Reklama

Reklama

Život a smrt Petera Sellerse

  • USA The Life and Death of Peter Sellers (více)

Obsahy(1)

Film Život a smrt Petera Sellerse sleduje bouřlivou cestu britského komika od jeho skromných počátků v pořadech radia BBC až na vrchol popularity, kterou mu přinesly jeho komediální filmové role. Úspěšného herce v jeho skutečném životě drtí divoké partnerské vztahy, jeho nevyzpytatelné chování a nezdravě milující matka. Suverén na plátně, ďábel v osobním životě. Peter Sellers a jeho neopakovatelný životní příběh. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (98)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Peter Rush v roli Geoffreyho Sellerse byl téměř kopie, nejen vzhledově, ale i herecky - úchvatný fenomenální  výkon! Jako všichni géniové, i Peter Sellers byl tak trošku blázen nebo spíš měl komplikovanou osobnost, jak se teď říká. Takže zatímco na plátně perlil, v osobním životě to bylo asi trochu peklo. Je zajímavé, jak z venku člověk může být takovej borec a ve skutečnosti se v něm může skrývat takový zadumaný zadepkovaný prudič. Dostala mě ta posedlost Sofií Lorenovou, když se ho třeba děti ptaly: "A ty nás už teď nemáš rád?" "Mám vás rád, ale ne tak jak Sofii Lorenovou." A další excesy týkající se jeho dětí. Respekt tvůrcům, že se vůbec do takového projektu dali a podařilo se jim vytvořit něco, co na jednu stranu vykresluje Petera Sellerse, jaký ve skutečnosti byl strangelove, na druhou stranu je to pocta jeho tvorbě. Zrovna teď se nacházím v životní situaci, že bych se s ním v určitejch věcech dokázal i ztotožnit. Ne ve všech! Zajímavě podané, zajímavě natočené, skvěle zahrané. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Osobitá vize života jednoho muže, která se jistě rozchází v některých místech se skutečností (jak tomu občas bývá) kvůli větší dramatičnosti a překvapení diváka. Je to trochu škoda, ale přes excelentní výkon Geoffrey Rushe, krásnou Charlize Theron a příjemnou Emily Watson divák dostane film o muži mnoha tváří, který pravděpodobně nikdy nenašel tu svou. U několika filmů a v pár detailech je to příjemný snímek, který diváka dokáže poučit a naznačit několik spojitostí (např. Peter Sellers ve filmu Being there...), ale jinak jde o zvláštní vizi muže, který měl být trochu šílený a trochu geniální. Kde je pravda se asi nikdy nedozvíme, ale je příjemné zjistit pár zajímavostí o mistrovi svého řemesla, ale pokud ho nemáte rádi nebo ho dokonce neznáte (styďte se), raději film nechte na pokoji. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Typický příklad filmu, který dostává ceny (a ne ledasjaké) a hvězdičky hlavně za svoje téma. Chaoticky zpracovaná biografie s nic neříkajícím sledem událostí ze Sellersova života a ještě několika dovysvětlujícími monology přímo na kameru, v nichž dostává filmařská chytrost definitivně na prdel. Stephen Hopkins nezvládá po všech stránkách a vydatně mu pomáhá i Geoffrey Rush. Rush nemá Sellersův komediální talent, a tak většinu času nevtipně šaškuje nebo přehrává "dramatické" pasáže. Jediná pozitiva: Zářící krása Chralize Theron a na televizní poměry velkorysá výprava. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento zvláštny a nesúrodý film sa pokúša vrhnúť trochu svetla na komplexný charakter všetkých postáv, ktoré tvorili verejný obraz Petra Sellersa. Pomocou tejto premisy zostavuje zmes udalostí z reality a fantázie z jeho života (s niekoľkými zvláštnymi skokmi v chronológii ). Geoffrey Rush, aj keď je dobrý (najmä ako Clouseau a Dr. Divnoláska), je trochu sklamaním (a príliš starý na to, aby hral rolu niekoho, kto zomrel vo veku 54 rokov.) 