Reklama

Reklama

Kdo z koho

  • Česko Kdo s koho (více)
Trailer

Ať vyhraje ten nejlepší! Nebo ne? Reese Witherspoonová v hlavní roli americké studentské komedie... Maturantka Tracy Flicková (Reese Witherspoonová) je modelovou středoškolskou studentkou. Vzornou, iniciativní, ctižádostivou a chladně manipulující svým okolím, ať se jedná o spolužáky nebo pedagogy. Profesor McAllister (Matthew Broderick) ji nesnáší, ale současně je jí přitahován, i když ví, že si zahrává s ohněm. Když učitel zjistí, že Tracy ke svým trofejím hodlá přidat při nadcházejících studentských volbách i titul školní prezidentky, rozhodne se jí vytvořit náležité konkurenční prostředí... Režisér řeckého původu Alexander Payne (nar. 1961), který za svého mentora považuje českého emigranta Jiřího Weisse, upoutal pozornost celovečerním debutem Občanka Ruth o těhotné feťačce, jejíž nenarozené dítě se stane předmětem nátlaku dvou názorových skupin. Spolu se svým stálým spolupracovníkem Jimem Taylorem zpracoval pro svůj další snímek Kdo s koho (1999) román Toma Perrotty (jeho další kniha "Jako malé děti" byla rovněž úspěšně zfilmována) jako jízlivou satiru nejen na americký volební systém, ale také na záplavu bezduchých teenagerských veseloher. Snímek získal řadu ocenění především za svůj propracovaný scénář (mj. oscarovou nominaci a Cenu newyorských filmových kritiků) a také uznání za herecké výkony, mezi nimiž vévodí kreace Reese Witherspoonové v ústřední roli bezohledné manipulátorky, za niž byla vyznamenaná Cenou Národní společnosti filmových kritiků a nominací na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Alexander Payne v celej svojej kráse. Jeho filmy mali vždy niečo do seba. Príbehy jednoduchých ľudí, hlúpych chýb meniacich celý život a pritom mu zostáva nadhľad a určité pochopenie pre každú zo svojich postáv. Ako tvorca rozhodne patrí k tej novšej vlne súčasných režisérov a môže sa pochváliť osobitým štýlom a dobrým výberom postáv. Broderick by si zaslúžil viacej takýchto úloh a Witherspoon je absolútne neznesiteľná. Aj po toľkých rokov sa dokážem nad niektorými scénami zasmiať a zároveň byť značne spokojný so spôsobom ako je príbeh vyrozprávaný. Niektoré potrebné klišé dodržuje, iné naopak starostlivo rúca a stáva sa na poli školských filmov veľmi výrazným a originálnym. Nie dokonalé, ale po všetkých stránkach príjemné a zábavné. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

..„Volby nejsou soutěží popularity.. naši zemi vybudovali především lidi jako jsem já, kteří velmi tvrdě pracují, protože nic nikdy nezískali zadarmo. Chce to jenom trošičku víc zabrat.“ Povedená komedie o jedné veledůležité volbě studentského prezidenta a o pokusu volby zmanipulovat. „ Nesnažte se ovlivnit osud. Ten se totiž ovlivnit nedá, proto je to osud.“ Naprosto skvělá Reese Witherspoon v roli nesnesitelně ambiciózní Tracy .. „Zúčastňovala jsem se všech schůzí a hlásila se do všech výborů, abych jim mohla předsedat“. Báječné hlášky! ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5 Film, ktorý som si pozrel kvôli tomu, že Payne "umí" a tu sa to len potvrdilo. Election je obyčajným, navonok nenápadným filmom s "obyčajnými" postavami, v ktorom funguje všetko tak ako má. Či už sa jedná o typologicky presný casting (ešte aj ten trtko Broderick je fantastický a sem sa maximálne hodí), skutočne vynikajúci, inteligentný, nápaditý a správne dramtický/komediálny scenár, réžiu, kameru, kreativitu a nápady. Skrátka trefa do čierneho, len nechápem tie nízke percentá...c'est la vie... ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Snad nejlepší (=nejtrefnější) komedie z amerického středoškolského prostředí. Mezi zdrcujícími gagy tu promlouvá trpká zkušenost se současnou středostavovskou Amerikou, která je (bohužel) velice snadno přenositelná i do reality dnešní střední Evropy. Payne tu s ironickým úšklebkem hovoří o životě a jeho peripetiích, které dřív nebo později najdou každého, kdo není primárně svině, ale občas má naopak chuť těm sviním kolem sebe něco perného říct... Tenhle film to říká za ně. Není co dodat - snad jen, že Broderickovo sprchování je pro mě nejneuvěřitelnější "koupelnovou scénou" všech dob. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Mám raději Kačera Donalda než Mickey Mouse. Mickey je superman, bezchybný, skvělý, nedostižný, nereálný. Donald je smolař, vrták, postava důvěrně známá, lze ho milovat jako kamaráda. A tento film je komedie s Donaldem v hlavní roli. Překrásné a pravdivé na ní je, že když poctivec a dobrák zkusí švindlovat, provalí se to na něj okamžitě a nemilosrdně, ze všech stran. --- Jenže dialogy nejsou úplně na úrovni dobrého námětu. Takže až tak ostrovtipné to zas není. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Film se natáčel v Omaze, odkud pochází i režisér Alexander Payne a představitel Paula Metzlera Chris Klein. Natáčelo se na místní střední škole i za využití jejích skutečných studentů. (PogoJoe)
  • Film měl původně jiný konec, ve kterém bývalý profesor Jim McAllister (Matthew Broderick) prodával auta a Tracy (Reese Witherspoon) ho navštívila před odchodem na vysokou. Po testovacích projekcích byl však konec přetočen, protože se divákům nelíbil. Původní konec se náhodou objevil na videokazetě zakoupené na bleším trhu v roce 2011 a nahrávka poté na serveru youtube, kde jej lze nalézt. (PogoJoe)
  • Role Tracy Flick vynesla Reese Witherspoon 45. místo v žebříčku Nejlepších filmových ztvárnění všech dob časopisu Premiere. (zajda404)

Reklama

Reklama