foto

Reinhard Heydrich

  • nar. 7.3.1904
    Halle-an-der-Saale, Sasko, Německá říše
  • zem. 4.6.1942 (38 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Reinhard Tristan Eugen Heydrich nastupuje k námořnictvu. Stoupá v hodnostech. Náhle je degradován na vojína kvůli milostné aféře. V roce 1931 vstupuje do NSDAP. Himmler jmenuje Heydricha vedoucím zpravodajské služby SS. Heydrich se také stává standartenführererem SS, druhým mužem SS i Gestapa, zástupcem Himmlera, kterému pomáhá během Noci dlouhých nožů. Heydrich je krutý, používá praktiky mučení, posílá lidi do koncentračních táborů a stojí také za Gliwickým incidentem. V roce 1941 je jmenován Říšským protektorem pro Protektorát Čechy a Morava. Následuje stanné právo, zlomení odboje, poprava Aloise Eliáše a pokusu o udupání posledních zbytků české hrdosti.

Heydrich řídí v roce 1942 konferenci ve Wannsee. 27. května 1942 o půl jedenácté dopoledne se na automobil vezoucí Heydricha pokusí vystřelit Jozef Gabčík, samopal selže, druhý atentátník Jan Kubiš hází granát, střepiny obergruppenführerera SS zasahují, následkem tohoto zranění Heydrich o osm dní později ve věku osmatřiceti let umírá. Zrádce Karel Čurda přivádí Gestapo na stopu původu atentátu. Přichází ukrutná pomsta, parašutisté ze skupiny Anthropoid a stovky nezúčastněných jsou nemilosrdně zlikvidováni.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2016 Anthropoid - a.z.

TV seriály

2004 Hexen - Magie, Mythen und die Wahrheit (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2011 Heydrich - konečné řešení (TV seriál)
2009 Apokalypsa: 2. světová válka (TV seriál) - a.z.
Spojení (E04) - a.z.
2008 Heinrich Himmler: Profil masového vraha (TV film) - a.z.
Hitlerovi bodyguardi (TV seriál) - a.z.
2007 Atentáty na objednávku (TV seriál) - a.z.
2002 Odhalení (TV seriál) - a.z.
1998 Nazis: The Occult Conspiracy
Třetí říše v barvě (TV film)
1997 Nacismus, varování dějin (TV seriál)
1981 Gelbe Stern, Der
1977 Hitlerova kariéra
1973 Svět ve válce (TV seriál) - a.z.
Nové Německo (E01) - a.z.
1969 Lítost a soucit - a.z.
1961 Život Adolfa Hitlera - a.z.
1956 Noc a mlha
1953 Bis fünf nach zwölf - Adolf Hitler und das 3. Reich - a.z.
1935 Triumf vůle
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace