Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejvýpravnějších dobrodružných klasických příběhů inspirovaných Homérovou Iliadou ožívá. Natočený na exotických místech, s mezinárodním obsazením a nejmodernějšími speciálními efekty, snímek vypráví o legendární bitvě, která se rozpoutala kvůli lásce a kvůli nejkrásnější ženě na světě. Helena (Sienna Guillory), ačkoliv je provdaná za spartského krále Meneláa, se bláznivě zamiluje do Parida (Matthew Marsden), pohledného trojského prince. Milenci spolu uprchnou do Tróje, kde jim Paridův otec, král Priam (John Rhys-Davies), poskytne bezpečné útočiště. Meneláův krutý bratr Agamemnon (Rufus Sewell) chce Helenu přivést zpátky a vede vycvičenou spartskou armádu až k opevněnému městu. Po desetiletém obléhání Řekové nakonec do města vstoupí léčkou pomocí známého trojského koně a začne bitva, která rozhodne o osudu obou impérií. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

mm13

všechny recenze uživatele

Odporúčania mojich (teraz už bývalých) známych, že je to lepšie ako Petersenova Trója som bral s rezervou, každopádne som čakal 'kvalitnú televíznu produkciu' (rozumej skromne, ale sympaticky vyrozprávaný príbeh). ...30 minút som neveriacky zízal na obrazovku plnú totálneho nezdaru a trápnych výkonov a potom to vzdal. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Niekto si prečíta Ílias ako prílohu z Káčera Donalda a už vyhlasuje, že je to vernejšie ako verzia s Bradom Pittom. Ako to môže niekto povedať o filme kde hrá Achillea "mládenca krásneho tak, že ho zatvorili medzi devy, ktorého odllíšiť od nich mohol iba prefíkaný Odysseus" plešatý vyhadzovač z baru? Či to iba preto, že sa nebránili ani nadprirodzeným veciam? ()

Reklama

helrohir 

všechny recenze uživatele

No áno, svojmu literárnemu predobrazu je to vernejšie než Petersenova Trója, ale to je asi tak jediné pozitívum (možno ešte celkom pekná Helena). Historický film proste potrebuje dostatočné finančné zázemie, aby dokázal na plátno previesť verné kulisy, kostýmu a celkovú atmosféru doby. Keďže v tomto prípade ide o TV film, nie je táto podmienka splnená a vo výsledku sme svedkami naozaj lacno pôsobiaceho spektálu, ktorý ešte viac podtrhujú herecké výkony na úrovni ochotníckeho divadla (česť výnimkám ako Rufus Sewell) a žalostne pôsobiace dialógy a bojové scény. 30%. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

No, ono je to tak na tři, hlavně vzhledem k nedostatku peněz, ale je to tv film, takže ty tři to jsou bez debaty. A ta jedna navíc je za nezprznění báje, jelikož tak, jak ji představil tenhle film, je pro mě asi nejpřijatelnější. Dále za opravdu krásnou Helenu a za veskrze sympatického a hezkého Parida. A taky za to, jak pěkně si poradili s jejich vztahem, no prostě mému romantickému já se to fakt líbilo (a to historické si právě v ten čas vybíralo volno). ()

BlueZero 

všechny recenze uživatele

Známy príbeh o Helene, Parisovi a dobytí Troye. Je veľká škoda, že si tvorcovia nedali viac práce s efektami, hlavne na mori, vyzeralo to príšerne. A hrozný výkon komparzistov pôsobil tiež rušivo. Boje vyzerali umelo. Ale aj napriek tomu vo mne tento film zanechal hlboký dojem, či skôr zármutok. Poukázal, na tie najslabšie vlastnosti ľudskej rasy. Spočiatku to pukazovalo len na ženy, teda vlastne na to čím je ovládaný mužský mozog, keď vidí krásne ženské telo. Ale to neskôr zatienila chuť po moci, nenásytnosť a "priateľstvo". Priateľstvo v tomto príbehu neznamenalo nič iné ako zradu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Televízny film sa inšpiroval Homérovým eposom Ilias, ale tvorcovia zaobchádzali s predlohou skutočne veľmi voľne. Vznikol v Grécku a na Malte, podľa scenára Ronnieho Kerna ho nakrútil televízny režisér John Kent Harrison. (ash99)
  • V jednom zábere sa nachádzajú dva papagáje, kakadu a ara. Prvý z nich pochádza z Austrálie a druhý z Južnej Ameriky. V tomto období sa však do starovekého Grécka nemali ako dostať. (Miseno)

Reklama

Reklama