Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neobvyklé zážitky dvou tuláků na cestě do poutního místa. Dva chudí poutníci se vydávají na cestu z Paříže do Španělska, kde chtějí navštívit slavné poutní místo Santiago de Compostela. Jejich pouť je provázena řadou podivných příhod: u silnice sedí dítě se stigmaty, vrchní číšník v restauraci zasvěceně diskutuje o Kristovi, venkovan oslovuje tuláky latinsky, prostitutka vyzývá zákazníky, aby s ní zplodili dítě... Udivení poutníci cestují i v čase – setkávají se s prvními křesťany, dvěma barokními šlechtici polemizujícími o Bohu, ale i se svými současníky. Mléčná dráha patří do skupiny filmů, ve kterých se Buňuel zaobírá otázkou náboženské víry – a ve kterých se často nenávistně pouští do církve a jejích zástupců (z ostatních Buňuelových filmů s touto tematikou připomeňme snímky Nazarin, Viridiana či Šimon na poušti). Hravý a výsměšný snímek nezapře režisérovy surrealistické kořeny. Spíše než podklad k diskuzi nad problematikou víry podává útržkovitý, záměrně nejasný a silně sarkastický obraz úlohy náboženské dogmatiky v evropských dějinách. Víra však v Buňuelově neuctivém pohledu získává i určité poeticky humorné kvality. Film s Paulem Frankeurem a Laurentem Terzieffem v hlavních rolích vznikl v roce 1969. Na scénáři s režisérem jako obvykle spolupracoval jeho francouzský kolega Jean-Claude Carriere. (Česká televize)

(více)

Diskuze

kminova

kminova (hodnocení, recenze)

Hodně zajímavý film, sice jsem si po jeho skončení nebyla úplně jistá, jestli bych dokázala přesně říct, o čem že vlastně byl, ale bavil mě a nějakým zvláštním způsobem se mi líbila jeho atmosféra...

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

berg.12: právě...já mám strach, že mě bude budit ze spaní...je neskutečně démonický...skoro se mi až chce klít: ´´Safra!´´

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Dan9K: Proč se Ti nelíbí ta fotka? Tenhle člověk, kdyby si stoupnul za dirigentský pultek, tak v orchestru nikdo ani necekne a všichni budou hrát jak o život. Co teprve, když usednul na režisérskou stoličku... :)

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Ten Buñuel mi nějal nebyl po Andaluském psu, a možná i z té fotky, sympatický....tímhle si mě ale získal. Safra... s chutí půjdu nebo si seženu cokoliv dalšího z jeho tvorby.
Fakt jsem nebyl daleko od 5 '>.

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Safra, to bylo dobré, velmi dobré - tak sháněj, woody, sháněj - já budu taky .)

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

A já na to jdu dnes večer do kina ... Safra, asi se na to podívám :-).

woody

woody (hodnocení, recenze)

Tohle jsem viděl tak před 4 nebo 5 roky... Safra, asi si to znovu seženu :-)

Reklama

Reklama