Reklama

Reklama

Vesper Chronicles

Trailer 1

Obsahy(1)

Ekosystém země se v blíže neurčené budoucnosti zhroutil. Třináctiletá houževnatá Vesper, která žije se svým paralyzovaným otcem, se snaží obstarávat obživu, jak to jde, a zároveň ve své laboratoři experimentuje s biologickými materiály. Když jednoho dne najde v lese záhadnou ženu, doufá, že ji zavede do Citadely, místa, odkud mocní rozhodují o osudu zbytku světa. Kristina Buožytė a Bruno Samper umně využívají kulis lesnaté litevské krajiny, do níž zasadili děj této dystopické sci-fi, a díky kombinaci silných hereckých výkonů, jedinečného výtvarného konceptu a nápadité hudební složky přináší divákům vskutku komplexní audiovizuální zážitek. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (81)

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Já mám ty dystopie prostě ráda, jinak by to bylo za tři hvězdy.  Příběh se odehrává po katastrofickém zhroucení ekosystému. Malá Vesper žije s paralyzovaným otcem a provadí experimenty s biologickým materiálem. Když jednou najde v lese ženu z Citadely, vkládá do ní své naděje na lepší budoucnost.... Vesper byla prostě hrozná sympaťanda. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Zvláštní záležitost, z níž jsem měl vážné obavy vzhledem k místnímu hodnocení a vzhledem k tomu, jakým způsobem se dnes točí scífka (pokud se vůbec točí). No, co můžu říct jiného než to, že jsem byl příjemně překvapen. Tvůrci nedokázali zakrýt úspornější rozpočet, ale řekl bych, že to filmu paradoxně prospělo. CGI totiž bylo přítomno, projevovalo se ale svým lepším způsobem, takže jsem neměl obrazovku neustále zaplněnou všelijakým digi bordelem, a mohlo tak dojít i na nějaký příběh. A právě příběh nebyl vůbec špatný; pokud byste ale čekali přestřelky modrobleských a zelenobleských phaserů, laserů a jiných -serů, byli byste zklamáni. Tahle záležitost stavěla na příběhu (ač již značně ohraném) a na dokonalé, pochmurné atmosféře (díky Litvo). Pokud mě něco opravdu zklamalo, bylo tím naplnění premisy o obětujícím se mrzákovi, zvlášť když přijímal potravu stejným způsobem jako já (i když ty červy jsem mu trochu záviděl, já to mám stereotypní). Mě každopádně tohle zvláštní, klidnější pojetí celé záležitosti sedělo, bavil mě i nápad s létajícím Wilsonem, a i když to za mě nebylo na plnou palbu, ty čtyři pěticípé si film zaslouží. / Poučení: Utahují si z tebe, že hromadíš veteš? Jednou se jim všem vysměješ z vrcholu své rozhledny. ()

Reklama

Cooller 

všechny recenze uživatele

zajimave, ale dost nuda... chyběl tomu nějaky motor, ten soused mohl byt třeba vic agresivni a dát tomu nějaky řiz, který tak bohužel museli dodat až na posledních několik minut mimozemští lebkouni. Nebylo tam ani nijak extra vysvětleno co se proč a jak děje a jak funguje tahle nova společnost, díky tomu se to samo připravuje dost o napětí, protože jako divak celou dobu jsem v informačnim "šeru", ale nebylo to uplně zle. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že dívat se na postapokalyptické filmy v době, kdy má člověk pocit, že apokalypsa už klepe na dveře, trochu postrádá půvab. Je to něco podobného jako sledovat thrillery o epidemiích v období lockdownu. Tohle ovšem hýřilo nápady, mile překvapilo hereckými výkony a zaujalo vizuálem. Hodně ponurý a rozhodně dobrý film. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Ambiciózně hutná sci-fi, která ale až nepříjemně často naráží na strop tvůrčích schopností a financí. Tak zhruba nějak takto lze v jedné větě popsat snímek Vesper Chronicles, který vyjma zajímavě uchopeného světa zaujme i svou vizuální stránkou či nádhernými reáliemi litevských lesů. Bohužel, samotná kostra příběhu je až trestuhodně nevýrazná, což jde také ruku v ruce i s fádním scénářem a nezapamatovatelnými hereckými výkony. Ve finále tedy dostaneme sci-fi jednohubku, jejíž potenciál opravdu dalece přesahuje možnosti a schopnosti tvůrců. A to je vzhledem k atraktivně neokoukanému vizuálu a nápadu vážně velká škoda. „Oh Vesper, you don't know the cost of dreams.“ ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Žádná scéna nebyla natočena pomocí zeleného pozadí. Většinou jde o vylepšení záběru skutečné rostliny nebo létajícího stroje, či jsou použity klasické mechanické efekty. CGI efekty byly použity, jen když to bylo absolutně nutné. (mnx)
  • Létající dron, sloužící ke komunikaci s otcem Vesper (Raffiella Chapman), je buď CGI, nebo opravdový dron. Ten byl velmi hlasitý (jako sekačka na trávu) a když se herci kvůli hluku nemohli sousředit na dialogy, byla to CGI verze. (mnx)

Reklama

Reklama