5/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobra biografie, coz je hlavne dany postavou o ktere je. Petera Sellerse nijak zvlast neznam a jediny filmy kde jsem ho videl je serie Ruzovy panter, takze nemuzu posoudit, do jaky miry je to pravdivy, ale po tomhle filmu mam chut sehnat si i jeho ostatni filmy. Hlavnim plusem filmu je jednoznacne Geoffrey Rush, kterej je prvnich 90 minut filmu od Sellerse k nerozeznani a je fakt dokonalej. Pak ke konci, kdyz uz je starsi sice spis pripomina Rushe nez Sellerse, ale i tak je to parada. Krom toho nevim jak vypadal starej Sellers. Kdyby do remaku Ruzovyho pantera dali Rushe a ne Martina mohlo to dopadnou uplne jinak. Ale i ostatni herci jsou skvely, hlavne me pobavil John Lithgow jako Blake Edwards a Stanley Tucci v roli Kubricka. Udalosti ze Sellersova zivota vidime ve filmu dost, ale bohuzel vse zacina az v dobe kdy dostava Sellers napad jit k filmu, takze nevidime jeho detstvi, ale na druhou stranu, to nejzajimavejsi je prave jeho kariera. Jedine drobna vytka k filmu je, ze jednotlive udalosti na sebe obcas moc nenavazujou a jsou to vice ci mene dulezite scenky ze Sellersova zivota, tady mi hlavne chybelo vic z nataceni jeho filmu. Ale je fakt, ze kdyby mel tenhle film zahrnout komplet vse z jeho zivota, tak by tu byly jednak nedulezite a nudne sceny a jednak by mel film zhruba 10 hodin. Na to, ze to je televizni film, je obsazeni a vyprava fakt paradni a ja nemuzu jinak nez dat 5*, protoze jsem se bud smal a nebo se zaujetim sledoval Sellersuv zivot, ktery byl diky faktu, ze neobsahoval vse, svizny a zajimavy, ale je to hlavne diky Geoffrey Rushovi. Navic je dobre, ze film nam necpe jesli byl Sellers dobrej nebo spatnej clovek a ukazuje jak ty prijemne, tak ty neprijemne stranky jeho osobnosti a casti jeho zivota. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Geoffrey Rush dlouho váhal, zda titulní roli přijmout: "To je vlastnost, která se se mnou táhne odjakživa a projevuje se hlavně v mé divadelní kariéře. Můj agent mě za to nenávidí. Totiž: vždycky když uvažuju, jestli vzít nějakou roli, nejdřív začnu hledat všechny důvody, proč se pro ni nehodím, a až dlouho potom ty, proč bych to vzít mohl. Takže teď jsem si říkal: 'Jsem Australan a on byl Angličan. On byl tlustší, menší a chlupatější.' Těch věcí bylo moc. Scénář se mi líbil, ale stejně jsem to odmítl. O rok později se mě zeptali znovu a vzal jsem to. Nešlo o to, že bych si s nimi nějak hrál, nebo že bych byl namyšlený, ale zrovna jsem točil Piráty z Karibiku a byl jsem krapet odvážnější a... drzejší, protože jsem byl na obří lodi ve velikém klobouku a s opicí na rameni. Dávalo mi to bizarní sebedůvěru. Řekl jsem si: 'Jsi charakterní herec a tenhle scénář je plněný sen charakterního herce. Někdo to nakonec vezme, tak proč ne ty? Připrav se, že můžeš spadnout na držku, a jdi do toho.' A když jsem se takhle zbavil zbabělost, skvěle jsem si to užil." (NIRO)
  • Snímek získal v roce 2005 Zlatý glóbus pro nejlepší televizní film nebo minisérii. Geoffrey Rush získal za svůj výkon ve filmu Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v televizním filmu nebo minisérii. (Terva)

Související novinky

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama