Reklama

Reklama

Vesper Chronicles

Trailer 3

Obsahy(1)

Ekosystém země se v blíže neurčené budoucnosti zhroutil. Třináctiletá houževnatá Vesper, která žije se svým paralyzovaným otcem, se snaží obstarávat obživu, jak to jde, a zároveň ve své laboratoři experimentuje s biologickými materiály. Když jednoho dne najde v lese záhadnou ženu, doufá, že ji zavede do Citadely, místa, odkud mocní rozhodují o osudu zbytku světa. Kristina Buožytė a Bruno Samper umně využívají kulis lesnaté litevské krajiny, do níž zasadili děj této dystopické sci-fi, a díky kombinaci silných hereckých výkonů, jedinečného výtvarného konceptu a nápadité hudební složky přináší divákům vskutku komplexní audiovizuální zážitek. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (81)

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Když už neni velkej budget a záměr je natočit scífko, je potřeba vymyslet aspoň pořádnej příběh. Pak to totiž může dopadnout jako v tomhle případě. Kdy se výprava omezí na pár míst v lese s jednim starym barákem a malou vesničkou, celej casting tvoří asi tak dvacet lidí a příběh je jak z pera profesionálního uspávače hadů. I těch pár momentů s vizuálníma efektama působí často lacině a o napětí nebo akci se aspoň trochu zavadí až v závěrečný čtvrt hodince. Dalo se leccos vylepšit, kdyby stěžejní částí příběhu představovalo putování Vesper do Citadely, ale ty utahaný konverzace v jejim příbytku s občasnym pobíhánim po lese fakt nebyly nic extra vzrušujícího. Nejvíc mě zaujala jenom zajímavá atmosféra dystopickýho postapo světa a místama hudba. Ale to je na scifi biják fakt hodně málo. ()

Cooller 

všechny recenze uživatele

zajimave, ale dost nuda... chyběl tomu nějaky motor, ten soused mohl byt třeba vic agresivni a dát tomu nějaky řiz, který tak bohužel museli dodat až na posledních několik minut mimozemští lebkouni. Nebylo tam ani nijak extra vysvětleno co se proč a jak děje a jak funguje tahle nova společnost, díky tomu se to samo připravuje dost o napětí, protože jako divak celou dobu jsem v informačnim "šeru", ale nebylo to uplně zle. ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na nový neotřelý postapo, ale dostal jsem emancipační (je vidět, že už se tahle filmová mánie dostává přes oceán i k nám) blábol, kterej je ve výsledku naprosto o ničem. Ano, teď zcela záměrně pomíjím myšlenku o kolapsu ekosystému, protože to tam sice je, ale takových už tady bylo X a právě tenhle snímek v tom nepřináší vůbec nic, rozhodně to nevytrhne ani ten poslední záběr, kterej to pro mě ve výsledku spíš zabil, než povznesl. O tom, že je Vesper ona a ne on, což jsem zjistil snad až po čtvrt hodině, když to vyplynulo z nějaké konverzace, jinak bych to ani neodhadoval, se víc rozepisovat nebudu. No nic, víc si to asi nezaslouží, ani slov, ani hvězd... stačilo. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Zvláštní záležitost, z níž jsem měl vážné obavy vzhledem k místnímu hodnocení a vzhledem k tomu, jakým způsobem se dnes točí scífka (pokud se vůbec točí). No, co můžu říct jiného než to, že jsem byl příjemně překvapen. Tvůrci nedokázali zakrýt úspornější rozpočet, ale řekl bych, že to filmu paradoxně prospělo. CGI totiž bylo přítomno, projevovalo se ale svým lepším způsobem, takže jsem neměl obrazovku neustále zaplněnou všelijakým digi bordelem, a mohlo tak dojít i na nějaký příběh. A právě příběh nebyl vůbec špatný; pokud byste ale čekali přestřelky modrobleských a zelenobleských phaserů, laserů a jiných -serů, byli byste zklamáni. Tahle záležitost stavěla na příběhu (ač již značně ohraném) a na dokonalé, pochmurné atmosféře (díky Litvo). Pokud mě něco opravdu zklamalo, bylo tím naplnění premisy o obětujícím se mrzákovi, zvlášť když přijímal potravu stejným způsobem jako já (i když ty červy jsem mu trochu záviděl, já to mám stereotypní). Mě každopádně tohle zvláštní, klidnější pojetí celé záležitosti sedělo, bavil mě i nápad s létajícím Wilsonem, a i když to za mě nebylo na plnou palbu, ty čtyři pěticípé si film zaslouží. / Poučení: Utahují si z tebe, že hromadíš veteš? Jednou se jim všem vysměješ z vrcholu své rozhledny. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

FILMOVÝ SCI-FI MARATON 2023 – země č. 40: LITVA: Přes téměř dvouhodinovou stopáž s pomalým tempem a emočně místy chladnějším pojetím mě tento nevšední film míchající v sobě fantasy, sci-fi i horror dost uhranul. Dvojice tvůrců vytvořila originální svět, s jakým jsem se ještě nesetkal a jaký mě na jedné straně děsil přítomnou krutovládou jak ze středověku a rovněž experimentováním s lidskou krví, na druhé straně si mě vedle zmíněné originality získal i úžasnou atmosféru prostředí odlehlého lesa plného nádherných barev a přirozených kouzel přírody. Celý svět včetně osobitých postav, výtvarného provedení i mnoha pozoruhodných dílčích nápadů (od jakéhosi lítajícího glóbu s mluvícími ústy, přes který lze na dálku komunikovat, až po třeba zázračnou náplast) je naštěstí propracován a nabízí napětí, tajemnost či lehký děs v dostatečné míře na to, abych se nechal vtáhnout pomalu se rýsujícím příběhem, jemuž vládne mj. velmi sympatická oddaná mladá hrdina, její tajuplná bílovlasá společnice a také neobyčejně charismatický vousatý zloun. Opravdu příjemné žánrové překvapení z netradiční země. [80%] ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Žádná scéna nebyla natočena pomocí zeleného pozadí. Většinou jde o vylepšení záběru skutečné rostliny nebo létajícího stroje, či jsou použity klasické mechanické efekty. CGI efekty byly použity, jen když to bylo absolutně nutné. (mnx)
  • Létající dron, sloužící ke komunikaci s otcem Vesper (Raffiella Chapman), je buď CGI, nebo opravdový dron. Ten byl velmi hlasitý (jako sekačka na trávu) a když se herci kvůli hluku nemohli sousředit na dialogy, byla to CGI verze. (mnx)

Reklama

Reklama