Reklama

Reklama

Život a smrt Petera Sellerse

  • USA The Life and Death of Peter Sellers (více)

Obsahy(1)

Píše se rok 1957. Mladé posluchače BBC uchvátí zábavné skeče "Šašků," skupiny komediálních anarchistů se sklonem k absurdnímu humoru. Jedním z géniů v této skupině je Peter Sellers (Geoffrey Rush), herec s nenaplněnými filmovými ambicemi, kterého až příliš starostlivá matka Peg (Miriam Margolyesová) nutí k agresivnějšímu sebeprosazování. Možná i díky tomu mladý herec uspěje a získá filmovou roli po boku italské krásky Sophie Lorenové (Sonia Aquinová), do níž se beznadějně zamiluje. Šťastně vdaná herečka ho sice odmítne, ale na jeho nenaplněné lásce ani na rozpadu manželství s Anne (Emily Watsonová) to nemůže nic změnit.

Sellers brzy začíná bojovat s osamělostí a depresemi, z nichž ho vytáhne až přítel Maurice Woodruff (Stephen Fry), který mu vytrvale shání práci (a výrazně si tím vylepšuje rozpočet). Úspěšný režisér Blake Edwards (John Lithgow) chce Sellerse obsadit do vedlejší role ve filmu "Růžový Panter" v hlavní roli s Davidem Nivenem. Sellers ale nakonec získá postavu inspektora Clouseaua, která ho konečně nasměruje na hvězdnou dráhu. Najednou se nabídky doslova sypou. Některé jsou velmi zajímavé, jak třeba ta, kterou mu udělá režisér Stanley Kubrick (Stanley Tucci). Ten totiž Sellerse přiměje, aby přijal hned několik hlavních rolí ve snímku Dr. Divnoláska, za které herec získal svou první oscarovou nominaci. Po neproměněné nominaci se zklamaný Sellers znovu uchýlí ke svému mentorovi Mauriceovi, jenž ho přesvědčí, aby přijal nabídku Blakea Edwarda na pokračování "Růžového Pantera" a návdavkem mu předpoví životní štěstí s "B. E."

Do Londýna přijíždí krásná švédská herečka Britt Eklandová (Charlize Theronová). Sellers ji omylem považuje za osobu z Mauriceovy předpovědi a začne ji pronásledovat. Po třítýdenním dvoření ji přivede před oltář. Několik týdnů po svatbě ale Sellers prodělá těžký infarkt, při němž se mu zastaví srdce.

Život a smrt Petra Sellerse je důvěrný pohled na jednoho z nejplodnějších světových komiků, který se díky mimořádnému nadání pro imitaci a improvizaci stal mezinárodní ikonou. Vydejte se pod režií Stephena Hopkinse a s Geoffreym Rushem v titulní roli na kaleidoskopickou cestu Sellersovým životem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (98)

Flego 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, Petra Sellersa mám rád a dlho som čakal na príležitosť pozrieť si tento autobiografický film. Myslím, že Geoffrey Rush sa zhostil stvárniť génia vcelku dobre ( hoci som netušil, aký P.S. v skutočnosti bol ). Ak by mal lepší scenár ( komentáre spoza kamery sú k ničomu ) a režiséra, možno by bol jeho výkon ešte strhujúcejší. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ocko, máš ma ešte rád?“ – „Ale iste anjelik. Ale nie až tak, ako Sophiu Lorenovú.“ Mám rád životopisné filmy, ale tento sa príliš nevydaril. Napriek odvahe všetkých zúčastnených (vrátane doteraz skôr hororového režiséra) je výsledok rozpačitý a to napriek čarovným scénam (pasáž, kedy sa Sellers v rozhovore dušuje, že „neukradol“ Davidovi Nivenovi RUŽOVÉHO PANTERA... sediac na jeho stoličke) a výrazným podporným postavám (Stanley Tucci ako Stanley Kubrick a John Lithgow ako Blake Edwards - hoci najlepšou postavou je mama Peg v podaní Miriam Margolyesovej). Paradoxne (alebo ani nie paradoxne) film doplatil na to, čo je o Sellersovi najznámejšie a čo vystihuje scéna v lietadle: „Prepáčte, ale nie ste vy náhodou Peter Sellers?“ – „Dnes nie.“. Inými slovami, svojrázny Sellers bol známy tým, že mal milión tvárí. Alebo ani jednu. Tto nezahráte ani ak ste skvelý Geoffrey Rush, ktorý sa fakt snaží, ale toto neveírm, že mal niekto šancu dobre zahrať. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento zvláštny a nesúrodý film sa pokúša vrhnúť trochu svetla na komplexný charakter všetkých postáv, ktoré tvorili verejný obraz Petra Sellersa. Pomocou tejto premisy zostavuje zmes udalostí z reality a fantázie z jeho života (s niekoľkými zvláštnymi skokmi v chronológii ). Geoffrey Rush, aj keď je dobrý (najmä ako Clouseau a Dr. Divnoláska), je trochu sklamaním (a príliš starý na to, aby hral rolu niekoho, kto zomrel vo veku 54 rokov.) 5/10 ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Vyloženě promarněná šance natočit skvělý film o skvělém herci. Bez vynikajícího Geoffrey Rushe (kde on není vynikající, že?) bych ani nedokoukala. Krásná a Britt Eklandové velmi podobná Charlize Theron. Za ně jsou ty tři hvězdičky, zaslouží si je. Zbytek je jaksi odfláknutý, jen ukazuje, jakáže to byl Sellers svině. Perfektní komentář Oskar..... ()

sharky 

všechny recenze uživatele

70% Na rozdíl od jiných nemyslím, že je smysl zdejších komentářů v tom, abychom se tu rozepisovali o nepochybné kráse Charlize theron. Já bych se spíš rozepsal o tom, že Rush je imho nejlepší současný herec na téhle planetě a tento film je toho dalším důkazem. můžete se mnou nesouhlasit, ale to je asi tak všechno co zmůžete. Jinak film 70%, veškeré nedostatky jsou na straně scénáristy, který vynechal spoustu důležitých etap selllersova života, aby nám ukázal ty nedůležité a to co už každý kdo se jen trochu zajímá o film dávno ví. Imho nejlepší filmový komik byl v osobním životě namyšlenej sobeckej parchant. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (14)

  • Peter Sellers se objevil celkem v šesti filmech o nešikovném inspektorovi, přičemž ten poslední – Stopa růžového pantera – vznikl dva roky po hercově smrti a z nepoužitých záběrů z předcházejících částí. (imro)
  • Film během prvních třech říjnových dnů vydělal v Anglii 125 748 liber a celkem potom téměř dvojnásobek. (imro)
  • Snímek získal několik nominací na Zlaté globy a jeho režisér Stephen Hopkins získal také nominaci na Zlatou palmu v Cannes. (imro)

Související novinky

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama