Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Proč se vážený profesor Presbury (P. Kostka) chová občas jako šílenec? Souvisí snad jeho šplhací mánie s pozdní vášní, se kterou zahořel k mladičké půvabné dívce Alici (B. Srncová)? To vše – a ještě více – se snaží objasnit, na žádost profesorova tajemníka (J. Šťastný), snoubence profesorovy dcery (K. Brožová), věhlasná dvojice – Sherlock Holmes (V. Preiss) a doktor Watson (J. Somr). A ještě prozraďme, že nezanedbatelnou úlohu má v celém tomto záhadném příběhu i Praha! (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Málo tajomný profesor s banánom v hube a len trochu vtipný Sherlock s Watsonom, hoci bravúrne herecky zvládnuté, ale z tajomného príbehu nebolo vlastne nič. Obdiv z videného tak ostal len pre Brožovú, niekdajšiu princeznú z Fantaghira, vtedy ešte bez šošovice pri nose. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jeden by neřekl, čeho je člověk schopen z lásky..." Jeden by neřekl, že Sherlock Holmes může řešit takový obskurní případ. Viktor Preiss spolu s Josefem Somrem v roli legendárního detektiva a jeho přítele Watsona, tvoří velmi příjemný herecký pár. Petr Kostka tu roli občasného bláznivého profesora sehrává s grácií jemu vlastní, i když ta poloha se zvířecími instinkty mohla být při kvalitnější režii ještě věrohodnější. Filmu nechybí sušší anglický humor, pěkná výprava a slušivé kostýmy. A živoucí filmová hudba Jiřího Svobody svým charakterem nezapře svého autora. Přesto ten příběh nemá moc zdařilou pointu, proto za mě jen průměrné hodnocení. PS: Shlédnuto jako připomínka 85. narozenin Petra Kostky.  ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Režisér Zelenka a scenárista Čechura je dvojka břídilů. Všechno špatné na tomhle tv filmu zavinili oni. Mít k ruce geniálního Preisse coby Sherlocka Holmese a geniálního Kostku coby záhadného profesora Presburryho režisér a scenárista z britských ostrovů, tak je z toho geniální film. Pracovat s absurdním detektivním příběhem se musí umět. Nelze k němu přistoupit formou, jaká byla zvolena. Tedy slaboduché pojetí. Tohle není ani taškařice, rozhodně to není ani plnohodnotná detektivka. A horor? To jsme se nasmáli. Divák je v pátrání na míle daleko před dvojkou Holmes a Watson (trochu hůře napsaná kreace pro Josefa Somra, který vedle důstojného Viktora Preisse působil imbecilně), takže ho "šokující" odhalení nemůžou nijak rozhodit. A tak zákonitě musí přijít nuda. Kostky je málo, ale s časem, který dostal, naložil bravurně. Jeho kreace je excelentní. Preiss vtiskl Holmesovi velmi zvláštní charakterní rozměr, kterým ukazuje, že je vynikajícím Holmesem nejen v rozhlasových hrách, ale i v televizních kulisách. Kulisy jsou opravdu hodně bídné, vidět za nimi cokoliv britského může jen píča. Celkově mně film vůbec neubíhal, režie neuměla pracovat s tajemnem, neuměla navodit vskutku nic mysteriozního. Dorazil to závěr. Naprosto debilní vyvrcholení. Pozitivní známky mají pánové Preiss a Kostka, ti převyšují zbytek, Šťastný ukázal, že má talent být výrazně snaživou vedlejší postavou, Brožová jen na okrasu, Srncová byla na place jen minimálně, aby nějak vzbudila zájem ohledně profesorova citového vzplanutí k ní, pan Augusta už jen herecky dosluhoval. Maska profesora celkem dobrá, takže i to je plus. Příběhově a hlavně režijně je to tristní, genialita pánů herců ani nepotřebovala žádné režijní vedení. Nekvalitně napsané a zrežírované. 3/10 ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Sherlocka Holmese mám hodně nakoukaného a hlavně načteného. Ze všech hereckých představitelů je v mojí imaginaci hlavního hrdiny Viktor Preiss spolu s Jeremy Brettem nejblíže. Velmi blízko je i Josef Somr hrající Dr. Watsona. Jejich špičkování, lehká nadsázka a humorná česká ironie filmu ani látce vůbec neškodí. Chápu, že byl Zdeněk Zelenka vázán skromným rozpočtem, takže v reáliích (především exteriérech) nevidím moc anglického a už vúbec ne v hudbě. Ta je sice poplatná oné době, ale spíše vídeňská. Filmík je svěží, napínavý i úsměvný. Úsměvný je hlavně Dr. Watson, protože v tomto českém zpracování ze všech Watsonů nejvíc chlastá! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Původní povídka, kterou její autor, Sir Arthur Conan Doyle, vybavil příznačným hororovým napětím, sice v tomto televizním provedení utrpěla jistou schematičností (nepříliš vynalézavá režie Zelenkova), přesto je na co se dívat – především zásluhou vynikajících herců. V tomto případě se na prvním místě sluší připomenout Viktora Preisse a Josefa Somra, jehož ztvárnění věrného Holmesova pobočníka, dr. Watsona, je vskutku originální. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • V čase 46:40 se na stěně objeví elektrická rozvodná skříň maskovaná erbem a umělohmotné elektrické vypínače, které se v té době nevyráběly a ve filmu se navíc svítí petrolejovými lampami a svíčkami. V časech 15:47, 15:53 a 46:22  se objevuje vedení poplašného zařízení budovy a v čase 16:25 je ve zdi kulatá elektrická krabička. (Stefi_836)

Reklama

Reklama