Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(12)

Britský seriál vznikl podle stejnojmenné knihy Bena Macintyrea a vypráví pozoruhodný příběh o tom, jak vojáci britské armády vytvořili během druhé světové války v severoafrické poušti nejelitnější speciální jednotku na světě, známou jako SAS – Special Air Service. Jednotka byla zaměřena na provádění záškodnických operací za nepřátelskými liniemi. Seriál se snaží autenticky zachytit historii a životy mužů, kteří se stali prvními členy SAS. Vojáci si prošli tvrdým výcvikem a prováděli riskantní mise, které měly významný vliv na průběh války. Scenárista a producent Steven Knight, který je znám díky své práci na seriálu Gangy z Birminghamu, byl kritikou oceněn za autenticitu a historickou věrnost seriálu. (Canal+ Action)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem další bratrstvo neohrožených a dostal jsem bandu opilců, který by se nejraději pozabíjeli mezi sebou. To ale neznamená že bych si tuhle odlehčenou a pohodovou jízdu neužil. Tvůrci nejspíš dobře a brzo pochopili že kdyby tohle předložili divákům ve vážném tónů tak se jim každej vysměje protože jestli je jen polovina obsahu pravda tak je to až neuvěřitelné. Neokoukané prostředí války v Africe má dalšího zástupce kvalitní seriálové tvorby, chce to druhou sérii. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kurvením už tak zkomírajících Pykoušů vyhořelý Štefan Rytíř se zjevně nahodil šňupáním testosteronu s pískem, aspoň na chvíli znovu ztvrdnul a uplácal veskrze svižné, zábavné a citlivě modernizované trampoty účelově sympatické a v konfliktech rozhodně více než účinné partičky agloSASkých psychopatů, agresivních asociálů a lopat bez pudu sebezáchovy, která za řevu motorů i Motorů šlape Pouštní lišce na ocas masivní likvidací Luftwaffe. Pod sponzorstvím Bolshevist Behavioural Censorship to vše přeqapivě i zcela bez probuzených a dozajista tehdy všudypřítomných bukanýrů, pohlavních pomatenců, negrů a feministek. A kromě vkusu pro vyváženou zábavu tu Štefan prokázal i vkus hudební, když celou tu taškařici zvukově napěchoval vskutku vytříbeným klasickým výtěrem velikánů velkobritského společenství od Džudasů a Damňáků přes Saxony a Sabaty až po Lemmyho a australské elektrikáře. Pěkný a zvukomalebný seroš s koulema prostě … ()

Reklama

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav, jak to Knight pojme; jestli půjde cestou vyšlapanou stylově nehorázně přepálenými Peaky Blinders, nebo se bude držet spíš při zemi. Platí druhá možnost, a i když chápu, že autorům se nechtělo přehnaně estetizovat brutalitu války, mě by taková verze nejspíš bavila o dost víc: zpomalovačky vybuchujících letadel a kanystrů benzínu nebo patron létajících ze závěru samopalu, do toho krev stříkající z masakrovaných nácků a fašounů, granátem utržené končetiny ladně plující vzduchem a to vše poháneněné tím sympaticky dunícím oldschool metalovým soundtrackem, ovšem s volume ještě víc doprava… Ok, teď jsem se na chvíli zasnil, ale v kombinaci s realisticky působícím zbytkem by z toho vylezl kurva nářez! I tak je to samozřejmě hodně v pořádku. Mám rád tyhle hodiny zábavného dějepisu, kdy člověk prožije dobrodružství v exotických krajích a leccos se přitom dozví. Líbí se mi příběh o třech charakterově totálně odlišných kamarádech, kteří se rozhodnou otočit průběh války tím, že budou porušovat všechna možná armádní pravidla. A já, ještě než začnu študovat, jak to bylo doopravdy, si s nimi milerád vypiju tenhle koktejl odvahy, snílkovství, paličatosti, šílenství, ale i poezie (a nejen té veršované). Víceméně jediná významná výtka směřuje k otevřenému konci a potenciálnímu protahování série do heilelujá, na tyhle nedokončené příběhy začínám být alergický jako Paddy Mayne na německy mluvící vojáky. 75 % ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je to sice póza, ale je to póza která zatraceně funguje. Castingově je to vymazlené. Jak výběr hlavní trojice kdy ti do představitelů ideálů, rozumu a šílenství sednou jako prdel do hrnce.. tak i vedlejší postavy např v podobě lehce exotické Boutelly a parádního Westa (kterého jsem viděl naposledy snad v The Wire). Jeden by si z toho snad až zatoužil někde ve vyprahlé poušti zamordovat nějaké ty fašouny.. Za pozornost stojí i nenápadně vpašovaná a velmi rozumně podaná (latentně) homosexuální sublinka, kdy to tam sice je, ale ani takovej homofób jako Verbal (zdravím vole) se nad tím nestačil pozastavit a rozhořčit. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Jak už to v podobných případech bývá, malá uveřitelnost, ale je to podle pravdy. Největším plusem je, že minisérie není natočena jako zběsilá válečná akce, ale jedná se o pravý film, se vším všudy. Dalším plusem je, že je to natočeno v hezkém retro duchu, s kvalitou skoro velkofilmu. Je to samozřejmě chlapácké a doplňuje to klasická rocková hudba, např. AC/DC při jízdě kolony aut v poušti. Což nevylučuje jazz v baru v Káhiře. Protože se to odehrává v Egyptě a pohled na vojenský tábor pod pyramidami je taky dost nevšední. Já jsem dal na jeden zátah a nebránil bych se další sérii, protože konec to úplně nevylučuje. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • V první epizodě hodí David Stirling (Connor Swindells) na kulečníkový stůl falešný, kouřící ruční granát. Skutečný David Stirling hodil na stůl opravdový granát. (Jirka_Šč)
  • Vozidla, která používala Long Range Desert Group (LRDG) a posléze i Special Air Service (SAS), byly upravené americké Chevrolet 1533X2 a Willys Jeep MB. (p3tris)
  • I když Stirling (Connor Swindells) tvrdí, že zničil při nájezdu 15 Stuk a 18 Messerschmittů, za celý seriál neuvidíme na nepřátelských letištích jiný typ letounu, než stíhací Messerschmitt Bf 109 a kurýrní Messerschmitt Bf 108 Tajfun. (p3tris)

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno