Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller Výkupné (1974) zavádí diváky do blíže neurčené skandinávské země, kde skupina teroristů obsadila rezidenci britského velvyslance, aby dosáhla propuštění svých druhů z britských vězení. V dramatickém a komplikovaném ději se překvapivě zkříží zájmy britské a místní bezpečnosti… Hlavní roli místního šéfa bezpečnosti Tahlvika ztělesnil známý skotský herec Sean Connery, který se v té době snažil zbavit nálepky své nejslavnější postavy – neohroženého agenta 007 Jamese Bonda. Jeho protihráčem v úloze teroristy Petrieho byl tehdy populární anglický herec Ian McShane. Režíroval málo známý finský tvůrce německého aristokratického původu Casper Wrede (1929–1998), který na sebe předtím upozornil filmovou adaptací Solženicynova románu Jeden den Ivana Děnisoviče (1970), a za kamerou stál slavný Bergmanův spolupracovník Sven Nykvist. Snímek vznikl v norských exteriérech a hrál se v druhé polovině sedmdesátých let i v našich kinech. Tehdy také vznikla česká verze, v níž postavu Petrieho namluvil těsně před svou emigrací Jan Tříska, jehož jméno bylo z filmu odstraněno. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

klerik 

všechny recenze uživatele

Nenápadný filmík, ktorý si len tak pozvoľna plynie, aby sa k záveru tak zamotal a prepolitizoval, že vám je už jedno, o čo tam išlo. Veľké plus je však sympatický "starý" štýl, ktorý je však výhodou len z dnešného pohľadu... 70% pretože je zaujímavé sledovať Conneryho ako "teoretika", ktorý len zadáva úlohy a akciu robia pešiaci... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaradiť do večerného televízneho programu v 35 stupňových horúčavách film, odohrávajúci sa v zimnej Škandinávii je chytrý ťah. Len škoda, že po rozmäknutí mozgu z letného dňa som nezožral nakoniec komplikovanejšiu zápletku, ako sa na prvý pohľad zdalo. Podstatné je, že na to prišiel Sean Connery, ja by som sa ako vyjednávač tiež nechal napáliť. Ono tie nórske exteriréry nie sú rozhodne využité na maximum, sorry Nykvist, a film si diváka nepodmaní, aj keď potenciál v príbehu a obsadení rozhodne bol. Goldsmithova hudba mi ale liezla poriadne na nervy. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový obyčejný thriller, co se rozpadá na několik nestejně kvalitních část, které pohromadě nedrží a nudí a nezachrání je ani charismatický Sean Connery, protože v podstatě nemá co hrát. --- EDIT: Viděno znovu 2/2019. Docela to drží v napětí a závěrečný zvrat je zajímavý (i když nad ním raději moc nepřemýšlet, protože ne ve všem dává smysl a ne vše do sebe zapadne), i stopáž je přiměřená, ale stejně to na lepší hodnocení nakonec nemá. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak trochu hodně obyčejný film, kde se dost často nic neděje, jen se kecá co se bude dělat. Což by nebylo ovšem špatné kdyby to celé nebylo hloupé a přitažené za vlasy. Connery je sympatickej ale má tu sakra málo prostoru aby utáhl film. Teroristé byly prkení. No aspon Goldsmithova hudba film vytáhla ze dvou * na tři. Ale stačí vidět jednou a konec. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Téma nie je ničím originálna - klasický únos lietadla teroristami, ktorí požadujú isté nepeňažné podmienky - akurát, že sa odohráva na zemi, síce nie v Spojenom kráľovstve, ale v netypicky zasneženom exteriérovom prostredí. Britská produkcia sa snaží hrať na 'ameriku', ale povedzem na to ešte nedorástla. To ale neznamená, že isté - bohužiaľ nenapínavé - kvality film má. Jednou z nich je Connery, ktorý príbeh ťahá, aj keď do akcie sa zapojí až v úplnom závere. Druhou je rozvinutejšia hra tých nahore. Na vyšší počet hviezd mu toho ale dosť chýba - viac akcie, riadnejšia dávka napätia, lepší herci vo vedľajších roliach a vyrovnanejšie tempo. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v norském Oslu a v anglickém studiu Shepperton. (Terva)
  • Ian McShane (Ray Petrie) nosí hodinky značky Omega Speedmaster Professional. (dyfur)

Reklama

Reklama