který byste měli urychleně řešit. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dôležitá udalosť, o ktorej máme zachovaný jeden jediný záznam od ríšskeho sekretára Martina Luthera, účastníka konferencie, ktorý nejak "zabudol" svoj papier zlikvidovať. O ničom viac nevieme a tak súhlasím s užívateľom JASON_X, že všetko je len fikcia. Nevieme, ako to celé prebiehalo, ako sa presne títo páni zhovárali, no a Heydrich tu podľa mňa vôbec nie je zahraný verne. Celá konferencia trvala len 90 minút, čiže dokonca aj tento film je dlhší. Podľa mňa sa v reáli toľko nesporili. Slovo Führera bolo hlavné, len si to odsúhlasili. Môj názor. Ale film samozrejme potreboval nejakú drámu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Komorní drama, které mne svou naléhavostí oslovilo více než Schindler´s List. Opulentní meeting u zasněženého jezera je totiž plný hrůzy bez jediného explicitního záběru a slova zde pronášená s ohledem na historické okolnosti mrazí jako led. Exceluje chladný, vnitřně napjatý Tucci v roli majora Eichmanna. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • 63. minuta, zrovna se jedná se o vraždění v plynových autech. V tu chvíli je záběr na A. Eichmanna (Stanley Tucci), který si zrovna zapaluje cigaretu. V dalším záběru, kdy vidíme A. Eichmanna z profilu, tak si vkládá opět novou cigaretu do úst a zapaluje si ji znovu. (Jimmy15)
  • Okrem Berlína a jeho časti, ktorej názov je Zehlendorf (práve na tomto predmestí sa nachádza vila na brehu jazera Wannsee) sa natáčalo aj v Londýne. (MikaelSVK)
  • Krom nahrávky, kterou v závěru pustí Eichmann, se v průběhu celého filmu neobjevuje žádný hudební podkres. (StarsFan)

Reklama

Reklama