Reklama

Reklama

The Covenant

  • Velká Británie Guy Ritchie's The Covenant (více)
všechny plakáty
Trailer 1

Příběh seržanta Johna Kinleyho, který na své poslední pracovní cestě do Afghánistánu využívá služeb místního tlumočníka Ahmeda. Ten neváhá riskovat život, aby v náročném terénu Johna dopravil do míle vzdáleného bezpečí. (Prime Video)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (353)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Ritchie opět nešlápl vedle a to i přes fakt, že opět zkouší něco krapet jiného. Nekompromisní válečný thriller, ve kterém funguje chemie dvou ústředních hrdinů i akční pasáže, které fungují i přes fakt, že Ritchie neobjevuje Ameriku a své největší audiovizuální trumfy víceméně skrývá. Přesto spokojenost a náznak toho, že se Ritchie dost možná skutečně nachází v nejlepší možné formě…. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Je mi trochu blbý zase psát, jak je Guy Ritchie skvělý. Letos už podruhé, v rozmezí ani ne půl roku. Ale co se dá dělat. The Covenant má sice pomalejší rozjezd, po nějaké půl hodině mě nicméně naplno vtáhnul, způsobem režisérovi vlastním. Perfektně natočená intenzivní akční pasáž geniálně využívající prostředí, která plynule přejde do survival thrilleru. Jake Gyllenhaal a Dar Salim skvělí, jejich chemie napříč filmem je parádní. Druhá půlka má odlišnou atmosféru a reflektuje jinou stránku života vojáka, aby se vzápětí opět vrátila do akce. Ta sice už není tak dobrá, zvlášť ke konci jí chybí potřebná gradace, místy působí až moc snadně, avšak pořád baví. Konec je emotivní a zároveň netěží z patosu, ale pouze ze vzájemného pouta dvou mužů. Ačkoliv je příběh jednoduchý, dokáže být opravdu silný svým tématem. To koneckonců podtrhuje hudba, která je minimalistická, a přesto naprosto pohlcující. Nejedná se o perfektní dílo, já jsem ovšem spokojený. 8/10 ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Miluju Gyllenhaala, miluju Ritchieho a miluju válečné filmy, takže jsem tak nějak předpokládal, že se mi Covenant bude líbit. Že bude ale až tak kvalitní a komplexní film jsem teda nečekal ani ve snu. Ritchie je neskutečný multitalent, protože točit věci od krimi Holmese přes fantasy Aladina a akčního Rozhněvaného muže až po válečný nářez v podobě Covenanta, a to vše ještě v takové kvalitě a v takové velikosti, s citem, se smyslem pro daný žánr a s precizním výběrem herců, to tady nedokáže doslova nikdo. Ohromně cením komplexnost a vícedimenzionální kvalitu Covenanta, protože se zde kloubí válečná akce, nahánění po Afghánských horách (vizuál bere dech!!) i dusné drama spolu s true-based motivem a když k tomu přidám odzbrojující hudební podkres a sakra talentovaného Dar Salima, který si zde krade všechno pro sebe a dost možná zastínil i Gyllenhaala, vychází mi bez debat excelentní nářez, který potěší široké spektrum publika. Ritchie, jsi bůh! ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Další prvotřídní a soustředěný Ritchieho biják. Podobně jako u WRATH OF MAN nejde o odlehčenou verbálně vytříbenou stylovku, ale přímou a razantní chlapskou akci s minimem dialogů tentokrát vzdávající hold tlumočníkům z řad afghánských. Přestože nevychází ze skutečného příběhu působí velice realisticky a naprostým vrcholem je nahánění se s hadrovými hlavami v horách zhruba uprostřed snímku. Napětí se dá krájet, technicky dokonale natočená akce ve stylu Michaela Manna bere dech. Válčení je krvavé, zemité a i kasárna působí velmi realisticky, spíše jako nevýrobní prostory ve fabrice než moderní řídící středisko. Gyllenhaal rovněž úsporný a nebere Daru Salimovy jeho zásluhy, protože za hlavního borce je tu právě jeho nenápadný mechanik s rodinou a děckem na cestě. Na příběhu nic extra dalšího než co je v synopsi není, ale jde tu tentokrát opravdu o to chlapské slovo a závazek pomoci někomu, kdo vás dostal ze sraček. Rád jsem s vámi nevedl tuto konverzaci. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie nepatrí medzi mojich obľúbených režisérov a The Covenant na tom nič nezmenil. Nemám rád filmy, kde sa polovica deja odohráva v tme, kde vojaci rozprávajú hantýrkou, ktorej nerozumiem, kde "dobrí" majú ostré náboje a "zlí" slepé, nemám rád, keď sa Španielsko hrá na Afganistan a najmä nemám rád krkolomné nepravdepodobné zápletky v scenári.  Je toho teda dosť, čo mi prekážalo na tomto filme, takže mi neprekáža dať mu iba tri hviezdičky. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (10)

  • Režisér Guy Ritchie se po tragické nehodě při natáčení filmu Rust (2024), při kterém herec a producent Alec Baldwin omylem zastřelil kameramanku Halynu Hutchins, rozhodl, že při natáčení jeho filmu se nebudou žádné reálné zbraně používat. Byly nahrazeny zbraněmi airsoftovými. (Castrator)
  • Film sa natáčal v Alicante, Sax a Villajoyosa (Španielsko) od februára 2022. (Arsenal83)
  • Letiště, kde se film natáčel, je letecká základna Zaragoza ve Španělsku. (pocket22)

Související novinky

Co nového připravuje režisér Guy Ritchie?

Co nového připravuje režisér Guy Ritchie?

19.01.2024

Britský režisér Guy Ritchie (Gentlemani, Rozhněvaný muž) v posledních letech nabral velmi zdatné tvůrčí tempo. Zatímco v loňském roce stihl představit v kinech akční komedii Operace Fortune: Ruse de… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Novinka Guye Ritchieho nabírá parádní obsazení

Novinka Guye Ritchieho nabírá parádní obsazení

03.02.2023

Britský režisér Guy Ritchie (Gentlemani, Rozhněvaný muž) je v posledních letech neuvěřitelně produktivní. Od roku 2019 poslal do kin pět filmů, šestý se začne točit za měsíc, v záloze už má… (více)

Reklama

Reklama