Reklama

Reklama

Kuratorium

(TV film)
  • angličtina Curatorium: A New Czech Generation

Obsahy(1)

Měla protektorátní výchovná kampaň učinit z české mládeže vlastence, anebo zrádce? Den po atentátu na Heydricha vznikla na území protektorátu masová organizace Kuratorium pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě. U zrodu této organizace stál ministr školství Emanuel Moravec a František Teuner. Cílem Kuratoria bylo podchytit výchovu české mládeže a vytvořit z ní povolnou část obyvatelstva, která bude věrná ideálům nacismu a politice Hitlerovy říše. Zároveň si její zřizovatelé slibovali, že omezí možný neblahý vliv rodičů na své potomky. Do aktivit této mládežnické organizace se zapojila podstatná část českých dětí a dospívajících. S odstupem bezmála osmdesáti let se ti, kteří touto organizací prošli, vracejí ve vzpomínkách do časů, kdy se o jejich převýchovu starali lektoři Kuratoria a jejich nacističtí poradci. Kladou si znepokojující otázku: Byli jsme tenkrát vlastenci, anebo zrádci? (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

Marze 

všechny recenze uživatele

Z metod převýchovy české mládeže ke germanizaci odtržením od rodičů mrazí. Uvidíte i hajlujícího herce Josefa Vikláře v dětském věku. Trochu to připomíná dnešní metody EU k převýchově mládeže k multikulturalistické ideologii. Nevěděl jsem, že Británie se nám zdráhala vrátit zpátky území Sudet, ale Edvard Beneš jel za Stalinem do Moskvy a podepsal dvacetileté přátelství a tím se to vyřešilo. Ke shlédnutí na https://www.ceskatelevize.cz/porady/13083295396-kuratorium/ ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

válečných dokumentů jsem viděl desítky ne-li stovky a přesto mě Kuratorium překvapilo, protože o jeho existenci sem do dneška neměl ani tušení.  Ondřej Veverka to navíc udělal velmi poctivě a poutavě, takže tu prakticky není hluché místo a i když jde o objektivní kousek, který to co se dělo nijak nehodnotí, není to moc příjemné pokoukání...80% ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Doslova na poslední chvíli se podařilo zachytit jednu z nejsmrdutějších kapitol krizového desetiletí 1938      1948. Bez jejího poznání nemůže být historický výklad našich novodobých dějin úplný. Hitler reprezentoval takovou koncentraci svinstva, že jen její důkladné poznání může odhalit skutečný dosah nacistického nebezpečí. Česká televize v tomto případě zaslouží mimořádné poděkování. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Mimořádný dokument, který vypráví příběh masové integrace dětí do organizace s příznačným jménem Kuratorium zachycuje naději, disciplínu, zmatek i sounáležitost dětských i dospívajících duší. Organizace nesoucí název "Národní kuratorium pro vědu, vzdělání a lidovou výchovu" byla vytvořena za účelem dosažení absolutní kontroly nad vzděláváním v souladu s Německou ideologií. Jak se v dokumentu dozvídáme prostřednictvím svědectví pamětníků, v případě, že by druhá světová válka skončila jen trochu jinak, podařilo by se. Starší generace, která vnímala svět konstruktivně a byla poznamenaná především výchovou svých rodičů pociťovala značné znepokojení nad tím, kam se ubírala názorová linie jejich mladších kolegů. Ti naopak v dokumentu mluví především o tom, že pro ně tato organizace byla pouze volnočasovou aktivitou, ze které si nebyli v dané době schopni odnášet jakékoli názory či světonázor. Máme zde velmi objektivně předložená fakta, která jsou nám servírována zcela bez obalu, konstruktivně a chronologicky, vedle toho zcela subjektivní názory a pohledy pamětníků, kteří zapírají, mluví pravdu, zatajují informace především sami před sebou, svalují vinu na druhé a proč? Vyčítala by jim společnost, že v dětském či dospívajícím věku byli nuceni přidat se k organizaci, která se tvářila zdánlivě přátelsky, sportovně a edukativně? Ne. Období druhé světové války je stejně jako období totality smutným šrámem na našem národě, který nezmizí do posledního pamětníka, do poslední generace, která bude tímto pamětníkem a jeho osudem zasažena. Otázkou je, zda posléze nepřijdeme o jediné historické bohatství, které zocelilo náš národ v novodobé historii. Domnívám se, že jen díky podobným snímkům ne. Dokument je fantastický, plynulý, archivní záběry jsou pouze doplněním do kontextu svědectví. Doporučuji. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument, který potěší i ujištěním, že to s naší důchodcovskou generací není tak špatné, jak by si člověk pomyslil z internetových diskuzí a z bojů o slevy v kauflandu. Ti mluvící pánové to měli i ve svém požehnaném věku v hlavě parádně srovnané. Vcelku mě překvapilo, že na začátku padesátých let Gottwald dal hlavním představitelům kuratoria milost, místo popravy doživotí. To jsem nevěděl, že to byl takový lidumil. No, možná si jen nostalgicky zavzpomínal na časy, kdy byli komáři a nacisti jedna ruka a jedna duše. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (9)

  • Z Národního archivu a Archivu bezpečnostních složek v Praze bylo během stovek hodin rešerší naskenováno 3.428 dobových fotografií. (Zdroj: Ondřej Veverka a Rolling media s.r.o.)
  • Televizní premiéry 24. května 2022 se nedožilo 5 ze 7 respondentů. (Zdroj: Ondřej Veverka a Rolling media s.r.o.)
  • Z Českého rozhlasu se po náročných rešerších podařilo dohledat téměř 12 hodin dobových rozhlasových přenosů z akcí Kuratoria. Ve snímku byl využit bohužel jen zlomek. (Zdroj: Ondřej Veverka a Rolling media s.r.o.)

Reklama

Reklama