Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(12)

Britský seriál vznikl podle stejnojmenné knihy Bena Macintyrea a vypráví pozoruhodný příběh o tom, jak vojáci britské armády vytvořili během druhé světové války v severoafrické poušti nejelitnější speciální jednotku na světě, známou jako SAS – Special Air Service. Jednotka byla zaměřena na provádění záškodnických operací za nepřátelskými liniemi. Seriál se snaží autenticky zachytit historii a životy mužů, kteří se stali prvními členy SAS. Vojáci si prošli tvrdým výcvikem a prováděli riskantní mise, které měly významný vliv na průběh války. Scenárista a producent Steven Knight, který je znám díky své práci na seriálu Gangy z Birminghamu, byl kritikou oceněn za autenticitu a historickou věrnost seriálu. (Canal+ Action)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera  a atmosféra, včetně hereckých výkonů. Výsadek nad bouřící pouští zobrazuje pravé peklo. Série však nenabízí víc než mnohé další válečné snímky nebo seriály. A tady mám navíc pocit, že větší roli hrála fantazie scénáře než realita. Což mi u snímků s reálným základem vadí. Milostná linka s překrásnou špionkou byla nevynalézavá banalita, která by se spíš hodila do romantického filmu – a to spíš ještě starého romantického filmu. To už Paddyho vztah k příteli byl aspoň neotřelý – tedy aspoň ve válečném filmu. A když se ještě vrátím k výsadku v bouři – neměli by se spíš potomci vojáků naštvat? Protože mnohem víc než hrdinství to bylo ukázáno jako tupé a zbytečné riskování, za které by si velitel zasloužil stát před vojenským soudem. SHRNUTÍ: Válka je drsná, ale my už tam tu romantiku nějak dostaneme. I když možná poněkud lacinou. (1. série) ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je to sice póza, ale je to póza která zatraceně funguje. Castingově je to vymazlené. Jak výběr hlavní trojice kdy ti do představitelů ideálů, rozumu a šílenství sednou jako prdel do hrnce.. tak i vedlejší postavy např v podobě lehce exotické Boutelly a parádního Westa (kterého jsem viděl naposledy snad v The Wire). Jeden by si z toho snad až zatoužil někde ve vyprahlé poušti zamordovat nějaké ty fašouny.. Za pozornost stojí i nenápadně vpašovaná a velmi rozumně podaná (latentně) homosexuální sublinka, kdy to tam sice je, ale ani takovej homofób jako Verbal (zdravím vole) se nad tím nestačil pozastavit a rozhořčit. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Neznámí herci, neznámý příběhy a skvěle natočenej kraťoseroš. Přesně pro mě. 6 dílů a šmitec, i když po pravdě si myslím, že to u první série zdaleka neskončí. Uplně si to říká o to, přeplavit se do Normandie a tam pokamu kosit skopčáky za svitu měsíce. Hned od prvního dílu mi bylo asný, že se mi to bude páčit, páč začli hrát ACDC, což je sice dobově krapet jinde, ale perfektně to zapadlo. Ostatně všecky sony tady prděj. Dějově to není kdovíjak nadopaný, ale má to ohromný koule. Vlastně je to hned 2.nejlepší válečnej seroš... 1.dlouho zůstává Bratrsvo neohrožených, který e prostě uplně někde jinde... ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Brilantní záležitost - má to šmrnc, vtip, akci, hloubku… a ku*va skvělou produkci. Takhle nějak by někdo měl natočit film o založení Navy Seals, Roy Boehm by si to taky zasloužil. Ale tohle po první sezóně o Amících není, ostatně jejich žabí muži si teprve kdesi zkoušejí skafandry, paragáni se začínají cvičit a Rangers jakbysmet. Kucí z SAS byla parta pěkně drsnejch chlapíků a co uměli s Land Rovery a Vickersy se stalo legendou - a právě tu tady médium veřejné služby v roce 2023 brilantně zachytilo. Pěkně po anglicku, s tunou humoru suchého jako písek u Tobrúku, skvělým soundtrackem a hlavně velmi dobrým storytellingem. Za mě créme de la créme z druhoválečných minisérií! Rád si někdy dám znova. 90 % ()

Doldus 

všechny recenze uživatele

V podstatě šestidílné poměřování ptáků, které ale díky dobře napsaným dialogům a občasné slušné akci vůbec není k zahození. Mimoto je ústřední herecké trio (Swindells, O'Connell, Allen), stejně jako přicmrndávači (Boutella, West, zbytek jednotky), naprosto solidní. Zejména O'Connell se svojí verzí "oirish" Paddyho je excelentní a nechává svůj talent plně na odiv. Představoval bych si ho v nějaké adaptaci irských legend jako mladého Finna MacCoola či něco podobného, kde by tuto silně naddimenzovanou roli válečníka-básníka mohl plně rozvinout. Zpátky k seriálu: Steven Knight po Peaky Blinders stvořil další "chlapskou" show, která se však nebojí řešit i strasti a pošetilosti toho, co to vlastně "chlapství" znamená. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Vedoucí britské špionáže v Egyptě Dudley Wrangel Clarke (Dominic West) se ve své první scéně objeví nalíčený a v ženském oblečení. Skutečný Dudley Wrangel Clarke byl v roce 1941 za nejasných okolností zatčen v Madridu také v ženských šatech. Po výslechu guvernérem Gibraltaru byl propuštěn a bylo mu dovoleno vrátit se do Káhiry. (Jirka_Šč)
  • I když Stirling (Connor Swindells) tvrdí, že zničil při nájezdu 15 Stuk a 18 Messerschmittů, za celý seriál neuvidíme na nepřátelských letištích jiný typ letounu, než stíhací Messerschmitt Bf 109 a kurýrní Messerschmitt Bf 108 Tajfun. (p3tris)
  • I když jsou repliky německých Messerschmitt Bf 109 vcelku povedené, můžeme si všimnout, že některé z letounů mají nesmyslně místo třílistých vrtulí čtyřlisté. (p3tris)

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Reklama

Reklama