Reklama

Reklama

Kuciak: Vražda novináře

  • angličtina The Killing of a Journalist (více)
Trailer
Dánsko / Česko / USA, 2022, 102 min

Obsahy(1)

Chladnokrevná vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v únoru 2018 otřásla nejen Slovenskem. Proč museli zemřít? Dánský koprodukční dokument Kuciak: Vražda novináře rozplétá chapadla (nejen) slovenské mafie z cenné zahraniční perspektivy a s potřebným odstupem. Divákům přináší nikdy nezveřejněné záběry, málo známé informace a také autentické rozhovory s rodiči Jána a Martiny i s obhájcem hlavního obžalovaného podnikatele Mariana Kočnera. Unikátní policejní záběry a materiály vrhají na celý případ nové světlo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ach jaj, tak toto bolo na poriadne zimomriavky a nevoľnosť. Trochu som sa obával, či to dánska produkcia dokáže dostatočne všetko podchytiť a vystihnúť, keďže do nášho politického a spoločenského diania asi nie sú až tak zainteresovaní, no napokon to bolo zhrnuté celkom obstojne. Od tohto ohavného činu uplynulo síce už 5 rokov, ale očista slovenskej spoločnosti stále nenastala (práve naopak, opäť sa nad nami zmráka). Každopádne, dokument sa vydaril, zároveň bol aj peknou spomienkou na Jána a Martinu. Celkom ma prekvapilo, že sa tu nespovedala zo svojich pocitov aj Martinina mama, ktorá sa k celému prípadu väčšinou dosť emotívne vyjadruje. O to viac ma prekvapilo, že v dokumente vystupuje advokát Para, ktorý tam prezentuje z kontextu vytrhnuté konšpiračné teórie... Ale inak som rád, že tu priestor na "spoveď" nedostali žiadny politici (Matovič a spol). ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| Final Cut for Real | Výborný dokument, ktorý vám povie a ukáže doslova a do písmena v podstate všetko, čo sa tohto smutného prípadu týka. Strašne veľa informácií, ale divák sa necíti, že by nestíhal, práve naopak si myslím, že priama úmera informácií a tempa dokumentu bola tak akurát. Ukážka z videozáznamu z miesta činu so strelcom mi spravila husinu až na prdeli, neskutočné. Textové správy, výpovede právnikov a dokonca aj toho od Kočnera, prišlo mi to sympatické, že aj druhá strana sa dostala k slovu. Vysoko kvalitná, ale hrôzostrašná vec. "Najmocnejšou mafiou na Slovensku bola vlastne polícia." Viac TU. | Hodnotenie: 9/10 | ()

Reklama

Vajonek 

všechny recenze uživatele

A místo svatby byl pohřeb... Snímek na silné téma, u jehož sledování jsem se na pár místech téměř neubránila slzám. Mnohem povedenější záležitost než francouzský Případ Kuciak z roku 2021, neboť jde více do hloubky, je přehlednější a působivější ve svých sděleních. Oceňuji např. to, že nám autoři zprostředkovali i úseky z rekonstrukce na místě činu nebo z konfrontace spoluobviněných. Pořád si ale myslím, že ačkoliv jde tento dánský dokument na věc lépe než jeho francouzský kolega, bude (zahraniční) divák neznalý případu možná v některých místech (zejména ze začátku) trochu tápat, co, jak a proč se přesně stalo, že by to asi chtělo některá sdělení trochu "přeskládat" (vzít více chronologicky) nebo jít více do detailu. Celkově se ale otřesné kauze vraždy novináře a jeho nastávající tímto filmem dostává důstojného zpracování, které si jistě zaslouží. Snad jednou bude moci vzniknout edit/pokračování, ze kterého se dozvíme, že jsou všichni (hlavní) viníci potrestáni. A třeba i to, že si Slováci ve volbách, které je brzy čekají, nakonec vybrali dobře. 75 %. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve většině zemí se organizovaný zločin postupně přesunul do politických vod a problémy řeší soudní cestou, tak Slováci se i třicet let po revoluci odmítají vzdát ruční práce. Vraždy novinářů byly vždy znakem útoku na samotné základy demokracie a Slovensko zůstává společně s Ruskem mezi posledními zaostalými státy, kde se tyto odporné praktiky ještě nepodařilo vymýtit. Ono to vzhledem k míře zkorumpovanosti systému ani nejde a dokument předkládá hromady znepokojivých materiálů. Ani to však nestačilo. Kočner může pokračovat v drancování a nepoučitelný národ znovu uvěřil straně SMER, takže Fico má šanci dokončit dílo zkázy. Pokud naši bratia nevytáhnou dalšího prezidenta z klobouku, tak to vypadá na velmi smutný konec. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Gregorovce sú len pár kilometrov a tak sme tento rok navšívili „Koncert pre Jána a Martinu.“ Prvým faktom je, že bol už piaty. Druhým, že sa nekoná v deň výročia ich smrti, ale plánovanej svadby. Najviac sa ma dotklo svedectvo pani Kušnírovej. Keď na sociálnych sieťach zverejnili dátum tohto ročníka, nejaká žena jej napísala do komentára, že by už mala prestať s tým medializovaním, veď nie je jediná, kto prišiel o niekoho blízkeho. „Veď aj mne zomrel len 40-ročný manžel a neroznášam to po všetkých médiách.“ P. Kušnírová na to reagovala, že ona ale musí žiť s tým, že niekto jej milovanú dcéru zavraždil a že posledné, čo v svojom živote videla, bol pohľad do hlavne zbrane. Cynické, obludné, dokument musí zasiahnuť každého rodiča (i nerodiča, ak je človekom). Nedostatok človečenstva totiž hľadí z mnohých tvárí v dokumente. Ktorý ani nemohol vzniknúť na Slovensku. A septembrové voľby ukážu, či sa pamäť Slovákov opäť nestáva pamäťou meňavky. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Alena Zsuzsová byla v dokumentu přirovnána k Mariánu Kočnerovi jako jeho zrcadlo z pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků (1937), jelikož ho neustále chválila, tak jako v pohádce zrcadlo neustále chválilo královnu. (griph)
  • Na českou premiéru filmu přijel režisér Matt Sarnecki 23. března 2023 osobně do pražského Kina Lucerna. (Moco)

Související novinky

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

01.03.2023

Jeden svět zveřejnil filmový program, který v březnu představí v kinech. Festival letos uvede 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a… (více)

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

09.07.2022

Největší filmový svátek v Česku se po devíti dnech uchýlil ke svému konci. V sobotu večer proběhlo ve Velkém sále hotelu Thermal slavností zakončení 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v… (více)

Reklama

Reklama