Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (916)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Mechanik má takřka vše, co by měl obsahovat kvalitní thriller; tzn. slušnou porcí napětí, mrazivou a mysteriózní atmosféru, která je ještě velmi dobře podbarvená nemálo výbornou hudbou, tajemný příběh a také výborného hlavního představitele ( v tomto případě excelentního herce jménem Christian Bale). Problém je v jenom jediném, a to ve zde často kritizovaném konci, resp. závěrečném rozřešení. Netvrdím, že patří mezi zrovna originální a je fakt, že pointa se dá (částečně, nikoli však úplně) odhadnout opravdu po 2 minutách filmu, ale když konec srovnám se zbytkem příběhu, nepůsobí tolik jako pěst na oko a vyznívá sice suše, ale alespoň ne tolik nelogicky jako mnoho jiných thrillerů. Takže dávám solidní 4* a ve stoje tleskám hlavnímu představiteli. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film je vcelku podařenou sondou do světa paranoiou pronásledovaného člověka. Myslím, že tohle je asi každému jasné už od začátku. V tomto smyslu nelze očekávat žádné překvapení a je na kžadém jak se k tomu postaví. Já s tím nemám problém, protože film má své kouzlo. Již od začátku se mu daří udržovat diváka v neustálých obavách z čehosi neurčitého, co je všudypřítomné. Co říct k Chrustianu Baleovi? Role šílenců mů svědčí. Jako herec je nejepší v roli buď fanatických šílenců, nebo fanatických obhajců dobra. A zde vytvořil po Patricku Batemanovi dalšího věrohodného psychouše Reznicka, jehož sehrál tak zarputile, až vážně uvažuju o tom, jestli i sám herec je vůbec psychicky v pořádku. Vybízí se otázka, jestli skutečně musel zhubnout až tolik, přeci jen dobrý herec by si měl poradit i jinak. Na druhou stranu to dodává pstavě Reznicka až patologický rozměr. Film mi připomněl novější Černou labuť, která se zabývá podobnými tématy, ale mnohem lépe. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Mechanik nezapře jistou inspiraci Klubem rváčů - hlavní hrdina trpící insomnií, (a další věci, které nebudu prozrazovat) což je dost na škodu, protože jednotlivé dílčí části zápletky prostě zkušený divák odhadne předem. Finální rozuzlení mě ale vyloženě potěšilo, jak svou realističností, tak originalitou. (Nechápu, jak tady ostatní píšete, že jste jí odhadli, tomu prostě nevěřim.) Výborný je příšerně vychrtlý Christian Bale v hlavní roli. Zaokrouhlím nahoru na 5 *****. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvěle ponurá atmosféra a až na kost vyhublý Christian Bale, který určitě všem co si chtějí zachovat "štíhlou linii" nasadí brouka dohlavy, vás určitě ohromí. Reznik je úžasná postava a pointa jeho příběhu vás prostě dostane. A ano i když jste viděli KLUB RVÁČŮ má MECHANIK pořád co nabídnout. Hodně silné 4*. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracované mysteriózní drama s hororovými prvky, u něhož je nutno užívat si jeho atmosféru, protože vlastním dějem bohužel příliš nepřekvapí (pokud máte něco nakoukáno, je pointa odhalitelné velmi lehce). I tak ale stojí Mechanik za zhlédnutí, už jen kvůli nadlidskému (nelidskému) výkonu Christiana Balea. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Christian Bale před natáčením začal kouřit, aby tak snížil svou chuť k jídlu a zhubnul na požadovanou váhu. (cihlenka)
  • Trevor (Christian Bale) čte v jedné scéně Dostojevského román „Idiot“, ve kterém jsou dvě z postav pojmenovány stejně jako ty filmové Marie a Nicholas. (Ajka1)
  • Baleova každodenní strava se skládala z jedné plechovky tuňáka a jablka. Sám Bale chtěl zhubnout až na 100 liber (cca. 45 kg), ale to už mu štáb nedovolil, neboť se silně obával o jeho zdraví. Bale poté včas nabral váhu a svalstvo pro roli Batmana. Bale se k tomu vyjádřil následovně: „Věděl jsem, že potřebuji shodit nějaké kilo, jen jsem nevěděl kolik přesně, aby to vypadalo tak, jak jsem si zhruba představoval, že by moje postava měla vypadat. Měl jsem fotku Hanka Williamse (zpěvák, skladatel) když měl jen 29 let, ale vypadal na 50, asi hlavně kvůli drogám. Byla to fotka po tom, co se dostal z vězení, jen pár měsíců před tím, než zemřel. Byl bez trička a vypadal opravdu jako takový vrak, úplně vyhublý. V duchu jsem si však říkal, že taková postava by se dost hodila do scénáře, a to by měl být ten pravý Trevor image. Tak jsem prostě hubnul a hubnul.“ (Satan)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama