Reklama

Reklama

Kuciak: Vražda novináře

  • angličtina The Killing of a Journalist (více)
Trailer
Dánsko / Česko / USA, 2022, 102 min

Obsahy(1)

Chladnokrevná vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v únoru 2018 otřásla nejen Slovenskem. Proč museli zemřít? Dánský koprodukční dokument Kuciak: Vražda novináře rozplétá chapadla (nejen) slovenské mafie z cenné zahraniční perspektivy a s potřebným odstupem. Divákům přináší nikdy nezveřejněné záběry, málo známé informace a také autentické rozhovory s rodiči Jána a Martiny i s obhájcem hlavního obžalovaného podnikatele Mariana Kočnera. Unikátní policejní záběry a materiály vrhají na celý případ nové světlo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve většině zemí se organizovaný zločin postupně přesunul do politických vod a problémy řeší soudní cestou, tak Slováci se i třicet let po revoluci odmítají vzdát ruční práce. Vraždy novinářů byly vždy znakem útoku na samotné základy demokracie a Slovensko zůstává společně s Ruskem mezi posledními zaostalými státy, kde se tyto odporné praktiky ještě nepodařilo vymýtit. Ono to vzhledem k míře zkorumpovanosti systému ani nejde a dokument předkládá hromady znepokojivých materiálů. Ani to však nestačilo. Kočner může pokračovat v drancování a nepoučitelný národ znovu uvěřil straně SMER, takže Fico má šanci dokončit dílo zkázy. Pokud naši bratia nevytáhnou dalšího prezidenta z klobouku, tak to vypadá na velmi smutný konec. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2022] Už stylem vidíme, že dokument jde správným směrem. Má tváře, které promlouvají a hodnotí. Občas drhneme ve změti informací a jeho nánosu, nicméně pracujeme s takovou formou vyprávění, která není zcestná nebo snad dokonce zcela mimo. U mě osobně jsem s tím kupodivu měl nějaký problém s odsýpáním a možná trochu béčkově řečeno se snahou hrát víc na city. Tam kde by mohl dokument do našich demokratických srdcí nůž, tak nás se snaží spíše laskat bez toho původního ublížení tvrdými fakty. Lépe to asi nepopíšu. ()

Reklama

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Toto mohla rovno vyšetrovať Kriminálka Juárez. Nechápem, prečo je Kočnerov „šéfko“ Fico stále na slobode, a ešte si stále dovolí tliachať v politike. No, možno chápem – lebo Slováci sú sprostí ako polená, len si to stále nechcem priznať. Podvody na daniach, nepriznané majetky, ktoré chtiac či nechtiac ukazuje aj s tým šašom Kaliňákom a spol., kurva za sekretárku, kurva v kaštieli počas pandémie a počas manželstva, Bonaparte, byt jeho mladého syna bez hypotéky... V neposlednom rade mi prekáža jeho vyjadrovanie, trápne gestá (milión eur na stole), trápne klamstvá, ktoré prekukne každý priemerne inteligentný škôlkár. Akurát, že asi tretina Slovákov sú menej inteligentní ako škôlkári. Len neviem, či im mozgy zdeformoval komunizmus, alebo McDonald. Film bol priemerne spracovaný, ale som rada, že vôbec je. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nepříjemný dokument a nepříjemných věcech. O slovenských mafiánsko-politických reáliích sem měl jen vágní povědomí a tak mi tenhle dokument krom nových informací přinesl i zjištění, že Slováci jsou v korupci a dalších fešných praktikách dál než my a leckterý lokální mafián by jim mohl závidět. I takový Babiš je oproti nim jen béčkový zemědělec a to věřím, že vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a to co se "díky ní" podařilo odkrýt je jen vrchol ledovce...70% ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna malá krajina. Od narodenia sa učila životu, no bolo stále jasnejšie, že si bude musieť prejsť všetkým, aby sa to naučila. Zdalo sa, že bude zdravá a silná, lenže prešli dlhé roky a ona, už dávno dospelá, stále nie a nie dospieť. Vlastní ju stále len bili a drancovali a neraz jej nedovolili ani sa nadýchnuť. Jej praví patrioti, pri prechádzaní po jej nádherných krivkách zakaždým vyronili slzu a pomaly už strácali nádej. Ale našli sa medzi nimi aj takí, čo skúšali jej pomôcť postaviť sa zase na nohy a otrepať jej kolená, aj keď vedeli, že možno za to zaplatia životom.. Snáď som týmto komentárom až tak ďaleko od témy neušiel. Trochu pridlhé, dávam 70%. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Alena Zsuzsová byla v dokumentu přirovnána k Mariánu Kočnerovi jako jeho zrcadlo z pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků (1937), jelikož ho neustále chválila, tak jako v pohádce zrcadlo neustále chválilo královnu. (griph)
  • Na českou premiéru filmu přijel režisér Matt Sarnecki 23. března 2023 osobně do pražského Kina Lucerna. (Moco)

Související novinky

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

01.03.2023

Jeden svět zveřejnil filmový program, který v březnu představí v kinech. Festival letos uvede 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a… (více)

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

09.07.2022

Největší filmový svátek v Česku se po devíti dnech uchýlil ke svému konci. V sobotu večer proběhlo ve Velkém sále hotelu Thermal slavností zakončení 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v… (více)

Reklama

Reklama