Rohy
Československo, 1986, 17 min
Lubomír BenešHudba:
Jaroslav UhlířHrají:
Zdeněk SvěrákObsah
Loutkový příběh, namluvený Zdeňkem Svěrákem, o manželské dvojici čertů - Blance a Arturovi, jehož problémem je, že nemá rohy. Dlouho se tím trápí až jednou... příjde na to, že jeho "šancí" je Blanka - kdyby mu byla nevěrná, parohy by se mu určitě objevily... a tak jí přinutí. Chce je ale stále větší a větší až nakonec skončí s výstavním parožím, s kterým neprojde ani dveřmi. (wictoria)
belldandy
Romanticko - hravý příběh o manželství čertice Blanky a čerta Arthura. Arthur nemá rohy a tento nedostatek ho velice trapí a taky mu trochu škodí v kariéře. Blanka mu může pomoci - nasadí-li mu parohy. Největší kvalitou je komentář Zdeňka Svěráka. Najdete tu snad všechna česká čertí přísoví.(29.11.2004)
sportovec
Tato pohádka není mimořádná jen tím, že ji báječně - na úrovni Filipovského či "kerkonošské" Neumannově - namluvil Zdeněk Svěrák, ale zejména zaslouží mimořádné ocenění asociativní aliterace kolm slov čertovský-roh-paroh. Humor, který je v tomto případě ryze a výhradně svěrákovský, to je mimořádnéí překvapení jaksi namluvené "navrch". Překvapení zvlášť milé.(24.4.2011)
gudaulin
Animovaná groteska pro dospělé o tom, jak bezrohému čertovi narostly rohy a výměnou za to ztratil milovanou ženu aneb koho pálí dobré bydlo a kdo chce kam, pomozme mu tam. Má to vtip, téměř plzákovský ponor do vztahů dvou pohlaví a manželského soužití. A návdavkem k tomu příjemný hlas vypravěče Zdeňka Svěráka. Celkový dojem: 90 %.(25.10.2009)
hippyman
důkaz toho, že čeština je opravdu krásná, když se to s ní umí... a taky důkaz, že naše drahé polovičky nás mají rády, i když nejsme dokonalí... milá a pravivá genderová čtvrthodinka s poučením. 80%(13.4.2011)
WANDRWALL
Vtipná, dobře napsaná i odvyprávěná pohádka. Tedy pro mě je taková, navíc kolik je v ní člověčiny.(24.7.2011)
CageDepp
Romantická tragédie s poučením v podání Zdeňka Svěráka. Bylo to moc hezký.(20.3.2010)
noctambule
Skvělý příběh o vztahu mezi čerticí a čertem. Vtipné hrátky se slovy doprovázené doslovným vyobrazením, hudbou a panem Svěrákem tvoří neoddělitelný celek. Nic tomu nechybí, slovní spojení typu "ohnivé milování", "nevracej se dřív než mi nasadíš pořádné rohy" a mnoho dalších, jsou prostě dokonalé.(22.3.2012)
wictoria
"mulisi, mulisi, manžel se Ti vrací " :-) opravdu moc povedená pohádka pro dospělé ve stylu "svěrákovského" humoru. Jen je škoda, že jsem jí měla možnost vidět pouze jako "předskokana" před hlavním programem v kině, v programu TV jsem na ní nikdy nenarazila(20.5.2008)
Mr.Ocek
Peter-1307
Najlepšie je sprievodné slovo Zdenka Svěráka. A či rohy, alebo parohy, hlavné je pochutiť si na mäsku a pivečku. Alebo nie?(7.7.2011)
Mylouch
Scénáristické vytěžení českých nalezišť (nejen) čertovských idiomů, které by si zasloužilo lepší pointování a rytmus slova vůči obrazu, což by dnes Zdeněk s dědečkovskou zkušeností zvládl určitě lépe. Občas jako bych slyšel spíše smoljakovskou dikci. Svěrákovská témata slastného ale nebezpečného života messengerů a vztahových trojúhelníků (Jako jed, Vratné lahve) tentokrát v loutkové, dobročinné verzi: "To by v tom byl čert, abychom manželovi nepomohli." Ale nechtějte být stejní jako ostatní. ♫ Netypická hudba J.Uhlíře, přesto s rozpoznatelným rukopisem. 3-4* Doplňková četba (tumáš, čerte, kropáč!): evoluční rohy(4.3.2012)
Předseda
Čert Artur byl popelář a občas si nosil práci domů...(13.4.2006)
Mykhaluu
Krásná poučná čertovina! :)(30.11.2009)