foto

Zdeněk Svěrák

  • nar. 28.3.1936 (80 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kdyby se narodil jako Brit, byl by již zřejmě ověnčen titulem Sir. To by se však nemohl věnovat tomu nejmilejšímu – českému jazyku a práci se slovem. Nejdříve češtinu učil, pak působil v rozhlase, psal scénáře k filmům, povídky, pohádky a spolu s legendárním Jaroslavem Uhlířem zlidovělé písně. Pan Zdeněk Svěrák je také zakladatelem nadace Paraple na pomoc vozíčkářům.

Dříve psal scénáře k filmům Jiřího Menzela VESNIČKO MÁ STŘEDISKOVÁ (1985), NA SAMOTĚ U LESA (1976), Oldřicha Lipského JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE (1974), MAREČKU, PODEJTE MI PERO! (1976) a Ladislava Smoljaka KULOVÝ BLESK (1978) a VRCHNÍ PRCHNI (1980). Některé scénáře tvořil společně se Smoljakem a stali se i díky založení DJC (1976) známou dvojicí. Cimrmanovskou tématiku převedli také na plátno v JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ (1983), ROZPUŠTÉNÝ A VYPUŠTĚNÝ (1984) či autobiografické NEJISTÉ SEZÓNĚ (1987). Díky scénáristickému umění otce a režisérskému nadání syna mohly vzniknou úspěšné „Svěrákovské filmy“ jako OBECNÁ ŠKOLA (1991), KOLJA (1996), TMAVOMODRÝ SVĚT (2001) či složitě vznikající VRATNÉ LÁHVE (2007). Nejen pro dětské diváky napsal scénáře svérázných pohádek TŘI VETERÁNI (1983) a LOTRANDO A ZUBEJDA (1997). Ve většině zmíněných filmů si také zahrál.

Svěrák prokázal, že mu sedí nejen komediální poloha, ale také charakterní herectví ve filmech CO JE VÁM, DOKTORE? (1984) a JAKO JED (1985). Českého lva má doma za scénář ke Koljovi. Sošku za hlavní mužský herecký výkon si však kvůli skvělému Polívkovi v Zapomenutém Světle neodnesl. Největším úspěchem se stalo udělení Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film Koljovi.

Zdeněk Svěrák celý život pracoval tak, že ho při psaní scénářů honily termíny. Ve svých 70 letech si však již užívá časového prostoru pro tvůrčí činnost, jako je například snaha o zkompletování knihy 10 povídek. Stále je však herecky velmi aktivní ve vyprodávaném DJC, které nabízí ke zhlédnutí již 14 her a patnáctá je prý na cestě.

Na závěr jedna z myšlenek Zdeňka Svěráka: „Humor je kvalita, kterou tenhle národ má, a tím řeší své komplexy, svá neštěstí, svou bezmocnost. Mnohokrát ho zachránil a proto bychom si jej měli vážit.“

Ivo "Ywec" Petržílek

Scenáristická filmografie

2017 Po strništi bos
2014 Tři bratři
2010 České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (divadelní záznam) - divadelní hra
2006 Cimrman v říši hudby (divadelní záznam) - divadelní hra
Dlouhý, široký a krátkozraký (divadelní záznam) - divadelní hra
Vratné lahve
2004 Afrika aneb Češi mezi lidožravci (divadelní záznam) - divadelní hra
2002 Chlípník (TV film)
2001 Švestka (divadelní záznam) - divadelní hra
Tmavomodrý svět
1997 Akt (divadelní záznam) - divadelní hra
Blaník (divadelní záznam) - divadelní hra
Hospoda Na mýtince (divadelní záznam) - divadelní hra
Němý Bobeš aneb Český Tarzan (divadelní záznam) - divadelní hra
Posel z Liptákova (divadelní záznam) - divadelní hra
Vražda v salónním coupé (divadelní záznam) - divadelní hra
Vyšetřování ztráty třídní knihy (divadelní záznam) - divadelní hra
Záskok (divadelní záznam) - divadelní hra
1996 Dvě z policejní brašny (TV film)
Kolja
Lotrando a Zubejda
1994 Akumulátor 1
1993 Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina
1992 Osvětová přednáška v Suché Vrbici (TV film)
1991 Obecná škola
1989 Utopím si ho sám (TV film)
1987 Narostl mu hřebínek
Nejistá sezóna
1985 Případ Platfus (TV film)
Vesničko má středisková
1984 Co je vám, doktore?
Rozpuštěný a vypuštěný - scénář, divadelní hra
1983 Inzerát (TV film)
Jára Cimrman ležící, spící
Tři veteráni
1980 Trhák
Vrchní, prchni
1978 Kulový blesk
1977 Ať žijí duchové!
1976 Dveře (TV film)
„Marečku, podejte mi pero!“
Na samotě u lesa
1975 Hledám paní na hlídání (TV film)
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
Kdo hledá zlaté dno
Muž, který se spustil (TV film)
1973 Spolužáci (TV film)
Třicet panen a Pythagoras

TV pořady

2005 Jaroslav Uhlíř v Lucerně (TV pořad)

Herecká filmografie

2017 Po strništi bos
2014 Tři bratři
2010 České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (divadelní záznam)
Kuky se vrací
2007 40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry (divadelní záznam)
2006 Cimrman v říši hudby (divadelní záznam)
Dlouhý, široký a krátkozraký (divadelní záznam)
Dobytí severního pólu (divadelní záznam)
Vratné lahve
2004 Afrika aneb Češi mezi lidožravci (divadelní záznam)
2003 Talár a ptačí zob (TV film)
2001 Tmavomodrý svět
1997 Akt (divadelní záznam)
Hospoda Na mýtince (divadelní záznam)
Lijavec (divadelní záznam)
Němý Bobeš aneb Český Tarzan (divadelní záznam)
Vyšetřování ztráty třídní knihy (divadelní záznam)
Záskok (divadelní záznam)
1996 Kolja
Lotrando a Zubejda
1994 Akumulátor 1
1991 Cimrman sobě (TV film)
Obecná škola
Pražský student (TV seriál)
1990 Tvrdý chleba (TV film)
1988 Chirurgie (TV film)
1987 Narostl mu hřebínek
Nejistá sezóna
1986 Rohy
1985 Jako jed
Vesničko má středisková
1984 Co je vám, doktore?
Jak básníci přicházejí o iluze
Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Inzerát (TV film)
Jára Cimrman ležící, spící
Slavnosti sněženek
Svatební cesta do Jiljí (TV film)
Tři veteráni
1982 Karty - vyp.
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
1981 Jako zajíci
Kalamita
Řetěz
V podstatě jsme normální
1980 Trhák
Vrchní, prchni
1979 Brontosaurus
1978 Kulový blesk
1976 Dveře (TV film)
„Marečku, podejte mi pero!“
Na samotě u lesa
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
1973 Třicet panen a Pythagoras
1971 Moderní byt (TV film)
1970 Lucie a zázraky
„Pane, vy jste vdova!“
1969 Skřivánci na niti
1968 Zločin v šantánu

Dokumentární

2014 Tajemství Jaroslava Uhlíře (TV film)
Tajemství Petra Čepka (TV film)
2013 Hledá se prezident
Proso - opereta DJC (koncert)
2012 Neobyčejné životy: Jiří Menzel (TV film)
Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga
2011 Legendy: Tajemství Ladislava Smoljaka (TV film)
Příběhy slavných: Všeuměl (TV film)
2010 Film o filmu: Skřivánci na niti (TV film)
Komici na jedničku (TV seriál)
Příběh plzeňského piva (TV film) - vyp.
13. komnata Jana Kašpara (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Tajemství celebrit (TV film)
2008 Anatomie gagu (studentský film)
Film o filmu Kuky se vrací (TV film)
Nepřítelem osudu
2007 Film o filmu: Vratné láhve (TV film)
2006 Kokot a perly - a.z.
Příběhy slavných - Povolání: Vladimír Dvořák
2005 Dva chrámy Josefa Kemra (TV film)
Jára Cimrman (TV film)
Příběhy slavných: Tak tohle je ten svět... (TV film)
2004 Bezesné noci
Tatínek
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Chaos (TV film)
2000 Záskok aneb Cimrman v Národním divadle (TV film)
1997 Předčasná úmrtí: Holubí andante (TV film)
1996 Film o filmu: Kolja
1984 Seminář senzačních skutečností
1969 Stopa vede do Liptákova

TV pořady

2015 Večerníček jak ho (ne)znáte (TV pořad)
Z metropole speciál (TV pořad)
2014 Dobročinná akademie aneb Paraple 2014 (TV pořad)
2013 Ceny paměti národa (TV pořad)
Český lev 2012 (TV pořad)
Dobročinná akademie aneb Paraple 2013 (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 Ceny české filmové kritiky 2011 (TV pořad)
Dobročinná akademie aneb Paraple 2012 (TV pořad)
2011 Český lev 2010 (TV pořad)
Dobročinná akademie aneb Paraple 2011 (TV pořad)
Těžká léta československého filmu 1969 - 89 (TV pořad)
2010 Dobročinná akademie aneb Paraple 2010 (TV pořad)
Kinorama (TV pořad)
Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Zas je tady silvestr (TV pořad) - a.z.
2009 Dobročinná akademie aneb Paraple 2009 (TV pořad)
2008 Český lev 2007 (TV pořad)
Děti kreslí písničky (TV pořad)
Dobročinná akademie aneb Paraple 2008 (TV pořad)
Srpnová noc (TV pořad)
2007 Dobročinná akademie aneb Paraple 2007 (TV pořad)
Život je kabaret (TV pořad)
2006 Český lev 2005 (TV pořad)
2005 Jaroslav Uhlíř v Lucerně (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
Diktát (TV pořad)
Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Reportéři ČT (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)
2002 Já a moji synové... (TV pořad)
Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Přesčas (TV pořad)
1999 Semafor má 40 (TV pořad)
1998 Prima jízda (TV pořad)
Všetci sú za dverami (TV pořad)
1997 Cimrmani (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
1994 Gala Borisa Filana (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1992 Chvilky s Miroslavem Horníčkem a jeho přáteli (TV pořad)
1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
Šaráda (TV pořad)
1988 Hodina zpěvu (TV pořad)
Hudba: Uhlíř, Slova: Svěrák (TV pořad)
Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
Veselé příhody z natáčení (TV pořad)
1987 Klip klap (TV pořad)
1985 Galasuperšou (TV pořad)
1979 Komik a jeho svět (TV pořad)
Silvestr 1979 - Hrajeme si jako děti (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)

Spisovatelská filmografie

2017 Po strništi bos - kniha

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(4 815)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace