Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (323)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Kdyby film pokračoval v takovém tempu, jakým začal, bylo by to jasně za pět. Ovšem režisérovým záměrem bylo ukázat dívky, jak pomalu dospívají. Škola je za nimi a není jednoduché se zažít do světa dospělých. Neuvěřitelně rebelná Thora Bitch i Scarlett Johansson. Díky svým vnadám zde hraje starší dívku, jinak to bývá naopak, a to dosti radikálně. Jen ať rostou ;-) Nesmím zapomenout na Steva Buscemiho, jeho Seymour je geniální ňouma! ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Mňam! To byla lahůdka! Celý ten přízračný svět mi byl nějak povědomý. Stačilo se trochu zavrtat do mé nedávné minulosti a hned jsem v ní objevil jeho střípky. A mám takový pocit, že se v budoucnu občas ozve znovu. Hledání místa ve "světě", hledání sebe sama a touha něco s tím vším udělat, i když nevíme co, skvěle symbolizuje závěrečná scéna s autobusem. Já už jsem do podobného před několika lety nastoupil. Myslím, že to nebylo poprvé (ani naposled). Opovrhování nad (ne)normálností a trademarky všedního života někdy chytí i mě, čili i po této stránce sympatizuji s hlavními aktérkami. Film pro mě byl jakousi terapií, jak pochopit věci minulé a zvládnout věci budoucí. Tak zase někdy ahoj, přízračný světe! ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Daniel Clowes si sám adaptoval svoj netradičný komiks do scenára a uspel. Prvýkrát sa stalo, že nomináciu na Oscara za scenár podľa predlohy získal počin, ktorý vznikol podľa komiksu. Príbeh dvoch teenageriek, ktoré sa musia rozhodnúť, akým smerom sa bude uberať ich život, je výbornou sarkastickou indie drámou. Vynikajúce herecké výkony na čele s Thorou Birch (Americká krása), Stevom Buscemim (Con Air) a mladou Scarlett Johansson sú hlavným tromfom tohto strateného klenotu od režiséra populárnej komédie Santa je úchyl! ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Ghost World jsem už kdysi dávno viděl, mám takový pocit, že to bylo v cyklu "Amerciké nezávislé léto" na ČT. Ovšemže v té době jsem znal snad jen Steva Buscemiho a v paměti mi ulpělo několik scén. Jsem rád, že jsem po těch letech film opět nalezl, protože je to opravdu skvostný zážitek. "God fuck you too". ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Filmové adaptace komiksů mám strašně rád, objev tohoto snímku s mladičkou Scarlett Johansson byl proto pro mě příjemným překvapením. Tolik chytrých replik, vtipných dialogů a perfektně vypointovaných situací na jednom místě aby pohledal. Škoda, že stejnojmenný komiks Daniela Clowese zatím stále nevyšel česky, bral bych ho všemi deseti! Tady prostě není co řešit, tenhle film je tak živelně vtipný a současně smířlivý a chápavý ke vší té plejádě pošuků, že mám skoro chuť si ho pustit ještě jednou. Ach, to musely být časy, když tenhle film v r. 2001 běžel na 36. MFF Karlovy Vary a Scarlett Johansson, tehdy ještě coby relativně neznámá herečka, byla u toho... UPDATE 26. 8. 2016 - Úžasný film, který mě strašně bavil i napodruhé. Ten požitek z herectví tria Birch & Johansson & Buscemi je vyloženě povznášející - všichni jsou tak neuvěřitelně skvělí, sympatičtí a přesvědčiví. Jak film ke svému závěru sklouzává do stále melancholičtější roviny, přelil se ten smutek nakonec i na mě - a to přitom vše začíná skoro jako čistokrevná komedie, byť poněkud atypického rázu. Soudím, že vznik tohoto filmu byl takový malý zázrak, jehož úspěch se už nikdy režisérovi ani T. Birch nepodařilo zopakovat. Ten film ani trochu nezestárnul a stále baví, jako by byl natočený včera. Komiksová předloha musí být neuvěřitelná pecka. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Když Enid přijde navštívit Seymoura, má na sobě modré džíny - dárek od Dany. Džíny vidíme předtím dvakrát ve filmu ležící na chodníku. (Kulmon)
  • Po záverečných titulkoch nasleduje ešte jedna krátka scéna, v ktorej Seymour (Steve Buscemi) zmláti návštevníka obchodu a predavača. (Illioplius)
  • Seymour se v komiksu objeví jen jako oběť falešného telefonátu ze strany holek. (HellFire)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama