foto

Bob Balaban

  • nar. 16.8.1945 (71 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Elmer "Bob" Balaban je americký herec, režisér a spisovateľ, narodený v Chicagu do rodiny Eleanor a Elmera Balabanových. Otec Elmer bol priekopník káblovej televízie a s jeho strýkom založili známe divadlo Theatre Circuit a reťazec ďalších malých divadiel v Chicagu a jeho okolí. Elmer Balaban a jeho brat Harry založili i filmové štúdiá H & E Balaban Corporation v Chicagu. Bobov ďalší strýko, Barney Balaban, sa stal prezidentom Paramount Pictures. Z toho jasne vyplýva, že Bob a hranie mali k sebe blízko už od malička.

Jeho prvý film bol Polnočný kovboj (Midnight Cowboy) kde sa objavil vedľa Dustina Hoffmana a Jona Voighta. Predtým hrával v divadle a objavil sa i na Broadwayi v hre "You're a Good Man, Charlie Brown".

Neskôr sa objavil i vo filmovej verzii známej knihy Josepha Hellera Hlava XXII (Catch XXII) kde si zahral s Alanom Arkinom. Jeho azda najznámejším filmom sú Spielbergove Blízke stretnutia tretieho druhu (Close Encounters of the Third Kind).

Na sklonku 70. a 80. rokov bolo tohto herca možné vidieť vo viacerých filmoch ako napríklad Bez zlého úmyslu (Absence of Malice) v réžii Sydney Pollacka, či v pokračovaní Kubrickovho veľdiela 2010: Rok prvého kontaktu (2010) s Royom Schneiderom v réžií Petra Hyamsa.

Spolupracoval i na ďalších filmoch ako napríklad Alice v réžii Woody Allena v hlavnej úlohe s Miou Farrow, vo filme Jodie Foster Človíček Tate (Little Man Tate), či Tima Robbinsa s názvom Bob Roberts. Z tých významnejších filmov, v ktorých sa Bob so svojou charakteristickou tvárou objavil, sú napríklad Majestic v réžii Franka Darabonta v hlavnej úlohe s Jimom Carreym, Jakub klamár (Jakob the Liar) s Robinom Williamsom, alebo Mexičan (The Maxican) s Bradom Pittom a Juliou Roberts v réžii Gore Verbinskeho. Taktiež i Svet duchov (Ghost World) Terry Zwigoffa so Scarlett Johansson a Stevom Buscemim, Gosford Park v réžii Roberta Altmana s Michaelom Gambonom a Maggie Smith, v akčnej komédií s Jackie Chanom Tuxedo, alebo i v oscarovom životopisnom filme Capote s Philipom Seymour Hoffmanom.

Veľkú časť svojej kariéry spojil Bob Balaban s hercom, režisérom, komikom a hudobníkom Christopherom Guestom. Zahral si napríklad v jeho filmoch Víchrica (A Might Wind), Najlepšia show (The Best Show) či Nominace na Oscara (For Your Consideration).

Vo svojej kariére sa objavil i v rôznych televíznych snímkach a hosťoval i v seriáloch ako napríklad Priatelia (Friends) alebo Vincentův svět (Entourage).

Popri filme sa Bob venuje divadlu i naďalej a v roku 1979 bol nominovaný na cenu Tony za hlavnú rolu v Gogolovej satire Revízor.

Bob Balaban je aj spisovateľom. Je autorom šiestich kníh pre deti o bionickom psovi menom McGrowl.

A nakoniec cenná informácia pre fanúšikov seriálu Červený trpaslík (Red Dwarf). Balaban je vlastníkom všetkých autorských práv na potencionálny film k tomuto seriálu.

toi-toi

Herecká filmografie

2017 Untitled Wes Anderson Project
2016 I Am the Pretty Thing That Lives in the House
Landlocked
Mascots
Pitch (TV seriál)
Pilot (S01E01)
2014 Grandhotel Budapešť
Památkáři
2013 Fading Gigolo
Muhammad Ali: Největší souboj (TV film)
2012 Až vyjde měsíc
Girls (TV seriál)
2011 Příšerka v Paříži
Terapie online (TV seriál)
Thin Ice
2010 F--K
Kvílení
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Rage
2008 Nové sčítání hlasů (TV film)
Web Therapy (TV seriál)
2007 Dedication
Kněz je poděs
Koření života
2006 Nominace na Oscara
Žena ve vodě
2005 Capote
Nevěřte mužům
2004 Gerald L'Ecuyer: A Filmmaker's Journey (TV film)
Marie a Bruce
2003 Vichřice
2002 Burbs, The (TV film)
Tuxedo
2001 Gosford Park
Majestic
Mexičan
Plán B
Přízračný svět
2000 Nejlepší show
Tex, the Passive-Aggressive Gunslinger
1999 Cena za život (TV film)
Cradle Will Rock
Jakub lhář
Natural Selection
Tři do tanga
1998 Giving Up the Ghost (TV film)
1997 Definite Maybe, The
Hlídači času
Pozor na Harryho
1996 Conversation with the Beast
Čekání na Guffmana
Noční šichta (TV film)
Srdce v oblacích
1994 Dobrodruzi z velkoměsta II: Legenda o Curlyho zlatě
Hamouni
Přátelé (TV seriál)
1993 Amos & Andrew
Poslíček
1992 Bob Roberts
Unnatural Pursuits
1991 Človíček Tate
1990 Alice
Face of Fear, The (TV film)
1989 Smrtící rána
1987 End of the Line
Invisible Thread (TV film)
1984 2010: Druhá vesmírná odysea
1981 Bez zlého úmyslu
Čí je to vlastně život
Prince of the City
1980 Mutace
1978 Girlfriends
1977 Blízká setkání třetího druhu
1975 Vyšetřovací zpráva
1974 Odborník na banky
1971 Making It
Marriage: Year One (TV film)
1970 Hlava 22
Jahodová proklamace
1969 Já, Natálie
Půlnoční kovboj

Dokumentární

2016 Eva Hesse
Starring Austin Pendleton
2015 Nora Ephron: Všechno je námět
2010 Moguls & Movie Stars: A History of Hollywood (TV seriál)
2008 Windmill Movie, The
2006 Celebrating Schlesinger
Reflections of Lady in the Water
2003 I Love the '70s (TV seriál)
2002 Tim Robbins - hráč od srdce (TV film)
2001 Making of 'Close Encounters of the Third Kind', The
Making of 'Gosford Park', The (TV film)
1989 Funny
1984 In Our Hands
2010: The Odyssey Continues
1982 Making of 'Absence of Malice', The (TV film)
1977 Making of 'Close Encounters of the Third Kind', The (TV film)

TV pořady

2014 John Oliver: Co týden dal a vzal (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)

Režijní filmografie

2013 Alpha House (TV seriál)
2009 Georgia O'Keeffeová (TV film)
2006 Bernard a Doris
2005 Exonerated, The (TV film)
2002 Zóna soumraku (TV seriál)
2001 Dead Last (TV seriál)
2000 Deadline (TV seriál)
1999 Strangers with Candy (TV seriál)
Znovu na světě (TV seriál)
1997 Oz (TV seriál)
Subway Stories: Tales from the Underground (TV film)
1995 Legend (TV seriál)
1994 Last Good Time, The
1993 My Boyfriend's Back
1992 Amazing Stories: Book Five
Eerie, Indiana (TV seriál)
1989 Moji rodiče
1985 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
1983 Brass Ring, The (TV film)
Příběhy z temnot (TV seriál)

Dokumentární

2014 We the Economy: 20 Short Films You Can't Afford to Miss
1997 Directors on Directors (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace