Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (916)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$5milionovTržby USA $1,082,715Tržby Celosvetovo $8,203,235„ Christian Bale zachádza za hranice herectva a do úlohy dáva viac než by bolo zdravé, z jeho postavy sa stáva herecky precítená nemohúcna troska a tak ako vypadá zúbožene na vonkajšok a o to ešte horšie vykresľuje svoj vzovnajšok. “ _Režisér tohto filmu je u širokého publika pomerne neznámy, je to Američan Brad Anderson, ktorý musel vďaka producentom filmu aj zo štábom pocestovať do Španielska aby tam natočil neskutočne silný príbeh odohrávajúci sa práve na území Spojených štátov a aj preto malo o niečo sťaženejšie podmienky, lebo museli mestečko v našej Európe prerobiť v niektorých detailoch na to pravé americké, čo teda u filmároch nebýva zvykom aby klasicky americký príbeh z tamtoho prostredia odišli filmovať na náš kontinent. A na veľké prekvapenie svoju úlohu pri tomto projekte zvláda nadmieru výborne doslova v určitých medziach až dokonalo. Vystavanie smutného príbehu do určitých temných vnútorných fáz mu ide lebo pochopil, že na hlavnom protagonistovi sa dá postaviť pevný základ celého príbehu o upadajúcom schizofrenikovi. Jednoznačne je vidieť že ponechal Christianovi určitú voľnosť v stvárnení, lebo jednak ísť kvôli vyziabnutému výzoru za nejaký možný limit schudnutia na slabunkých 55 kilogramov, je už čo povedať a popri tom ešte v zúboženom tele zahrať chorú utápajúcu myseľ, to už hraničí za možnosťami nie hereckého ale ľudského chápania. V porovnaní stvárnenia ohľadom schizofrénie od herca Russella Crowa ako Johna Nasha zašiel Bale ešte omnoho ďalej, aj keď režisér nevykresľuje obrázky zrovna tak čarokrásne ako v Oscarovej Čistej duši, on sa zameral na túto nepríjemnú vec viac s tej temnejšej stránky. Príbeh nemá priamočiarosť čo sa stáva v tomto prípade výhodou, hlavne na konci keď nám niektoré úsečné scénky dorysovávajú celistvosť smutného príbehu a hlavne aj vnútornú podstatu ako môže malí zlomový moment zmeniť celý život. Miestami to vypadá ako hra na mačku a myš ale potom príde rozuzlenie a všetko čo vypadalo ako psychicky nátlakový proces na jednu osobu sa zmení na dokonale vnútorné skresľovanie mysle, čiže schizofrénia. Jednoducho nič nie je tak ako to na prvý pohľad vypadá. _ „ V príbehu nám režisér poukazuje ako môže malí zlom v živote obrátiť celý život na ruby. “ _Herecké obsadenie je okrem herca ako je Christian Bale v úlohe Trevora Reznika, dosť neznáme a pre príbeh slušne fungujúce, či už Reznikova priateľka Stevie v podaní Jennifer Jason Leigh, ďalej jeho druhé ja pomenované ako Ivan (John Sharian) alebo aj Michael Ironside(Vesmírna pechota) v úlohe dokaličeného robotníka Millera, hrávajúce dosť zaujímavé vedľajšie postavy. Charaktery postáv okrem samotného Reznika detailnejšie nespoznáme, všetka pozornosť je upriamená len na jeho postavu lebo po celý čas nezíde z obrazu. /100%/ ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že Christian Bale překvapuje snad v každém filmu, kde vystupuje a troufnu si jej označit za jednoho z nejlepších herců posledních 20 let. Role, jíž se zhostil v Mechanikovi je opravdu "hustá", stejně jako fyzická proměna, kterou kvůli ní podstoupil. A nejinak je tomu i s depresivní atmosférou - ta sice houstne postupně a pomalu, ale dodá filmu solidní grády, byť sám závěr se dal trochu vytušit (a jak tady čtu, nebyl jsem jediný). Celkový dojem velmi dobrý, byť to asi nebude film pro každého. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Brad Anderson se mezi mnou ostře sledované režiséry nominoval ihned po vynikajícím horroru Session 9 (jeden z asi čtyř nejlepších, jaké ve 21.století vznikly). Mechanik prokázal Andersonovy vysoké kvality, a ač není čistým horrorem, přízračně děsivou atmosféru dokáže navodit mnohem lépe než většina z nich. Je to kvalitní mysteriozní film, v němž Anderson opět ukázal, jak dobře dokáže pracovat s psychologií postav v uzavřených kolektivech (zde parta ze soustružnické dílny). Prostředí oné dílny působí stejně deprimujícím dojmem bezvýchodnosti, jak tyto industriální prostory často působí na vnímavé jedince i ve skutečnosti. Proto na mě Reznikovo zdánlivé šílenství nechávalo zcela věrohodný dojem, a dokázal jsem ho chápat. Výše zmíněné (stejně jako vychrtlý hlavní hrdina, podivná tajemství a záhadné vzpomínky) mě do sebe vtáhlo natolik, že jsem v žádném případě neměl šanci vytušit pointu, o které se zde zhusta píše jak moc byla dopředu (dokonce prý od samého začátku) odhadnutelná. Samotná pointa mě pak překvapila přibližně stejně jako ta v Session 9 - rozhodně mi nepřivodila žádné zklamání, spíš jistou katarzi. V obou případech jsou pointy podstatné, a zpětně logicky vysvětlují celý příběh. Tyto dva Andersonovy nejlepší snímky jsou si v lecčems podobné, jen právě jejich úplný závěr staví oba do jiných rovin. Dávám velmi silné 4*, a těším se s čím mistr přijde teď. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Scott Kosar .. Mechanika by, jako film, bylo snadné odstřelit. Nemá žádnou velkou, natož pamětihodnou pointu a ani předešlé vykonstruované putování k ní nezavání originalitou. Jenže snímek naštěstí nesleduje ony omšelé psychické strasti ze strany nějakého úspěšného boháče a tak podobně. Za to jsem velmi rád. Celou tíhu okolností skládá příběh na bedra obyčejného dělníka, který nežije na výsluní společnosti. Prožívá si svůj každodenní úděl a mezitím, pod tlakem okolností, se mu postupně rozpadá jeho reálný svět. Už jen ta skutečnost - rok pořádně nespát - dá šedé kůře hezky zabrat... Mechanik vyniká skvělou, notně temnou atmosférou a ústřední hereckou kreací, kterou mistrně zvládl k nepoznání hubený Christian Bale. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo husty, tohle bylo pekelne husty. Takovejhle typ pribehu se da v podstate vypravet trema zpusobama. Bud od zacatku do konce netusite co se to deje ala Lynch, nebo je vam naopak vse az do konce jasny a konec to cely postavi na hlavu ala Shyamalan. A pak je treti pripad a to, ze sice ze zacatku netusite co se deje, ale film vam postupne dava cim dal tim vetsi smysl, jednotlivy epizody zacinaj zapadat do sebe a na konec se vse logicky vysvetli. A tohle je ten treti pripad, kterej mi vyhovuje nejvic. A nic na tom nemeni fakt, ze jsem pointu odhad uz par minut pred zaverecnym vysvetlenim. A musim se zminit o Christianovi Baleovi, to bylo neco neuveritelnyho, fakt ho vystihuje jedna hlaska z filmu: "Jeste trochu bys zhubnul a uz bys nebyl.", na jeho vzhled jen tak nezapomenete. Navic kdyz hral naprosto dokonale. K tomu vsemu si pripoctete vynikajici kameru, originalni pribeh, syrovou az skoro neprijemnou a napinavou atmosferu, dobre zvolenou hudbu a sviznou rezii a vyjde vam bezchybnej 5* film. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Pontiac GTO Convertible z roku 1970, který Trevor (Christian Bale) řídí, má jednu zvláštnost – tachometr na kapotě před čelním sklem. (Nathaniell)
  • Režisér nikdy po Baleovi nepožadoval, aby tak markantně zhubnul. Když se Bale objevil poprvé na natáčení, všichni včetně režiséra byli v šoku a zároveň nadšení z toho, jak se Bale postavy ujal. (Satan)
  • Čas 1:30 ráno se stal pro film symbolikou. V tuto dobu se vždy něco stane. (Satan)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama