Reklama

Reklama

Watcher

  • Velká Británie Watcher
Trailer 5

Mladá žena se nastěhuje se svým snoubencem do nového bytu, ale trápí ji pocit, že ji ve vedlejším domě sleduje neviditelný pozorovatel. (tribican)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (101)

InJo 

všechny recenze uživatele

Režijně nečekaně sebejisté ztvárnění námětu, který byl v minulosti zpracován už nejmíň tisíckrát. Neznámá Chloe Okuno dokázala s minimem prostředků (finančních i filmařských) vytěžit z neobjevného scénáře náramně pochmurnou podívanou o ženě (výborná Maika Monroe) sužované strachem z toho, že ji někdo sleduje. Krásně tajemné, tísnivé, audiovizuálně vytříbené a s precizně budovanými scénami, které přikovají do sedačky i bez užití jakýchkoliv obvyklých žánrových propriet (lekačky, násilí, nadpřirozeno). Nebýt finále natolik tradiční, nepřekvapivé a celkově banální, šlo by o mysteriózní psychothriller blížící se úrovni nejlepších obdobných děl Romana Polanského (Rosemary má děťátko, Nájemník). 70 % ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bukurešť město kde to nežije (a to v něm žijí necelé 2 miliony lidí). Nicméně tvůrci nám jej ukazují jako nejosamělejší místo na světě. Takové místo, ve kterém jste jedno i svému partnerovi, přestože jste cizinkou v cizí zemi. Hlavní hrdinka je chudera, našla si hrozného blbce, který ji táhne na druhý konec světa a pak na ni nemá čas. Celý film jsem se potýkal s ukrutnými nelogičnostmi. V doprovodu policisty hrdinka raději nikam nejde, aby pak na druhý den sama vlezla prakticky kamkoliv. Musím říct, že jsem si tyto krátké jednoduché kousky docela oblíbil. Není to nic složitého, vlastně se divák jen usadí a počká až se to NĚCO začne dít a ono se vždy dít začne. Když to má navíc jen 90 minut o to lépe. Jenže tady se toho zase tak moc neděje a poměrně dlouhou dobu. Nakonec se finále smrskne na nějakou slabou desetiminutovku. Škoda že naše hrdinka neodstřelila i toho vola co ji do té Bukureště vzal. Hodně slabý zástupce žánru. 40% ()

Reklama

Philcze 

všechny recenze uživatele

Okuno je mnohem lepší režisérka než scenáristka. Snaživá variace na Hitchcocka říznutá Polanskiho smyslem pro paranoiu. Táhne to skvělá scénografie, naplno využívající chladnosti a neokoukanosti bukurešťských lokací, trpělivá kamera, která drží záběry mnohem déle, než je příjemné, a samozřejmě vynikající Maika Monroe, držící v hrsti titul nezávislé scream queen, k níž však přidává dost uvěřitelné zobrazení ženy na pokraji zlomu. Všechno žánrový nadstandard. Jenže dnes každý festivalový horor musí mít kritický podtext a být jaksepatří „elevated". U Watchera je tato rovina jen velmi jemná, nerozpracovaná a přesně taková, jaká si myslíte. Pokud ale celá pointa visí na pomyslném „I told you so", je trochu zvláštní, že se hrdinka párkrát zachová naprosto neúměrně vzhledem k situaci a strachu z pronásledování, který by ji měl svazovat. Sama v noci liduprázdným metrem. Pronásleduje podivína od naproti do temného baráku bez jakékoliv zbraně. Chápu, že eskalace tempa a napětí musí být, ale zároveň nemůžu popřít, že mě to trklo. A tak jsme někde na půl cesty mezi hutnou žánrovkou a štípavou sociální kritikou. Ve výsledku ale zcela neuspokojí ani jeden tábor. 60 % ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Žena sa so svojím manželom presťahuje do Rumunska. Oboch rozhodí správa o tom, že sa v okolí pohybuje sériový vrah, ktorý vraždí mladé ženy. Naviac sa zdá, že ich obyvatel z bytu, ktorý stojí naproti, neustále pozoruje. Julia začne mať pocit, že niečo nie je v poriadku a nie je ďaleko od pravdy. - Šesť rokov trvalo, než tento film vznikol. Vôbec sa tomu nedivím, pretože neviem, aký šialenec mohol zafinancovať takýto generický nezmysel, v ktorom sa deväťdesiat minút nič nedeje. Maika Monroe je samozrejme bezchybná, ale problémom je to, že tu nie je čo hrať. Horor to vôbec nie je a ako thriller to tiež vôbec nefunguje. A tá zúfalá práca s lingvistickou bariérou, to už je fakt vrchol. Velké sklamanie, ale dúfam, že Maika sa ešte niekedy v nejakom horore objaví, pretože je to excelentná herečka. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Po takmer dvojtýždňovej šnúre bez 5* hodnotením tento počin o niečo zhovievavejšie ako mám vo zvyku. Výstižny je opis Arsenala83, vzkriesenie Hitchocka a povedzme Okna do dvora sa síce nekonalo ale mňa tá atmosfér z úvodu počas ktorého sa toho naozaj veľa neudeje celkom milo prekvapila. Občas má takéto filmy dokážu osloviť a v tomto prípade som ochotný dať trochu vyššie hodnotenie ako si film možno zaslúži ale mňa celkom oslovil. Vidieť to v kine nadávam, takto celkom spokojnosť. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Původní scénář Zacka Forda se v roce 2016 objevil na hollywoodském Black Listu, každoročním seznamu nejoblíbenějších nerealizovaných scénářů. Ford napsal scénář pod pseudonymem „Carl Young“. (LUKICKK)
  • Podle původního scénáře se měl děj odehrávat v Brooklynu v New Yorku. (LUKICKK)

Reklama

Reklama