Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že se lidé pozastavují nad tím, že se někdo někde chová špatně k psu, kterého utrácí, ale už ho moc nesere, že třeba řezníci z Boko Haram denně masakrují desítky lidí. Ne, nepodporuji nějaké brutální chování ke zvířatům, ale zároveň za něj necítím jakoukoli vinu a je mi to ve výsledku jedno, protože s tím stejně nic neudělám. 55% ()

-Ravee- 

všechny recenze uživatele

Je to agitka a demagogie jako kráva asi jako Inconvenient Truth Ala Gorea a komentáře typu „toto se neděje zřídka“ působí výpovědní hodnotou asi jako věta „něco podobného se stalo v šedesátých letech v Texasu“ z Věřte nevěřte, nicméně téma zacházení se zvířaty, které odporuje všem principům lidskosti, je nutné mít neustále na paměti a Earthlings ho podávají sice velmi radikálním avšak působivým a intenzivním způsobem. Maso sice jíst nepřestanu, ale určitě zbystřím při výběru dodavatele uzenin a Earthlings bych označil za povinnou četbu pro každého, kdo do svého jídelníčku zahrnuje maso, aby se předcházelo do očí bijícímu pokrytectví. Moje otázka zní: Bylo by vůbec pro celou světovou populaci materiálně možné přejít na rostlinnou stravu? ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

U dokumentárních filmů jsem měl vždy problém s hodnocením. Jak s formou, jak s obsahem? Hodnotit dohromady, zvlášť? U Earthilngs je tenhle problém ještě vyostřenější. Formou toho totiž 95ti minutová stopáž moc nepředvede. Ano, jsou to jen šílené záběry poskládané za sebou s hlasem Phoenixe, ale tak nějak to slouží účelu. Neříkám, že to byl nejlepší dokument, ani nějak perfektně zpracované veledílo - nic z toho to není. Ale je to kopanec do hlav, který je potřeba. Pravdou je, že pokud tenhle dokument změnil byť jen jediného člověka, pak zaslouží chválu. Earthlings přináší poměrně velkou řádku faktů, které se hodí využít v jakékoliv debatě. Pravdou je, že se moc nezaobírá vysvětlováním "proč? kudy z toho? kam dál? vývoj?". A je to možná trošku škoda, ale na druhou stranu...on to asi nebyl účel tvůrců. Myslím, že účel byl "Do hajzlu, tohle se opravdu děje a je mi jedno, proč nebo co si o tom myslíte...chci vám to ukázat." V tom případě jde o perfektní a potřebnou šlehu do hlavy. Když pročítám ty negativní komentáře, abych se podíval i na druhou stranu barikády, pak přemýšlím i o přidání poslední hvězdy. Argument, že zvíře by mě taky snědlo nehumáně je zřejmě tím nejhloupějším. Jakožto lidstvo máme velkou možnost volby a nebudu ji zahazovat z důvodu, že zvíře by mě snědlo krutě, naopak by se měla využít. Neříkám, že souhlasím se vším, co Phoenix odříkává...zdaleka ne, nicméně dokument vyvolává diskuze a debaty a to je fajn. Poměrně často je před tvůrce předhazováno, že jde o staré záběry. Tady trochu nevěřím vlastním uším. Nejdříve se říká, že takové odporné věci se přeci nemohou dít. Když se najdou záběry, tak se začne říkat, že takové odporné věci UŽ se nemohou dít. a) nevěřím tomu, že už se nedějí a b) i kdyby už se neděly, je třeba dokola připomínat, za co jsme byli odpovědni. Nedá se u toho jíst ani maková buchta a navíc stejně všichni podvědomě tušíme, že tyhle šílenosti se dějí i teď. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Víc než celkový film mě zaráží komentáře zde napsané... Dokument prý nenabízí řešení.. Je to jednoduché, přestaňte to podporovat. Tak je to jednoduché.. Když nebudete kupovat maso, mléčné výrobky, sýry, nebudete chodit do zoo a cirkusů, budete si kupovat kosmetiku a drogerii netestovanou na zvířatech, nebudete si kupovat kožené zboží, kožešiny apod. a místo domácího mazlíčka od chovatele ho adoptuje z útulku, co se stane? Sníže se poptávka, tudíž nebude potřeba tyhle zvěrstva páchat.. Nezmění se to ze dne na den, ale vše je v rukou nás spotřebitelů!! My určujeme, co trh bude nabízet. Pokud toužíme mít dvakrát denně na talíři maso, pokud se chceme bavit pohledem na zvíře, pokud se chceme hřát pravým kožichem, zvířata pro nás budou pořád trpět.. Otevřete oči, srdce a zkuste udělat ten první krok!! Když už ne se toho vzdát úplně, zkuste to omezit a co dřív bylo běžné, mít maso jen v neděli k obědu, otočte to, mít aspoň jednou v týdnu den bez živočišných produktů.. Vaše tělo a duše a hlavně zvíře které se dožije o den déle Vám poděkuje!! Zahoďte svoje ega a nadřazenost, všechny živé bytosti na planetě si jsou rovni, proč ale my lidi, tolik ubližujeme a ničíme náš domov? Udělejte změnu :) ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Nechcem byť marxista, ale v jednom mal Engels pravdu. Za všetko môže ekonomika. Tá je určujúca od kedy zliezol pračlovek zo stromu a začal vyrábať potraviny ktoré sa stali tovarom . Neplatí pre potravinu uživiť sa ale zarobiť na nej. A aby bol čím výnosnejším tak vznikajú farmy s tisíckami dojníc z ktorých sme urobili stvor päťlaktačne biolaboratorie- výrobne mlieka, tak vznikli hydinárne s tromi štyrmi obratmi výkrmov hybridov s použitím kadejakých biopreparatov, tak vnikli morské továrne na lov rýb, velerýb a plodov mora. A všade všade vzniká odpad, s ktorým sičlovek nevie rady. :( Som zvedavý, ako to dopadne s potravinami po uzavretí obchodnej dohody o výmene tovarov medzi EÚ a Amerikou. :( Mám dojem , že keby sme boli v opačnom garde - extréme - celý svet vegetariánsky, dnes by sme pestovali hrachy veľké ako fotbalové lopty, nehovoriac o zemiakoch, ovocí ktorých pôvodná chuť už dnes začína miznúť z pamätí ľudských chuťových kanalíkov . Veľmi dobrý film s filosofickým podtónom - najmä v prvej stvrtine filmu. :) Neodporúčam divákom slabších pováh, niektoré zábery (skrytou kamerou) sú až príliš extrémne. ()

Zajímavosti (3)

  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)
  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)

Reklama

Reklama